Mental Health HIV

K4 Roza & Seven deadly kunts

sobota, 30. 3. 2024, ob 21.30, Lok4cija & Klub K4, Ljubljana

Vstopnice v predprodaji: https://www.mojekarte.si/si/k4-roza/vstopnice-1181456.html

Vabimo vas, da se pridružite najbolj vznemirljivemu nočnemu doživetju v mestu - K4 Roza!

V Zorici gostimo pravo Ptujsko Epopejo – spektakularni šov znamenite drag hiše Kunt. Priča boste prav posebnemu ritualu. Hiša Kunt je v svoje vrste sprejela še več kraljic, kraljev in binarno presegajočih veličanstev. V epskem šovu Seven deadly kunts bodo svoje nove kolegice vodile čez vzpone in padce v krutem svetu šov biznisa. Obljubljamo, da bodo s svetom polnim lipsynca, petja, plesa in burleske mojstrice hiše Kunt zapeljale tudi vas! Ali kot je dejala njihova častna članica zdaj že pokojna Marilyn Monroe: “There’s No Business Like Show Business!”

V kleti na velikem flooru se bo staremu znancu Roza zabav Adyu Toledanu, ki redno nastopa od berlinske Renate in Berghaina do newyorškega Good Rooma in londoskega Dalton Superstora, pridružil še en berlinski ustvarjalec kvirovskih plesišč – Farhan. Čeprav se predvsem osredotoča na tehno, mu prehajanja med različnimi žanri ni tuje in zase pravi: “Variety is the spice of life. A DJ is a vibe starter and at the end of the day it’s all about the music, why limit yourself to one dish when you could have the entire buffet.”

Njune nastope bosta s plesnimi gibi podprla ekstravagantna Prof. Pederik in Glupa Pupa.

V baru nas bo poleg dj ikone roza zabav Dukija zabavala vzhajajoča zvezda Mentalika. Music policy is pop & hyper pop.

Zabava je del 40. obletnice gibanja za LGBT pravice v Sloveniji.
https://40lgbt.si/

Zorica (21:30)
House of Kunt
Klub K4 (23:00)

Arena

Ady Toledano
https://www.instagram.com/adytoledano/
https://soundcloud.com/adytoledano23
https://ra.co/dj/adytoledano

Farhan
https://www.instagram.com/farhan.wav/
https://soundcloud.com/farhan_music
https://ra.co/dj/farhan

Profesor Pederik

Glupa Pupa

Bar

Duki

Mentalika

Artwork: Jakob Golob & Andrej Uzar

KLUB K4

Kersnikova 4, Ljubljana

www.klub-k4.si // www.facebook.com/klubk4

STAROSTNA OMEJITEV / AGE LIMIT: 18+

VSTOPNINA / ENTRANCE FEE:

Zorica House of Kunt: 15€

Klub K4: predprodaja 12€ / na dan dogodka 15€

Combo: 20€

INFO: info@klub-k4.si

GARDEROBA / LOST & FOUND: k4garderoba@gmail.com

Organizator:

Društvo ŠKUC // Pink. The Underground

www.skuc.org // www.facebook.com/PinkTheUnderground

Povabilo za oblikovanje grafične podobe 40. festivala LGBT filma

Ob 40-letnici festivala LGBT filma vabimo vse queer osebe, ki imajo izkušnje z grafičnim oblikovanjem, da se odzovejo na naš poziv in oblikujejo plakat letošnjega festivala. Avtor_ica najboljšega plakata bo izbran_a za oblikovanje celostne grafične podobe spletne strani, kataloga ter družbenih medijev (Instagram, FB). Delo bo plačano v okviru naših zmožnosti.

Prijave pošljite na mail: siqrd@mail.ljudmila.org do vključno 11. maja 2024.

Prijavi predložite predlog plakata letošnjega festivala, primer že oblikovane spletne strani in kratek CV. Ker stremimo k opolnomočenju skupnosti, je poziv namenjen osebam, ki se identificirajo z LGBT+.

