Novinarska konferenca ob 28. FGLF


DRUŠTVO ŠKUC in SLOVENSKA KINOTEKA
28. FESTIVAL LEZBIČNEGA IN GEJEVSKEGA FILMA

24. november – 2. december 2012
Slovenska kinoteka, Ljubljana
Mestni kino, Ptuj; Metropol, Celje; MKSMC, Koper, Udarnik, Maribor

Novinarska konferenca: torek, 20. novembra 2012, ob 11. uri
Otvoritev festivala: sobota, 24. novembra 2012, ob 20. uri

Spoštovane, spoštovani,

vabimo vas na novinarsko konferenco, ki bo v torek, 20. novembra 2012 ob 11. uri v dvorani Slovenske kinoteke, Miklošičeva 28, Ljubljana.

Na konferenci bomo predstavili program letošnjega festivala, s posebnimi poudarki in letošnjimi gosti.

Osrednja gostja letošnjega festivala je legenda ameriškega eksperimentalnega filma Barbara Hammer (rojena 1939). Barbara Hammer je tudi pionirka lezbičnega filma in Queer Cinema, antološka umetnica na področju filma, videa, instalacije, performansa in multimedijev, njen impresivni opus je prava filmska enciklopedija. Njene umetnine hranijo zbirke po vsem svetu, od Museum of Modern Art v New Yorku, preko Centra Georges Pompidou v Parizu, Nacioalnega filmskega arhiva v Bruslju, Nizozemskega filmskega arhiva v Amsterdamu, do Avstralske filmske knjižnice v Sydneyju in Tajvanske nacionalne filmske knjižnice v Taipeju. Retrospektive so ji posvetili svetovni umetniški centri Tate Modern London, Museum of Modern Art New York, Reina Sophia Madrid, Irish Film Centre Dublin, Umetniški center v Seulu … Prejela je številne ugledne nagrade. Leta 2010 je pri založbi Feminist Press izšla njena avtobiografija HAMMER! Making Movies Out of Sex and Life.

S svojim kratkim filmom Lezbotaktika se bo predstavila že na otvoritvi, v nedeljo bo vodila ustvarjalno delavnico, zvečer bomo lahko gledali prvi sklop njenih filmov, v ponedeljek pa še drugi sklop – po tem bo sledil tudi pogovor z gledalci.

Kar nekaj letošnjih dokumentarcev pokriva zgodovino in položaj lezbijk v vzhodni Evropi. Tako bomo ob poljskem, hrvaškem in madžarskem videli tudi slovenski prispevek, film Razmerja, režiserk Marine Gržinić, Aine Šmid in Zvonke T. Simčič. Film je nastal ob 25-letnici lezbične sekcije LL in prinaša pregled njenega delovanja skozi vsa ta leta. Madžarskem dokumentarcu Skrivna leta pa bo sledil pogovor z režiserko Mario Takacs in z znano madžarsko prozaistko ter aktivistko Agato Gordon.

Da bi spodbudili domačo filmsko produkcijo z glbt tematiko, smo tudi letos razpisali javni natečaj za tovrstne kratke filme. Nagrado bomo podelili kratkemu dokumentarcu Janez, ustvarjalk Urše Kastelic in Andreje Celije, ki govori predvsem o razkritju mladega fanta, o sprejemanju staršev in okolice. Predvajali pa bomo tudi kratki eksperimentalni film Simone Jerala Stanovanje št. 4.

Med pogovori je potrebno opozoriti še na pogovor o islamu in homoseksualnosti, ki bo sledil odličnemu angleškemu igranemu filmu Moj brat hudič. Poleg konfliktov z vero pa prinaša letošnji festival še polno spopadov z nesprejemanjem, z lastno spolno usmerjenostjo, s spolno identiteto in seveda z odraščanjem. S slednjim se spopadata vsaj dva filma, ki ju bomo ponovili tudi za mlajšo publiko, belgijski igrani film Teksas severnega morja, dobitnik številnih nagrad, in pa pravi hit letošnjih festivalov, švicarski kratki film Prora. Prora na Baltiškem morju je nekdanje nacistično letovišče in opuščeni komunistični vojaški kompleks. Najstnika Jan in Matthieu se odpravita na raziskovanje labirintov, v katerih pa se morata soočiti tudi z odkrivanjem svoje seksualnosti in identitete.

Festival bosta zaokrožila dva azijska filma, prvi vietnamski gejevski film Zgubljeni v raju, in prvi tajski lezbični film Da ali ne, ki sta doživela izjemen odziv pri domači publiki in kritikih.

Na festivalu bomo v celoti predvajali 22 dolgih in 22 kratkih filmov. Prihajajo iz 21 držav: Belgija, Francija, Hong Kong, Hrvaška, Indija, Indonezija, Kanada, Kitajska, Kuba, Madžarska, Mehika, Nemčija, Poljska, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Tajska, Velika Britanija, Vietnam in ZDA.

Vljudno vabljeni/e!
Ljubljana, 15. 11. 2012

Akreditacije na: info (at) skuc (dot) org, Društvo ŠKUC, tel/fax 01 4303 530
Informacije: Slovenska kinoteka 01 4342 520
Program festivala je na www.ljudmila.org/siqrd/fglf

Festival so podprli: Slovenska kinoteka, Slovenski filmski center, Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za zdravje, Veleposlaništvo Španije, Veleposlaništvo ZDA, Goethe Institut, British Council, Institut francais, Abbott, DIH, Škuc-Magnus, DPZN Koper, Kino Metropol, Udarnik, Fundacija Sonda, Mestna občina Koper, revija Narobe, Radio Študent, klub Monokel, klub Tiffany, klub K4, cafe Open, City hotel, Tam Tam in drugi.

Comments are closed.