Mental Health HIV

Marguerite Vallette Eymery Rachilde – Gospod Venera

Pri založbi ŠKUC je izšla knjiga Marguerite Vallette Eymery Rachilde : Gospod Venera Najdete jo v vseh bolje založenih knjigarnah, lahko pa jo naročite tudi preko spletne strani www.skuc.org.

Gospod Venera je kontroverzno delo francoske pisateljice Marguerite Vallette-Eymery – Rachilde (1860–1953). V osemdesetih letih devetnajstega stoletja je bila Rachilde ena redkih avtoric v avantgardnih literarnih krogih dekadentnega Pariza. Tako kot njena znanka Natalie Barney je tudi sama prirejala večere v svojem salonu, kjer so se zbirali pisatelji in umetniki fin de siècle, njen mož Alfred Vallette pa je bil urednik vplivne literarne revije Le Mercure de France. Čeprav je bila za časa svojega življenja precej priznana in cenjena, so njena dela – kot se za moško-orientirani literarni kanon spodobi – pozneje utonila v pozabo.

Več o knjigi tukaj

Tradicionalni večer zbirke Lambda

V četrtek, 21. 12. ob 20.30, vas vabimo v Galerijo Škuc na tradicionalni večer Lambde – s predstavitvijo novosti, razprodajo in zdravico.

Za osvežitev bodo poskrbele udeleženke letošnjih LGBT literarnih delavnic!

Novosti:

KRISTINA HOČEVAR: Naval

EDWARD FOSTER: Sejanje vetra – bere Tone Škrjanec

RACHILDE: Gospod Venera – bere Špela Bibič

BRANE MOZETIČ: Murenček in Polhek

Posebni gost bo LAWRENCE SCHIMEL, ki bo predstavil svojo knjigo mikrozgodb Brada za dva – prevod bere Barbara Pregelj

GLBT branja omogoča Javna agencija za knjigo RS.

Lawrence Schimel – Brada za dva

Pri založbi ŠKUC je izšla knjiga Lawrenca Schimela : Brada za dva. Najdete jo v vseh bolje založenih knjigarnah, lahko pa jo naročite tudi preko spletne strani www.skuc.org.

Lawrence Schimel se je rodil 1971 v New Yorku, a že od 1999 živi v Španiji. Piše v angleščini in španščini. Doslej je objavil več kot sto knjižnih naslovov, med drugim pesniško zbirko Zajtrk v postelji (Desayuno en la cama), zbirke kratkih zgodb Zaljubljena fanta (Dos chicos enamorados), Obdarjen (Bien dotado), Moj fant je škrat (Mi novio es un duende), strip Počitnice na Ibizi (Vacaciones en Ibiza). Piše tudi za otroke, v slovenščini je doslej izšlo nekaj njegovih slikanic: Sosedje in prijatelji (2008), Boš bral knjigo z mano? (2009), Cecilija in zmaj (2010), Tak kot drugi = Just like them (2011), Spuščanje zmajev (2013). Večkrat je že gostoval v Sloveniji. Prejel je nekaj nagrad, med drugim Lambda Literary Award in Independent Publisher Book Award, v Sloveniji tudi zlato hruško za slikanico Cecilija in zmaj. Njegova besedila so prevedena v več kot trideset jezikov. Svoje pisateljevanje dopolnjuje s prevajanjem.

 

Barbara Pregelj je predavateljica, raziskovalka, prevajalka in urednica. Že vrsto let je tudi kulturna posrednica med špansko in slovensko govorečimi.

Zbirka mikrozgodb Brada za dva prinaša sto žanrskih mojstrovin, ki z ironijo in nežnostjo ponujajo pogled na erotiko vsakodnevnih prizorov gejevskega življenja v času grindra. Zbiratelji enonočnih avantur, zagovorniki monogamije, zakrknjeni romantiki in pristaši poliamorije so le nekateri od junakov, ki jih najdemo v tej provokativni zbirki, s katero je Lawrence Schimel ponovno dokazal neverjetno bogastvo svoje domišljije. Avtor, ki je že dvakrat prejel Lambda Literary Award, v svoji knjigi oriše zapleten čustveni in sentimentalni zemljevid, ki zagovarja spolnost v vseh svojih različicah, s tem pa ponuja domiselno in pogumno hvalnico življenju brez predsodkov.

/ odlomek /

Cepič

Ljudje hočejo vedno vedeti, kako se razporedimo, ko gremo spat.

Večina si nas predstavlja skupaj v veliki postelji, kako izmenično prodiramo drug v drugega in pustimo, da prodirajo v nas ali da ima nekdo med nami to srečo, da je na sredini in prodira v nekoga in hkrati tretji prodira vanj ali da dva hkrati prodirata v tretjega … in vsakdo nam nameni vlogo v skladu s svojimi fantazijami, s tem, o čemer sanja, da bi počel in da bi mu počeli.