 

Organizacijska ekipa Festivala LGBT filma

Pino Pograjc: Trepete

Založba ŠKUC, Zbirka Lambda, Ljubljana, 2024

Pino Pograjc v svojo drugorojeno zbirko Trepete prenese občutja iz svojega življenja, sprva s tkanjem družinskih vezi, ki razkrivajo osebno zgodovino, nato s smerokazom odhodov in mest, v katera se vračamo zato, da bi lahko še enkrat izbruhnili. Pesmi nas opomnijo na to, da smo pod kožo še vedno le ranljivi spremljevalci svetov, v katerih se nahajamo. V Pograjčevem družinskem drevesu bivajo poleg sorodnikov tudi prijatelji, otopeli ljubimci in nenazadnje mi, bralci. Krvna sorodstva so v Trepete spletena z nihanji v preteklost, z zbadljivim humorjem in z zgodbami, ki jih ne moremo utišati. Avtor se tako znajde v Pančevu in ob opisovanju svoje izkušnje mesta razmišlja o umorjenem gejevskem aktivistu Dejanu Nebrigiću. Znajde se v zakajeni sobi, kjer je poljubljane zgolj kulisa za razbijanje misli, ki privrejo od spodaj: »samota mi zveže dlani / za hrbtom, / zato ne znam reči ne.« S s pripovedno natančnostjo nas preseli v tudi nek čas, kjer smo varni pred pritiski sedanjosti: »ko hodiva do tvoje sobe, / komaj čakam, / da me slepiš do jutra.«

Trepete je nadaljevanje Trgetanja, avtorjevega prvenca, in se kot nekakšni pesniški »repete« v mikro-proznih sintezah dialogov in izpovedne lirike še bolj odkrito razpira pred nami. A namesto črnih platnic nas preseneti belina, ki odstira nasprotje ali pa morda za razliko od prve zbirke spominja na nedolžnost, objem otroštva. Podoba, ki jo je za Trgetanje zasnovala oblikovalka Jana Kumberger, zdaj v polarnem nasprotju skozi očesno zrklo bralke spusti tudi nekaj svetlobe:

in prihaja

tisti trilček

na tretjem vincero

in jaz bi rad videl,

     kako čutiš

Š p e l a   S e t n i č a r

Spletni nakup

Éric Jourdan: Strašna Angela

Prevedel: Brane Mozetič

Založba ŠKUC, Zbirka Lambda, Ljubljana, 2024

Éric Jourdan (rojen kot Jean Roger Gaytérou, po posvojitvi pa uradno Jean-Éric Green) je francoski pisatelj (1930–2015), ki je za svoja raznovrstna dela uporabljal še druge psevdonime. Že odraslega ga je posvojil znameniti francoski pisatelj ameriških korenin Julien Green. Medtem ko Jourdanovi številni romani odkrito preigravajo gejevske vsebine, pa je Green svoja nagnjenja zaupal le svojemu dnevniku, ki je postal dostopen šele po njegovi smrti.

Jourdan je napisal svoj prvi roman Strašna angela še zelo mlad in ga objavil leta 1955. Knjiga je bila takoj prepovedana in umaknjena iz prodaje, tako da je v celoti izšla šele trideset let kasneje. Pierre in Gérard vsak s svojega zornega kota pripovedujeta o svoji mladostniški ljubezni, v kateri zavračata družbene vrednote sveta, v katerem živita, in se preko vseh meja predajata strastni spolnosti; okušata bolečino in nasilje, se poigravata s smrtjo, sestro erotične predaje. Teme, ki so se pojavljale v literaturi že stoletja, je avtor prikazal tako poetično in hkrati neposredno, da je delo zbodlo puritanske kroge.

Posebej za slovensko izdajo je spremni zapis prispeval Jourdanov nečak Jean-Paul Garnaud.

Brane Mozetič je doslej prevedel številne knjige frankofonskih avtorjev, kot so Rimbaud, Genet, Foucault, Maalouf, Daoust, Cliff, Brossard, Gassel, Guibert, Dustan, Vilrouge, Duvert, Rachid O, Leftah, Ceccatty, Izoard, Lindon, Lambert …

 

Spletni nakup

K4 Roza

Sobota, 24. februar 2024, ob 21.30 uri, Zorica, ob 23. uri, Klub K4, Ljubljana.

Dobrodošli na najvznemirljivejšem nočnem spektaklu v mestu – K4 Roza!

