Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Izšla je nova številka.
Izšlo je delo
Lillian Faderman
"Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Beri več
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.

LESBO 17/18
Id. 2002: TRANS

Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18

MEDIJSKE REALNOSTI
Zakon o medijih
Intervju dr. Sandra Bašić Hrvatin
• Tri pike
Homo konzerve
Medijske realnosti


TRI PIKE
Suzana Tratnik

Pred kratkim sem zvečer na televiziji mimogrede poslušala glasbeno oddajo (če se prav spomnim, so bile Videospotnice na II. programu nacionalke), ki je bila posvečena heavy metal glasbi. V studiu sta bila tudi gosta, domača, slovenska težkometalca, ki naj bi seveda iz prve roke povedala, kaj sploh je heavy metal kot glasba, subkultura in kot prepričanje in kako je s tem pri nas. Kar me je pritegnilo, ni bila toliko vsebina pogovora, temveč način, kako se je voditelj lotil zadeve ter kakšna vprašanja je postavljal in kako jih je postavljal in potek same oddaje.

Stvar je bila namreč taka, da se mi je nenadoma vse skupaj
zazdelo strašansko podobno oddajam s temo homoseksualnosti, v katerih so gostje lezbijke in/ali geji, ki nikoli ne morejo zares in dokončno odgovoriti na vprašanja o svoji spolni usmerjenosti kratko malo zato, ker nis(m)o nikoli zares slišani. Vprašanja v takšnih oddajah ali v časopisnih intervjujih se namreč ne postavljajo zato, da bi se v resnici odgovorilo nanje in se kaj izvedelo. Voditelj/ica TV oddaje ali novinar/ka vprašanja namreč postavita na temelju že znanih odgovorov, ki so za trenutek postavljeni v oklepaj, saj se za trenutek sprenevedamo, da odgovorov ne poznamo. In temu potem rečejo, da razbijajo stereotipe. Kako zanimivo, kajne, da jih ne morejo nikoli razbiti?! Ali: še dobro (zanje), da jih ne morejo, sicer bi bilo težje postavljati vprašanja.

Poiščimo prvi primer kar v pogovoru s težkometalnimi fanti v glasbeni oddaji. Tudi tam je voditelj najbrž hitel razbijati stereotipe, ki veljajo o heavy metalu kot glasbeni zvrsti in subkulturi. Denimo, da pripadniki in pripadnice gojijo kult satanizma, se značilno oblačijo, imajo dolge lase, s katerimi opletajo pri igranju v bendu ali med plesom, prisegajo na kult smrti, bolezni ter vsega negativnega, grdega, izrojenega in zastrašujočega. (Zanimivo, da se med pogovorom niso lotili trditve, po kateri je heavy metal ena najbolj šovinističnih subkultur. Morda pa heavy metal v tem niti ni tako izjemen?) Tako je voditelj spraševal v slogu: "Ali je res, da heavymetalci ....?", gosta pa sta odgovarjala: "Ni vedno res, da ...", "Včasih drži, včasih pa ne ...", "Pri nas to ni znano ..." in tako naprej. Še enkrat poudarjam, da nas vsebina in teža izjav na tem mestu ne zanimata. Če odmislimo tri pike, ki tokrat za nas zastopajo vsebine, lahko rečemo, da so uvodi v voditeljeva vprašanja in v gostove odgovore tako rekoč identični - tako v primeru heavymetalcev, homoseksualcev, hendikepiranih, pripadnic ženskih ali feminističnih skupin, antiglobalistov ... Vsi manjšinci/ke se po svojih močeh in včasih na vse kriplje trudimo, da bi pojasnili tistega hudiča, ki naj bi bil v/okoli nas. Včasih skoraj pozabimo, da vedno in povsod odgovarjamo na ena in ista vprašanja, kot da bi nas kdo pošteno vlekel za nos. In tako kot mi je bilo po glasbeni oddaji jasno, da tista heavymetalca ne bosta nikoli pojasnila, kaj je in kaj ni življenje s heavymetalom, mi je bilo še bolj jasno, da je čisto enako z mano, ko nastopam v vlogi lezbične aktivistke, ki naj bi "razčistila" s tem, kaj je res in kaj nima zveze s homoseksualnostjo. Ja, razsvetljenstvo je že dolgo propadli projekt.

Teza: hudiča je lažje izganjati kot pojasnjevati. Sploh pa ne moremo več verjeti v to, da bi lahko kar koli pojasnili enkrat za vselej. Doslej je bilo treba nekatere stvari v zvezi s homoseksualnostjo pojasnjevati in razlagati deset in petnajst let - in tudi danes so ta vprašanja še vedno ista in še vedno - neodgovorjena! Zato se mi vse bolj zdi, da res in nikakor ne gre zato, da bi kdor koli zares odgovoril na vprašanja, ampak le zato, da se perpetuira govor oblasti in da se ohranja iluzija o dopuščanju možnosti alternative temu govoru.