Tudi takšni se najdejo, ki mislijo, da par še naprej spi skupaj, jaz pa spim v shrambi ob kuhinji, kot služabnik, razen ko zadovoljujem njune potrebe (spolne in druge), kot kakšna moška gejša.

Ali pa si, nasprotno, predstavljajo prvotni par, ki je sicer močno navezan, a brez strasti, in spi v ločenih spalnicah kot v kakšnem črnobelem hollywoodskem filmu iz petdesetih, jaz pa sem nekdo, ki bo preprečil njun razhod in ki s svojo mladostno moškostjo zadovoljuje zdaj enega, zdaj drugega.

Skoraj vsi pa imajo največ težav pri predstavljanju našega življenja izven postelje. Domačnost življenja v troje. Primi me za roko in si skušaj predstavljati. Tudi ti me primi za roko. Tako je. Zdaj pa zaprimo oči in si predstavljajmo skupaj. Življenje nas treh, takšno, kot smo si ga predstavljali in v tem vrstnem redu. Predstavljajmo si odsotnost ljubosumja. Podporo. Veselje. Kakšno moč imamo skupaj. Koliko ljubezni.

New Year Party

Super fabulous New Year’s Party!

Klub Tiffany

DJ’s: Duki & Protein

——————————————–

Vstopnina/Entry:
– 7 Eur v predprodaji v klubu Tiffany in klubu Monokel vsak petek od 23.00 dalje
Ter v Info ŠKUC, Stari trg 21, vsak dan (razen vikendi in prazniki) od četrtka, 14. 12., do petka, 29. 12., med 12.00 – 18.00

Z vstopnico kupljeno v predprodaji je možen vstop do 01.30 ure 1.1.2018!

–12 Eur (na vratih na dan dogodka)
__________________________

PoP Nation : Northern Decadence

We’re preparing the best party experience that will spark your imagination and stir your sense of adventure!

Together, we’ll explore music landscapes with fascination and curiosity, and we’ll depart from the normalcy of our every day lives to be enlivened by the unexpected.

There is only one Northern Decadence….

Vabljeni na najbolj dekadentno predbožično doživetje v Ljubljani…

Roza Škis – večer taroka in družabnih iger

Vas je vedno zanimalo, kako se igra dungeons and dragons in ostale RPG namizne igre? Ste mond v taroku?
Imate doma prašno namizno igro in nikogar, s kom bi jo igrali_e?
Ali pa bi se radi_e samo nasmejali_e sreči in nesreči soigralcev_k?

Vabimo vas, da se nam pridružite na večeru družabnih iger, v četrtek, 21.12. 2017 ob 19:00.

Naredi svoj kemseks.si party paket

V okviru programa Kemseks: Zmanjševanje tveganj povezanih z uporabo drog in spolnostjo med MSM pripravljamo posebne party pakete s preventivnim materialom. Vabimo vas, da se nam pridružite in pomagate sestavite pakete, ki jih bomo delili brezplačno in tako pomagali pri preventivi in zaščiti.

Vabimo vse, ki vas zanima tematika kemseksa, ki bi o tem radi izvedeli kaj novega, na srečanje z ustvarjalci programa. Med pakiranjem paketov, vam bomo predstavili možnosti sodelovanja v projektu in odgovarjali na vaša vprašanja.

Več informacij o kemseksu si lahko ogledate na spletni strani:www.kemseks.si

Spletna raziskava o MSM 2017

Predstavljamo vam spletni vprašalnik o seksu, zdravju in odnosih. S sodelovanjem se boš morda naučil kaj novega, posredovane informacije pa bodo pomagale izboljšati zdravstvene programe.
Če bo v raziskavi sodelovalo veliko ljudi, bo to tudi pomagalo poslati signal vladam, da sta hiv in spolno zdravje še vedno zelo pomembna.  Skupnost potrebuje tvojo pomoč. Prosimo te, da sodeluješ in izpolniš vprašalnik.  Hvala!

Kliknite tukaj za dostop do ankete.

Kemseksi.si

Ob mednarodnem dnevu boja proti aidsu vas z veseljem obveščamo, da je javno zaživel program “Kemseks: Zmanjševanje tveganj povezanih z uporabo drog in spolnostjo med MSM”. Na strani obveščamo o manj tvegani uporabi drog, varnejši spolnosti, ponujamo orodja za samopomoč in svetujemo. Uživajte in igrajte se varno. Program izvajamo LegebitraDrogArt in ŠKUC (Škuc Magnus).

Kemsek.si

33. festivala LGBT filma

Ostala sta še dva dneva 33. festivala LGBT filma – Zmenek za noro Mary, Po Louieju, Chavela, Božja dežela in domači Odraščanje.

Več o filmih na festivalski strani