Ta veličasten dogodek se bo pričel z nastopom štajerske opulence House of Vulva ob 21:30 v Zorici. Ta, že legendarna hiša iz daljnih vzhodnih dežel naše domovine obljublja razburljivost v štirih okusih: kraljica žnablanja Karmen Daš, pisana insektulja Vera, modna papaja Patricia in zgovorna soseda Dia Danica bodo, kot se je zapisalo mariborskemu Vogueu, ustvarile spektakularen šov, ki bo očaral vse prisotne. Zanje ni meja – od glamurja do predrznosti, vsak nastop je pravo umetniško delo, ki osvaja srca občinstva od Beljaka vse do Kumrovca, poročajo v svoji posebni ediciji z naslovom Nea mi luštov delat.

V kleti, na velikem flooru gostimo še eno vzhajajočo štajersko dj starleto Ptujsko Dekle, ki nas bo ob boku nam že dobro znanega in izkušenega Naja, popeljala v lahkotne dance ritme popularne glasbe.

Na barskem plesišču se nam obeta polnokrvna elektronska poslastica. GF Shōyu, ki v svojih tehno miksih prepleta melodije trance-a in indiedance-a, nas bo ob res hudih basih popeljala na funky-techno kruzing po njenem bogatem repertoarju. Ob njej se nam bo predstavil ukrajinski ustvarjalec NOTHUSA, ustanovitelj tehno kolektiva ‘glum.’,ki bo poskrbel za temnejše in trše tehno ritme.

VEČ INFORMACIJ

Petar Andonovski: Poletje, v katerem te ni

Prevedel: Sašo Puljarević

Založba ŠKUC, Zbirka Lambda / 166, Ljubljana, 2023

Petar Andonovski, rojen leta 1987  v Kumanovu, spada v mlajšo generacijo makedonskih avtorjev. Diplomiral je na Katedri za splošno in primerjalno književnost na Univerzi sv. Cirila in Metoda v Skopju, na literarnem prizorišču pa je debitiral s pesniško zbirko Ментален простор(Miselni prostor, 2008). Čeprav od takrat piše le prozo, je ta prežeta s poetičnim minimalističnim slogom, ki sega predvsem v sfero intimnega, zaznamuje pa jo kratka forma z zgoščenimi in nabitimi atmosferami. Do sedaj je objavil pet romanov; Очи со боја на чевли (Oči barve čevljev, 2013), Телото во кое треба да се живее (Telo, v katerem je treba živeti, 2015), za katerega je prejel nagrado makedonski roman leta, Страв од варвари (Strah pred barbari, 2018), ki mu je prinesel nagrado Evropske unije za književnost, Poletje, v katerem te ni (izv. 2020) in Не кажувам (Ne povem, 2023). Poletje, v katerem te ni, prvi avtorjev knjižni prevod v slovenščino,velja za prvi odkrito gejevski roman v makedonski književnosti, te tematike pa se loteva tudi v svojem zadnjem romanu. Andonovski prevaja iz grščine in je zaposlen pri skopski založbi Polica.

Roman Poletje, v katerem te ni se odvija na otoku K., kamor se partnerja odpravita na potovanje, v prvoosebno pripoved pa ves čas vdirajo reminiscence na pretekli čas in ljubezenski trikotnik. Eden od treh, morda ključni vezni člen, je namreč že pred časom nenadoma izginil, preostala dva pa sta se naposled prisiljena soočiti z njegovo odsotnostjo in s temelji njunega odnosa. Čeprav postavljen v tujino, je roman trdno zasidran v sodobni makedonski kontekst; prevprašuje odnos med mestom in periferijo, razgalja dvolične moralne postulate, raziskuje, kaj je tisto, kar oblikuje posameznikove identitete, in predvsem kaže, da se ključ skriva v soočanju s samim s sabo in s svojo preteklostjo.

Sašo Puljarević (1995), prevajalec in literarni kritiki, je končal magistrski študij primerjalne književnosti in južnoslovanskih študijev. Prevaja iz srbščine, hrvaščine in makedonščine Leta 2022 je prejel Delovo nagrado mlado pero za mladega kritika.

Spletni nakup

Hélène de Monferrand: Suzanin dnevnik

Iz francoščine prevedla: Jedrt Maležič

Založba ŠKUC, Zbirka Lambda / 165, Ljubljana, 2023

 

Francoska pisateljica Hélène de Monferrand (1947–2022 ) se je rodila v Saint Mandéju v Alžiriji, kjer je preživela otroštvo. Leta 1958 se je preselila v Francijo, študirala je v Nanterru in na Sorboni. Za svoj romaneskni prvenec Les Amies d’Héloïse (Héloïsine prijateljice) je prejela nagrado »Goncourt za prvi roman«. Po tej knjigi je napisala še romana Suzannin dnevnik in Les Enfants d’Héloïse (Héloïsini otroci). Kot literarna kritičarka je redno objavljala v reviji Lesbia in skupaj z Elulo Perrin napisala še dva kriminalna romana.