Spet si bomo pomagali s primeri. O katerih vztrajnih vprašanjih govorimo, kar se tiče homoseksualnosti? Naštejmo jih vsaj nekaj: Ali je res, da ... so geji promiskuitetni? ženska postane lezbijka zato, ker je razočarana nad moškimi? Zakaj ... lezbijke uporabljajo dildo, namesto da bi enostavno seksale z moškim? se geji obnašajo tako afektirano? človek postane homoseksualen? Ali je kakšna možnost, da bi se lezbijka zaljubila v moškega?

No, seveda gre v resnici za ("preverjene") trditve, nikakor za vprašanja - trditve so vedno postavljene gosposko, saj je že trditev (ki se kaže kot vprašanje) sama naddoločujoča. Ja, v resnici je čisto vseeno, kaj boste odgovorile/i, vaš odgovor bo vedno padel na že vnaprej določeno mesto in po njem se bodo vedno in znova pojavile tiste tri pike, ki jih ni mogoče zapolniti z besedami.

Novinarke in novinarji zvečine vztrajajo pri omenjenih, najbolj zguljenih vprašanjih, ki so že več let resno na meji dolgočasja. Prenekateri/e menijo, da ta vprašanja postavljajo zato, da bi končno razbili stereotipe o homoseksualnosti (kot da tega ne bi storilo že malo morje novinarjev/k pred njimi ...), da se bo videlo, kako "nespametna" so ta vprašanja, ali pa zato, ker "ljudje" hočejo slišati in prebrati prav to. Skratka, vprašanja, ki razbijajo stereotipe, a je nanje mogoče odgovoriti - kvečjemu - samo z novimi oziroma drugimi stereotipi.

Spet novejši primer. V eni od jesenskih številk (2002) družinske revije Jana je bil objavljen pogovor z lezbijko, materjo dveh otrok. Na vprašanje, ali si lahko predstavlja, da bi se še kdaj zaljubila v moškega, je odgovorila nekako v slogu, zakaj pa ne. (Podobno sem odgovorila sama na isto vprašanje Vesne Milek v intervjuju v Delovi Sobotni prilogi marca 2001, češ, vse je mogoče.) Janina intervjuvanka mi je pozneje povedala, da je hotela na vprašanje odgovoriti čim bolj nevtralno in v nasprotju s stereotipom, da lezbijke čutijo velik odpor do moških, saj sama ne misli tako. Seveda je bila potem njena izjava o moških izrabljena kar za naslov, češ zaljubila bi se lahko tudi v moškega - in to je bila potem prva in osnovna informacija o lezbičnih materah pri nas! Zelo podoben je bil podnaslov v jesenski številki Delove tedenske priloge Ona 1.10.2002, ki je pogovore, naslovljene kot Mladi homoseksualci v boju za pravice, takole pospremil: Če bi se lahko sama odločila, bi se poročila z moškim in imela dva otroka. Človek se vpraša, kaj, hudiča, ima s tem opraviti boj za pravice gejev in lezbijk, ki se napoveduje v naslovu članka? Mar to pomeni, da se bojujemo z nečim, kar nas itak nadvladuje in kjer smo nemočni - ker si pač ne moremo izbojevati možnosti, da bi izbrali heteroseksualnost ali kaj? Torej je boj pravzaprav nesmiseln?! Žal nekatere izjave oziroma odgovori vprašanih včasih gredo z roko v roki z oblastniškim govorom. Tako tudi nebulozna izjava ene od vprašanih v istem Oninem intervjuju, češ da obstajajo neki obskurni "genetski dokazi", da je homoseksualnost prirojena, vendar bi naj to raziskavo "politika" prikrivala. Halo?! Skoraj vse "politike" tega sveta bi naredile vse, če bi lahko končno in javno operirale s takšnimi "dokazi" - brez skrbi! Pravzaprav je bilo takšnih in podobnih raziskav javno objavljenih že precej, vse od konca osemdesetih let prejšnjega stoletja naprej, ko je prišla v modo genetika. In so se hormoni samo zamenjali z geni.

Vendar si sploh ni treba delati prehudih skrbi, če slišimo tu in tam neumnosti tudi iz lastnih vrst - večinska retorika je tako in tako naddoločujoča in vedno (in že vnaprej) vseprežemajoča. Iz tega stališča je navsezadnje popolnoma vseeno, kaj odgovarjate, vaš odgovor ne bo zares izbrisal tistih večnih treh pik. Še več. Lahko govorite tudi popolne neumnosti - splošnega vtisa o lezbijkah in gejih ne boste bistveno ne izboljšali ne poslabšali.

Torej: privoščimo si!

S tem razglašamo, da so medijske bakanalije tudi uradno otvorjene! Pa tudi pust nikoli ni zares daleč.Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18

MEDIJSKE REALNOSTI

Zakon o medijih
Intervju dr. Sandra Bašić Hrvatin
• Tri pike
Homo konzerve
Medijske realnosti


Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICE
Vrni na vrhLesbo 17/18    Lesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-17/18

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4