Predavanje dr. Marine Gržinić v Cafe Open

Odprti torek @ Cafe Open

DR. MARINA GRŽINIĆ
»Slovenija:  politika, nestrpnost, spolnost in zamolčane zgodovine«

7.4. 2009 ob 19.00

Dr. Marina Gržinić, znanstvena svetnica,  je raziskovalka na FI ZRC SAZU, Ljubljana in profesorica na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Predava tudi  v okviru Podiplomskega študija Univerze v Novi Gorici in ZRC SAZU.   Predstavila  bo nekaj tez, ki jih je napisala v zadnjem času.

V avgustovski izdaji  revije Lufthansa Magazin (2008) je Nemška nacionalna turistična organizacija celo stran posvetila letu 2009, saj letos Nemčija obeležuje 20 let od padca berlinskega zidu s sloganom »Dobrodošli na ozemlju brez meja«. V oglasu je še zapisano, da je berlinski zid simboliziral hladno vojno in 28 let trajajočo delitev Evrope na vzhod in zahod (do leta 1989). V letu  2009, 20 let po nemški združitvi, pa je  v Nemčiji mogoče videti le še peščico ohranjene zapuščine iz tistega obdobja v Evropi. V oglasu prav tako trdijo, da so se revolucionarne težnje za boljši svet v Vzhodni Nemčiji začele v Leipzigu v cerkvi sv. Nikolaja in podobno.

Vzporedno s tem po vsej Evropi poteka zelo podoben proces, ki bi ga lahko imenovala krščansko prevzemanje komunistične revolucionarne preteklosti »vzhodne« Evrope. V prihodnje bo potrebno izpeljati zelo natančno analizo, da bi lahko opredelili kroženje kapitala in krščansko hegemonizacijo Evrope (krščansko dominacijo nad Evropo) kot dva vzporedna in medsebojno povezana procesa, ki potekata sočasno.

Vabljene/i.

Predavanju bo sledila  projekcija videa z naslovom »Ne vojna,  ampak razredni boj!”

video, 7 min, 2009.

Avtorici: Marina Gržinić in Aina Šmid v sodelovanju z Zvonko Simčič

Besedilo v videu: Marina Gržinić

Produkcija: Zavod CCC, Ljubljana

V videu “Ne vojna,  ampak razredni boj!” se osredotočamo na socialni antagonizem, razredni boj, ki preveva današnji svet, da bi pokazali, kaj je kapitalizem (njegova vojaška ter ekonomska zavezništva, formacije, strukture, institucije) naredil in še dela z našimi življenji. Profit  nas je spremenil v sodobne sužnje in berače ter nas oropal prihodnosti.

Comments are closed.