Pripovedovalka romana Suzannin dnevnik se pojavi že v avtoričinem prvem romanu, na sredini katerega umre. Suzannin dnevnik je njena življenjska zgodba, ki se pne vse od privilegiranega otroštva na očetovem vinogradniškem posestvu do medvojnega sodelovanja v zametkih komunistične partije, bivanja v koncentracijskem taborišču in poznejšega poučevanja, ravnateljskega poklica, smrti. Vseskozi se Suzanne zaljublja v ženske, kar spremlja za tisti čas dokaj presenetljiva prostodušnost, celo proti koncu, ko so te ženske njene mladoletne učenke. Roman v obliki dnevnika tako zaobjame zgodovinsko obdobje skozi oči družbeno kritične, a vendarle pretanjeno čuteče protagonistke.

Jedrt Maležič (1979) je študirala prevajalstvo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, je samozaposlena kot prevajalka iz angleščine in francoščine, napisala pa je tudi šest proznih leposlovnih del.

 

Spletni nakup

Vesna Liponik: Jabk

Založba ŠKUC, Zbirka Lambda / 164, Ljubljana, 2023

 

Jabk nadaljuje in poglablja raziskovanje, ki je bilo v ospredju že v prvencu Vesne Liponik roko razje: kako v govorici umetniško verodostojno upodobiti oziroma govorno utelesiti raznovrstne čezvrstne odnose med bitji, razumljenimi onkraj binarne sheme človeškega in nečloveškega in na ozadju uvida, da nobeno od teh bitij ne obstaja pred samim odnosom. Če je naslovna  »roka«  v Vesninem prvencu še vedno zmogla simbolizirati moč izvrševanja sicer že drugačno oblikovane človeške subjektivitete, se zdaj ta že v naslovu umika drugačnim bitjem – jabolkom. Ker niso več podrejena postopkom tradicionalne tropizacije, postanejo jabolka z vseprisotnostjo in raznovrstnostjo ne več središče, ampak rizomatično omrežje knjige. Na ta preobrat nas opozori že motto, Sapfin fragment, v katerem je moč jabolk(a) nadrejena moči obiralk_cev, ki v knjigi nato metonimično dobijo vlogo delavskega razreda, ki se mu knjiga intenzivno posveti. Skozi reprezentacije izkušnje smrti bližnjih, oblik medvrstnega nasilja, ljubezenske in seksualne strasti, skupnostnega delovanja (delavskih) kolektivov, lezbiškega sestrstva,  transgeneracijskih prenosov travm se Jabk vseskozi ukvarja tudi z vprašanjem, kako v preseku spola, razreda, starosti, vrste nastajajo identitete. To je intimna politična knjiga, ki svoje konceptualne zastavke izpeljuje v uravnoteženi pesemski legi. Jezik njenega čezčloveškega pesemskega subjekta se lahko snuje le s poskusi lomljenja simbolnega reda v pesemski sintagmatiki. Tako vzpostavlja singularno, zdaj že prepoznavno ritmiko, le da je ritmični princip brazdanja in lomljenja sintakse nekoliko manj radikalen in bliže ekstenzivnejši zgodbenosti.

Varja Balžalorsky Antić

 

Spletni nakup

Selby Wynn Schwartz: Sledeč Sapfo

Založba ŠKUC, Zbirka Vizibilija, Ljubljana, 2023

Prevod: Nataša Velikonja

“knjiga, ki je povsem zapeljana z zapeljevanjem in ki zapeljuje … [ta knjiga je] nekaj novega in pomembnega”
––Guardian

“iskriv, domiseln dragulj … čudovito slavljenje pionirskih mislic, ki so zavračale poslušnost in samozanikanje. … navdušujoče.”
––Independent

“drzno … radikalno … spretno napisano”
––Literary Review

Roman Sledeč Sapfo (izv. After Sappho), nominiran za nagrade Booker 2022, James Tate Black 2023 in Orwell 2023, je vitalna rekonstrukcija življenj feministk, lezbijk, žensk vseh spolov, umetnic, pisateljic iz daljne in bližnje preteklosti, ki se borijo za nadzor nad lastnimi življenj, za svobodo in pravičnost, za tiste, ki so bile, tiste, ki so, in tiste, ki prihajajo.

