Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Izšla je nova številka.
Izšlo je delo
Lillian Faderman
"Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Beri več
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.

LESBO 17/18
Id. 2002: TRANS

Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18

MEDIJSKE REALNOSTI
Zakon o medijih
Intervju dr. Sandra Bašić Hrvatin
Tri pike
Homo konzerve
• Medijske realnosti


MEDIJSKE REALNOSTI

"Tako vam lahko na primer tudi resni novinarji brez sledu ironije v brk govoričijo o naših evrovizijskih bratcih - v ženskem spolu. Besedo peder uporabljamo le še obsojanja vredni primitivci. Kdor javno podvomi o umetniški vrednosti, kaj vem, implantiranja žarnic v stegno, je fašist. Evidentno šarlatanski horoskoparji veljajo in zaslužijo več kot izvrstni znanstveniki. V časopisih naletavamo na bombastično vpadljive celostranske osmrtnice - in ta oblika nemoralnega oglaševanja seveda vsiljuje občutek, kot da bi bili ti pokojniki vredni toliko več kot drugi. Pod pretvezo humanizma zakonsko ne eliminiramo krvoločnih volkov ali pa zakrknjenih sadističnih morilcev - s čimer posredno ogrožamo vse druge, nedolžne živali in ljudi … Kaj ni zanimivo, da so se na tem področju celo že naši davni predniki vedli veliko bolj racionalno?"
Dr. Artur Štern, "Onkraj svobode" (Ona, 10.9.2002)

-

"Imam znanko, ki ima znanko, ki je lezbijka".
Mojca Mavec, "Punce s polno kopalnico" (Premiera, 11.9.-24.9.2002)

-
"Naj se homozakoni in zveze legalizirajo, naj se dekleta z otoka Lezbos držijo za roke in uživajo vso legitimnost, toda malo previdneje s temi otroki, ki so v duši morda tradicionalni in konzervativni in jim ni do drugačnosti."
Milana Vukovic Runjic, "Lezbijke" (Polet, 12.9.2002)

-
"Do homoseksualcev moramo biti strpni, čeprav so 'suhe veje', ne smemo pa jim omogočiti posebnega statusa ali celo nasesti njihovim željam, da bi morali čislati nenaravni spolni slog".
Dr. Janez Rugelj, "Je v Sloveniji istospolno partnerstvo potrebno pravne ureditve?" (Večer, 16.9.2002)

-
"Nekakšno nadomestno središče Ljubljane je postal Prešernov trg, kjer zdaj zborujejo vsi, od klošarjev do antiglobalistov in od gejev do motoristov. Zdi se mi primerjiv s Scherridan Square v greenwich Villageu, nikakor pa ne s Times Squarom, ki je dejanski epicenter New Yorka in kjer vas bo kamera Velikega brata opazovala tudi v najbolj intimnih trenutkih. Prešernov trg bi bilo seveda primerno rekultivirati, "historizirati", tako se tam ne bi več zbirala sleherna svojat…"
Boris Jež, "Provinca v središču" (Delo, 21.12.2002)

-
"V italijanskih Fužinah za mejo pri Ratečah stoji Casa alpina Tri sestre. Naših treh oglatih in špičastih travestitov bi se najbolj elegantno znebili, če bi jih tja izvozili kot palčke za na vrt. Itak so samo slaba in kosmata šala".
Marko Crnkovič, "Sestre so samo kosmata šala" (Jana, 14.1.2003)

-
"Ropova vlada je že na začetku stopila v komedijo zmešnjav, v katero seveda sodita tudi referenduma o EU in Natu. Če bo sproti 'spreminjala spol' in se šla vse po vrsti, od lezbištva do transvestitstva, odvisno od trenutnega partnerja, bo morda marsikdo zadovoljén, ljudstvo pa bo samo zijalo."
Boris Jež, "Lezbijke in transvestiti" (Delo, 20.1.2003)

-
"Potem se je ta reč razširila tudi na moje študentke. In sodelavke. Posebno na eno. S katero sva resno prijateljevali. Leta. In so me na koncu že vabili na sestanke lezbičnih društev. Proti katerim seveda nimam nič. Le da sama pač tam nimam česa iskati. Ker sem - morda žal - še vedno čisto po starinsko heteroseksualna. In me tozadevno zanimajo le moški. Samo in izključno moški."
Dr. Vesna V. Godina, "Amerika" (Ona, 21.1.2003)

-
"Ko sem enkrat šla z njima na neko srečanje lezbijk, sta spet ogorčeno ugotavljali, da nobena noče govoriti z mano. Bila sem edina v klubu z našmikanimi ustnicami. Imela sem kratko krilo, ostale pa so v glavnem nosile majico in široke kavbojke, kratke lase in nič make-upa. Sem mislila, da sem še kar normalna. Pa so rekle, da ne, da sem seksualni objekt za moške".
Mojca Mavec, "Punce s polno kopalnico" (Premiera, 11.9.-24.9.2002)


Sekcija ŠKUC-LL naproša gospe Godino in Mavec, da nam posredujeta podatke, kje so ta silna lezbična srečanja, zborovanja in sestanki.Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18

MEDIJSKE REALNOSTI

Zakon o medijih
Intervju dr. Sandra Bašić Hrvatin
Tri pike
Homo konzerve
• Medijske realnosti


Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICE
Vrni na vrhLesbo 17/18    Lesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-17/18

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4