Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Izšla je nova številka.
Izšlo je delo
Lillian Faderman
"Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Beri več
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.

LESBO 17/18
Id. 2002: TRANS

Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18

MEDIJSKE REALNOSTI
Zakon o medijih
Intervju dr. Sandra Bašić Hrvatin
Tri pike
• Homo konzerve
Medijske realnosti


HOMO KONZERVE
Nataša Velikonja

"Sestre, ki so za gejevsko gibanje v enem letu naredile več kot dvajset let civilnodružbenega aktivizma."
Mateja Hrastar, Mladina, 23.12.2002

"Pozabiti pa ne smemo omeniti, da geji kljub svoji gibčnosti, pojočih glasovih, mehkobni osladnosti in moderni estetiki, kljub svoji trivialni površinskosti in površnosti, močno ohranijo tudi atribute, ki naj bi jim, po esencialistični doktrini definicije spola (moškega spola), pripadali, to pa sta umska in kreativna moč. (…) Menim, da so lezbijke v svoji uporniški drži na napačni poti, ki ne vodi nikamor drugam kot še v večji upor, nekonvencionalnost in družbeno izolacijo. Lezbijke bi morale tako kot geji vzeti in razviti vse najlepše in najmogočnejše obeh spolov: pamet, kreativnost, pogum, odločnost, lepoto, čustvenost, privrženost in mehkobo."
Katarina Majerhold, ČKZ 209-210/2002

"Ko moški postane gej, pridobi dvajset IQ točk. Ko ženska postane lezbijka, izgubi dvajset točk…Ne govorim vam, da prenehate spati z ženskami. Govorim vam, prenehajte biti lezbijka."
Camille Paglia, v Goldstein, s. 58/59


Ilustracija: Boris Benko

So to post-gejevske identitetne politike, se sprašuje Richard Goldstein v delu "The Attack Queers: Liberal Society and the Gay Right", ki je v letu 2002 izšlo pri založbi Verso. Niso, odgovarja. Gejevska liberalizacija ustvarja svet, kjer identiteta ni usoda in kjer je spol potovanje, ne cilj. Izhod ni izginjanje moškosti in ženskosti, heteroseksualnosti ali homoseksualnosti, temveč razvoj teh kategorij v manj hierarhične pojme.

Goldstein je novinar ameriškega tednika The Village Voice, kjer - kot sam piše - pokriva presek tematik o seksualnosti, kulturi in politiki: "Pokrival sem kontrakulture šestdesetih, seksualne vojne sedemdesetih, aids krizo v osemdesetih in seksualne škandale devetdesetih". A trdovraten trend, ki ga opazuje vsa ta leta, je zdrs srednjega razreda stran od radikalnih libertarnih politik.

Njegovo delo je polemika proti naraščajočemu gejevskemu konservativizmu in njegovim "liberalnim" zaveznikom ter hkrati ostra zahteva po novi progresivnosti. Goldstein si že v uvodu želi dve vrsti bralske javnosti: "strejt" bralstvo, ki ve bore malo o homo skupnosti, ter geje in lezbijke, ki vedo še manj o progresivni tradiciji in bogatih vezeh med radikalno mislijo in homo aktivizmom.

Gejevska politična zgodovina je večinoma bila del politične levice. Harry Hay, oče gejevske liberalizacije, je bil v petdesetih član ameriške komunistične stranke. Nemški socialisti so v času Weimarske republike bili prvi, ki so povezali seksualno represijo z družbenim zatiranjem in podprli homoseksualce. Oblikovanje gejevske skupnosti je, kot trdi Goldstein, eden večjih uspehov levice, vendar pa je to dejstvo spregledano celo na sami levici, vse bolj pa ga zamegljuje in tudi ogroža porast desnice v sami homo skupnosti. V devetdesetih letih je desnica vzniknila v vsaki manjšinski skupnosti - kar se gejevske in lezbične skupnosti tiče, je to najbolj očitno v medijskem uspehu tako imenovanih "homo konzerv" ("homocons"), uspešnih mnenjskih vodij, deklariranih gejev in lezbijk, ki postajajo najmočnejši glas v množičnih medijih, prinašajo pa le orwellovski spektakel konformnosti.

"Homo konzerve" dajejo vtis, da predstavljajo novo gejevsko večino - s čemer bodo mogoče tudi ustvarile novo gejevsko večino. Njihov moto je, da si večina gejev in lezbijk želi zgolj "prostora za mizo", v vsem ostalem pa so enaki kot drugi gostje pojedine. Goldstein postavlja v gejevsko desnico Camillo Paglia - ki je ob umoru Matthewa Sheparda trdila, da je za svojo usodo prosil, ker je pač osvajal hetero tipe. Andrew Sullivan, naslednja "homo konzerva", kolumnist The New York Timesa, meni, da bi bilo bolje, ko bi geji nosili orožje, kot pa se zanašali na zakone, ki sankcionirajo zločine iz sovraštva. Norah Vincent, nova medijska zvezda, je v enem svojih prvih večjih prispevkov v The New Republic svetovala lezbičnim akti-vistkam, naj že končno "razvijejo smisel za humor".