“Kaj smo želele? Za začetek tisto, kar je polovica prebivalstva dobila že s tem, da se je rodila,” pravi naratorka. Piše se leto 1895. Rina Pierangeli Faccio rodi otroka moškega, ki jo je posilil – in s katerim se je bila nato prisiljena poročiti. Ne zlomi je; odloči se spremeniti svoje ime, obenem pa še svoje življenje. 1902: Romaine Brooks pluje proti Capriju. Denarja ima komaj za vozovnico za trajekt, za kosilo nič. Toda prepričana je, da lahko proda svoje slike. Leta 1923 Virginia Woolf piše: Življenje hočem narediti polnejše – in še polnejše. Medtem spregovorijo mnoge druge, nekatere znane, nekatere doslej nepopisane, neopevane, ki se v tem literarnem delu, formiranem skozi niz polifoničnih vinjet, vzpostavijo, a tudi vzpostavijo na novo. To je roman, ki slavi naše predhodnice in pionirke iz preteklosti ter na stežaj odpre vrata v upanje za našo sedanjost in prihodnost.

Selby Wynn Schwartz je pisateljica in doktorica primerjalne književnosti; trenutno poučuje na univerzi Stanford. Za knjigo The Bodies of Others: Drag Dances and their Afterlives je prejela nagrado Sally Banes, ki jo podeljuje American Society of Theatre Research, za roman A Life in Chameleons pa nagrado Reflex Press Novella, ki jo podeljuje American Society of Theatre Research.

 

Spletni nakup

39. festival LGBT filma


Letošnji 39. festivala LGBT filma bo potekal od 9. do 17. decembra. OFF program bo v ŠKUC-Kulturnem centru Q / klubu Tiffany v četrtek, 7. decembra, in v nedeljo, 17. decembra.

Programska zgibanka: 39. festival LGBT filma

 


SPREMLJEVALNE PRIREDITVE

ponedeljek, 4. 12., Kino Šiška

19.00 Anhell69, Kolumbija/Romunija/Francija/Nemčija, 75, svp
Topla, smešna in žalostna zgodba o gejevskem paru, razkritju, aidsu in homofobiji.

Sledi predstavitev slovenskega prevoda romana, po katerem je film nastal.

ponedeljek, 11. 12., Slovenska Kinoteka

16.00 Stanko Jost, ostaline z grmade, odprtje razstave

ponedeljek, 11. 12., Kino Dvor

19.00 Modra (Blue), VB, 1993, 79, svp
Ob tridesetletnici zadnjega filma Dereka Jarmana.

sobota, 16. 12.

24.00 Zaključni žur v K4

sreda, 21. 12.

19.30 Galerija Škuc: tradicionalno branje Lambde.

 

Letošnji festival bo izpeljan v fizični in virtualni obliki (kratki filmi).


OFF

Škuc – Kulturni center Q (Tiffany), Metelkova-mesto, Ljubljana

četrtek, 7. 12.

19.00 Britje po moško (Manscaping), ZDA/Kanada/Avstralija, 2022, 62’

Intimen dokumentarni portret treh kvir moških, ki dajejo nov pomen tradicionalnim brivnicam. Po projekciji sledijo frizerske usluge in britja v živo!

nedelja, 17. 12.

19.00  Ardente.x.s (Fierce – A Porn revolution), Švica, 2022, 96’, ap
V Luzani se skupina mladih žensk loti snemanja pornografskih filmov. Njihova alternativna produkcija hitro pritegne pozornost švicarskih medijev in javnosti. Tako se znajdejo sredi boja za drugačen pogled na želje in spolnost.

Projekciji filma bo sledil pogovor s publiko, ki ga bosta vodili Sasha Ihnatovich in Jasmina Mustafić, selektorici filmskega programa v okviru Mednarodnega feminističnega in kvir festivala Rdeče zore.

Pogovor bo izveden v koprodukciji s KUD Mreža/Rdeče zore.


LJUBLJANA – Kinodvor – odprtje!

sobota, 9. 12.

21.00 Alma, neuklonljiva ženska (A Worldly Woman of Indomitable Spirit), Slovenija, 2022, 11’
Kratki animirani film prikazuje izjemni lik pisateljice in svetovne popotnice Alme Karlin.

