Škuc LL: obvestilo za javnost

Sekcija SKUC-LL je danes na vlado RS naslovila pobudo za dopolnitev Zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti (ZRIPS).

Zakon je bil sprejet 22.6.2005, začetek izvajanja zakona pa je predpisan leto dni po uveljavitvi zakona, to je 23.7.2006.

Sekcija ŠKUC-LL je – kot nevladna organizacija z legitimnim pravnim interesom na področju seksualnih manjšin – hkrati izrazila interes aktivno sodelovati v bodočem postopku za dopolnitev ZRIPS.

ZRIPS predstavlja prvi korak na področju uvajanja enakopravnejše zakonodaje, ki bo istospolnim parom v Sloveniji prvič omogočila nekatere formalne pravice in dolžnosti.

Institut registriranega partnerstva, ki ureja nekatera premoženjska, dedovanjska in stanovanjska vprašanja ter uvaja pravico in dolžnost preživljati nepreskrbljenega partnerja, skozi zagotavljanje ekonomske varnosti državljanov povečuje stabilnost države. Učinki se namreč odražajo predvsem skozi premoženjsko-pravno sfero. Zakon na simbolni ravni pomeni tudi družbeno priznanje ter zmanjšuje stigmatizacijo istospolnih parov. Hkrati ugotavljamo, da je ZRIPS v nekaterih pogledih nedorečen in pomanjkljiv ter da postavlja istospolne pare v neenakopraven položaj v primerjavi s pari različnega spola.

Menimo, da so problematična zlasti naslednja področja:

  • naziv zakona – »registracija« (predlagamo uporabo nevtralnega izraza);
  • zakon ignorira pravice s področja socialne varnosti, ki so sicer bistveni del tovrstnih zakonov v Evropi; ključen je dostop do zavarovalnih shem iz naslova zaposlitve (npr. zdravstveno in pokojninsko zavarovanje po partnerju ali partnerici);
  • ne uvaja statusa svojca;
  • določene pravice in dolžnosti ureja zgolj selektivno (npr. pravica do informacij o stanju hospitaliziranega partnerja).

Utemeljitev

Ugotavljamo, da registrirano partnerstvo ne ščiti interesov partnerjev istega spola v enaki meri, kakor zakonodaja ščiti pare različnega spola. Osebe, ki želijo skleniti registrirano partnerstvo, po trenutnem pravnem položaju ne morejo urediti razmerij na različnih področjih (socialna varnost, status svojca, status zakonitega dediča, davčna vprašanja ipd.).

ZRIPS hierarhično obravnava status seksualnih manjšin. Ker zakon vzpostavlja razlike (različno obravnavo) med državljani na osnovi spola in spolne usmerjenosti, t.j. na osnovi osebnih okoliščin posameznika ali posameznice, vsebuje elemente diskriminacije. To pomeni neskladje s 14. členom Ustave Republike Slovenije (enakost pred zakonom).

Za seksualne manjšine je zlasti pomembna regulacija področja socialne varnosti. Geji in lezbijke so kot manjšinski del populacije ranljiva družbena skupina, podvržena višji stopnji tveganja za revščino in socialno izključenost. Socialna nezaščitenost istospolnih partnerskih skupnosti vodi v večjo socialno ogroženost.

Socialna varnost je pogoj za stabilizacijo partnerskih razmerij. Osebni odnosi, ki temeljijo na obojestranski pripadnosti in trajni solidarnosti, so pomemben del vsakdanjega življenja vsakega človeka, saj omogočajo uresničevanje temeljne potrebe po materialni in emocionalni varnosti ter ščitijo integriteto posameznika.

dr.Tatjana Greif

koordinatorica ŠKUC-LL

ŠKUC-LL

sekcijaskuc@mail.ljudmila.org

www.ljudmila.org/lesbo

Comments are closed.