Vse omenjene so proslavili liberalni množični mediji. Namesto liberalcev opravljajo visoko cenjeno storitev - vzdrževanje seksualnega reda in spolnih norm. Njihov napor je usmerjen v poskus presekati vezi homo politik z etiko, ki je te povezovala s feminizmom, multikultur-nostjo in celotno progresivno tradicijo. Opozorila novih družbenih gibanj, da so rasa, razred ali spol kategorije, ki ustvarjajo družbene hierarhije, so za "homo konzerve" nična. Predstavljajo del širše fronte proti libertarnim gibanjem zadnjih trideset let. Goldstein ob tem opozarja na medijsko zatemnitev homo levičarjev in progresivcev, tistih torej, ki bi lahko zapis popravili.

Če "homo konzerve" pri tem ne bi bile tako uspešne, jih v visokih nakladah ne bi bilo. Vzemimo iz njihove agende pod drobnogled zgolj kategorijo spola: kar se je začelo kot zabavna fetišizacija maskulinizma, je sedaj postalo realna politika s družbenimi posledicami: na drugi strani žgečkljivega poveličevanja koncepta "naravnega moškega" stojijo podatki o tem, da so se v ZDA v zadnjih sedmih letih znova neizmerno povečale razlike v dohodkih med ženskami in moškimi.

V Sloveniji je podobno, četudi so pomembne razlike. Predvsem ta, da v tem trenutku ni nobenega avtorja ali avtorice, ki bi bila deklarativno gej ali lezbijka in hkrati imela zagotovljen in stalen prostor v tiskanih medijih. Leta 1990, dolgo nazaj, je imel Brane Mozetič v reviji Teleks odlično serijo komentarjev, poimenovanih "Laži life".

Ima pa slovenski medijski prostor kljub temu obilico in, zgleda, vse več kolumnistov in kolumnistk, bolj ali manj "liberalnih" zave-znikov, ki se - takoj po tem, ko se deklarirajo kot heteroseksualci in heteroseksualke - pričnejo spraševati, čemu sploh fronta, ki jo tvorijo male libertarne skupnosti; ki predlagajo gejem in lezbijkam raje več zabave tedaj, ko v javnosti poteka polemika o diskriminaciji; ki razumejo politične homo aktiviste in aktivistke kot medijske opice, ki bodo zanimivi le, če bodo razgrnili kakšno dražest iz zasebnega življenja; in ki po "obisku" v homo klubih pišejo zgolj o tem, kar je klen mejnik srednjega razreda, o seksu, promiskuiteti, razvratu in drogah. Z ameriškimi "homo konzervami" jih druži žalosten paradoks: bolj ko pišejo o seksu, bolj in z vsakim svojim besedilom utrjujejo mejo toge meščanske dostojnosti.

Staro paradigmo homo konzervativca ali "homo konzerve" sta v ZDA morda najbolje predstavljala Roy Cohn, svetovalec Josepha McCarthyja, in Terry Dolan, vodja National Conservative Political Action Comittee, oba skrita homoseksualca v zasebnosti in gromka homofoba v javnosti.
V sedemdesetih in osemdesetih je bilo ustanovljenih nekaj organizacij za razkrite gej republikance. Prva takšna je bila "Log Cabin Club", ustanovljena 1977 v San Franciscu. "Concerned Americans for Individual Rights" je bila ustanovljena leta 1984.
Leta 1991 je chicaška agencija "Overlooked Opinions" izvedla raziskavo na vzorcu 7500 lezbijk in gejev. Raziskava je pokazala, da se jih 11% odloča za republikance, 20% jih je neodvisnih, 64% pa se jih je opredelilo za demokrate. Kasnejše raziskave so odstotke popravile v korist republikancev: zanje naj bi šel vsaj 40% delež gejevskih glasov.
Gej republikanci se sicer zavzemajo za odpravo zakonov proti homoseksualnosti, izrekajo se za vstop gejev v vojsko in podpirajo istospolna partnerstva, so pa skeptični do anti-diskriminacijskih zakonov in do zakonodaje proti zločinom iz sovraštva.

(iz Matthew Rees, "Homocons"; v The Columbia Reader on Lesbians & Gay Men in Media, Society & Politics, ur. L. Gross/J.D. Woods, Columbia University Press 1999)Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18

MEDIJSKE REALNOSTI

Zakon o medijih
Intervju dr. Sandra Bašić Hrvatin
Tri pike
• Homo konzerve
Medijske realnosti


Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICE
Vrni na vrhLesbo 17/18    Lesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-17/18

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4