Nagrada Rožnati zmaj za najboljši slovenski kratki film!

 

Venerin učinek (Venuseffekten/The Venus Effect), Danska, 2021, 104’, ap, svp
Liv, zaposlena na podeželski družinski vrtnariji, spozna poduhovljeno in kaotično Andreo, in se prvič zaljubi v žensko. Romantična komedija o družinski dinamiki in iskanju sebe skozi ljubezen.

Slovenska kinoteka

nedelja, 10. 12.

16.00 Kokomo city, ZDA, 2023, 73’, svp
Izjemno zabaven in dinamičen dokumentarec trans filmarke D. Smith, tudi znane glasbene producentke, pevke in skladateljice, prinaša iskrene in ganljive portrete štirih temnopoltih transspolnih seksualnih delavk v Atlanti in New Yorku.

18.00 Prehodi (Passages), Francija/Nemčija, 2023, 92’, sp
Na zaključni zabavi Tomas najprej pade v objem svojega moža Martina, nato pa spozna mlado učiteljico Agathe. Naslednje jutro ponosno pove, da je spal z žensko. Zgodba o odnosih, ki jih zaznamujejo strast, ljubosumje in narcisoidnost.

Po projekciji se nam bo po zoomu pridružil režiser Ira Sachs.

20.30 Metamorfoza (Metamorphosis), Italija, 11‘, ap

ExYou, Srbija, 2023, 70’, ap
Dokumentarec skozi tri zgodbe transspolnih oseb postavlja vprašanja o svobodi, razumevanju in sprejemanju, še zlasti v državah bivše Jugoslavije, ki so marsikdaj razpete med tradicionalnimi načeli in težnjami k zahodnemu svetu.

Po projekciji pogovor z režiserko Milino Trišić in portretiranko Heleno Vuković!

ponedeljek, 11. 12

17.00 Zadnje poletje Nathana Leeja (Last Summer of Nathan Lee), Kanada/ZDA, 2023, 92’, svp
Nathan Lee tik pred svojim 18. letom izve, da ima raka, in se odloči, da bo preostanek življenja živel strastno ter da ne bo umrl kot devičnik. Razgiban film znanega lgbt režiserja Quentina Leeja.

19.00 Kodno stikalo (Code Switch), ZDA, 2022, 5’

Out of Uganda, Uganda/Švica, 2022, 65’, ap, svp
Lynn, Shammy, Hussein in Philip živijo v Ugandi, kjer je biti kvir smrtno nevarno. Kleriki pozivajo k pobijanju lgbt oseb, ki niso varne niti v svojih družinah. Njihovo edino upanje je, da pustijo vse za sabo in pobegnejo v Švico.

20.30 Pošast (Kaibutsu/Monster), Japonska, 2023, 126’, sp 
Ko se sin Minato začne nenavadno vesti, mama posumi, da je bilo v šoli nekaj narobe. Filigranska zgodba slovitega režiserja Hirokazuja Koreede, za katero je prispeval glasbo Ryuichi Sakamoto, se razgrinja iz treh perspektiv: matere, učitelja in sina.

torek, 12. 12.

17.00 Dečki, Jugoslavija (Slovenija), 1976, 65’
V spomin na lani preminulega režiserja Stanka Josta, ki je posnel amaterski film po prvem slovenskem gejevskem romanu Franceta Novšaka.
Brezplačna projekcija!

19.00 Aseksibilnost (Assexybilidade/Acsexybility), Brazilija, 2023, 87’, ap, svp
Dokumentarni film, v katerem hendikepirane osebe opisujejo svoje spolno življenje, govorijo o flirtanju, poljubljanju, zmenkih, masturbaciji, abilizmu in (seveda) o seksu.

21.00 CCTV (Madar Basteh), Iran, 2023, 10’, ap

Punca moje punce (La amiga de mi amiga/Girlfriends and Girlfriends), Španija, 2022, 85’, ap, svp
Tridesetletnice v pestri lezbični skupnosti v Barceloni so nenehno zaljubljene v ljubezen, saj jih nosi od punce do punce, od razmerja do razmerja, od drame do drame in slednjič do komaj sledljive medsebojne prepletenosti. Lezbična drama in komedija obenem!

sreda, 13. 12. 

17.00 KOREJSKI KRATKI FILMI

Ju-bin, 2021, 19’, ap, svp
Elena, 2022, 11’, ap, svp
Cicada, 2021, 17’, ap, svp

Ice, 2019, 28’, ap, svp

Gost Dave Kim, programski vodja Seoul International PRIDE Film Festival, bo po projekcijah spregovoril o korejskem lgbt filmu, založnica Yuda Roh pa o literaturi in položaju lgbt populacije v Južni Koreji.

19.00 Zastavnice_ki (The Flag), Slovenija, 48’, ap
Ljubljansko Parado ponosa vse od 2001 pospremi spust mavrične zastave z grajskega stolpa. Dokumentarec skozi osebne zgodbe osmih posameznic_kov obravnava odnos lgbt+ oseb do mavrične zastave ter njen pomen.
Film bo predstavila filmska ekipa.

21.00 Y, Hrvaška, 2023, 7’
Film bo predstavila režiserka.

Srebrna meglic (Silver Haze), Nizozemska/VB, 2023, 102’, ap, svp
Medicinska sestra Franky zaradi nerazrešenega travmatičnega dogodka ni zmožna ustvariti pomembnih odnosov. Šele ko se zaljubi v svojo pacientko Florence in spozna njeno odprto mavrično družino, se lahko zares sooči z duhovi svoje preteklosti. Nagrada Teddy na Berlinalu 2023!

četrtek, 14. 12.

17.00 Orlando, moja politična biografija (Orlando, ma biographie politique/Orlando, My Political Biography), Francija, 2023, 98’, ap, svp
Stoletje po tem, ko je Virginia Woolf napisala Orlanda, ji Paul B. Preciado, filozof in trans aktivist, v pismu sporoča, da se je njen lik uresničil. Film riše portret spreminjajočega se sveta ter revolucije na področju spola in nebinarnosti.
Nagrada Teddy na Berlinalu 2023!

19.00 PROGRAM KRATKIH

Trije (Three), Slovenija, 2023, 13’, ap
Film bo predstavil režiser.
Življenje v Kanadi 
(La vie au Canada/Life in Canada), Francija, 2023, 23′, ap
Štirje žurerji 
(Cowboy, Choker, Harness & Heart), ZDA, 2023, 8′
Najbolj posrečene živali na svetu 
(Os Animais Mais Fofos e Engraçados do Mundo/ The Cutest and Funniest Animals in the World), Brazilija, 2023, 24‘, ap
Zastrupljen vodnjak 
(Otrávená studňa/ Poisoned Well), Slovaška, 2023, 14‘, ap
Kam zginevamo lezbijke, ko ostarimo?
(Where Do Lesbians Go To When They Get Older?), Slovenija, 2023, 9’, Film bo predstavila režiserka Andreja Gomišček.

21.00 Vsa tišina (Todo el silencio/All the Silence), Mehika, 2023, 80’, ap, svp
Miriam poučuje znakovni jezik in sodeluje pri profesionalni gledališki produkciji. Čeprav živi z gluho partnerko Lolo in je njeno življenje že močno povezano z rutino gluhih oseb, se znajde pred težko preizkušnjo, ko izve, da tudi sama izgublja sluh.

Po projekciji pogovor z režiserjem Diegom del Riom!

petek, 15. 12.

17.00 Aban, Iran, 2022, 16’, ap

Ščene (Mutt), ZDA, 2023, 87’, svp
Feña, mlad trans moški iz New Yorka, se sooča z zahtevnimi dnevi. V 24-ih urah se v njegovo življenje vrnejo oče iz tujine, bivši heteroseksualni fant in 13-letna polsestra.
Posebna omemba na Berlinalu in nagrada festivala Sundance.

19.00 Vse barve sveta so med črno in belo (All the Colours of the World Are Between Black and White), Nigerija, 2023, 90’, ap. svp 
Bambino in Bara, ki živita v Lagosu, začutita močno medsebojno privlačnost ter hitro trčita ob prepovedi nigerijske družbe. Film presunljivo prikaže težave in nevarnosti izkazovanja ljubezni v družbi, kjer je homoseksualnost še vedno tabu.
Nagrada Teddy na Berlinalu 2023!

21.00 Liuben, Španija/Bolgarija, 2023, 109’, ap, svp 
27-letni Victor se zaradi dedkove smrti vrne domov v bolgarsko gorsko vasico, polno predsodkov. Medtem ko se ponovno zbliža z očetom in vaškim načinom življenja, se nepričakovano zaljubi v 18-letnega Roma Liubena.
Po filmu pogovor z režiserjem Vencijem Kostovom.

sobota, 16. 12. 

17.00 Čap – trenutki odločitev, Slovenija/Češka, 53’, sp
Dokumentarni portret češko-slovenskega režiserja, ki je občinstvu podaril nepozabno Vesno, in ki ni skrival svoje ljubezni do istega spola.

V sodelovanju z Društvom režiserjev, ob 110- letnici Čapovega rojstva.

18.30 Pobotanje (Making Up), VB, 2023, 15’

20.000 vrst čebel (20.000 especies de abejas/20,000 Species of Bees), Španija, 2023, 129’, sp
V baskovskem poletju med čebeljimi panji Lucia raziskuje svojo identiteto skupaj z ženskami iz svoje družine, ki pa razmišljajo o lastnih življenjih in željah.

Berlinski srebrni medved za glavno vlogo in več kot deset drugih nagrad.

21.00 Po delu (After Work), Nemčija, 5’, ap

Nehaj že s temi lažmi (Arrête avec tes mensonges/Lie With Me), Francija, 2022, 98’, ap, svp
Pisatelj Stéphane Belcourt se prvič po dolgih letih vrne v rojstno mesto. Tam spozna Lucasa, sina svoje prve ljubezni.

Ljubljenec občinstva na številnih festivalih.


SLOVENJ GRADEC, Knjižnica Ksaverja Meška
petek, 8. 12., ob 18.00 – ExYou, Srbija, 2023, 70’, ap

IDRIJA, Filmsko gledališče,
torek, 12. 12., ob 19.00 – Pošast (Monster), Japonska, 2023, 126’, sp

PTUJ, Mestni kino
sreda, 13. 12., ob 15.00 – Zadnje poletje Nathana Leeja (Last Summer of Nathan Lee), Kanada/ZDA, 2023, 92’, svp
četrtek, 14. 12. , ob 15.00 – 20.000 vrst čebel (20.000 especies de abejas/20,000 Species of Bees), Španija, 2023, 129’, sp

KOPER, MKSMC Botegin (Glagoljaška 4)
četrtek, 14. 12., ob 20.00 – Prehodi (Passages), Francija/Nemčija, 2023, 92’, sp
petek, 15. 12., ob 20.00 – Aseksibilnost (Assexybilidade/Acsexybility), Brazilija, 2023, 87’, ap, svp
sobota, 16. 12., ob 20.00 – Punca moje punce (La amiga de mi amiga/Girlfriends and Girlfriends), Španija, 2022, 85’, ap, svp

MARIBOR, IntimniKino, GT22 (Glavni trg 22)
sreda, 13. 12., ob 20.00 – 20.000 vrst čebel (20.000 especies de abejas/20,000 Species of Bees), Španija, 2023, 129’, sp
četrtek, 14. 12., ob 20.00 – Venerin učinek (Venuseffekten/The Venus Effect), Danska, 2021, 104’, ap, svp
petek, 15. 12., ob 20.00 – Nehaj že s temi lažmi (Arrête avec tes mensonges/Lie With Me), Francija, 2022, 98’, ap, svp

BISTRICA OB SOTLI, Mladinski center
sobota, 16. 12., ob 18.00 – ExYou, Srbija, 2023, 70’, ap

TRST, Cinema Ariston
torek, 12. 12. – 5 nanomoli – il sogno olimpico di una donna trans, Italia, 79’


Samo splet VIMEO – ONLINE ONLY

Lines, Ukrajina, 40’, ap

Impossible, Ukrajina, 24’, ap


Organizator festivala in založnik filmskega kataloga:

Društvo ŠKUC, Metelkova 6, Ljubljana
tel./fax 01 430 3530
www.skuc.org

Soorganizatorji: Slovenska kinoteka, Kinodvor, Gimnazija Ptuj, CID Ptuj, IntimniKino, GT22, MKC Maribor, Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli, DPZN (Društvo prijatelev zmernega napredka), Filmsko gledališče Idrija, Koroška Pride, Knjižnica Ksaverja Meška, Kino Šiška

Informacije:

Društvo Škuc, Metelkova 6, Ljubljana, tel. 01 4303 530

Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana, tel. 01 4342 520; blagajna 01 4342 524

lgbtfilmfest.si

www.ljudmila.org/siqrd/fglf

https://www.facebook.com/slo.fglf

https://www.instagram.com/fglf.lj/