29. festival gejevskega in lezbičnega filma
Suzana Tratnik
Žanr: GLBTIQ-družinski film

V skladu z novimi vsebinami glbtiq-bojev se spreminjajo tudi filmske teme in morda celo nastajajo novi žanri. V zadnjem desetletju bi lahko govorili o žanru glbt-družinskega filma. Nekoč je bila tematika otrok in homoseksualnega starševstva v ozadju ali se je celo izključevala. Spomnimo se filma Lianna (r. John Sayles, ZDA, 1983), v katerem naslovna junakinja po zapletu z žensko ugotovi, da je lezbijka, in zapusti moža, tako pa za zmeraj izgubi tudi otroke, s čimer se film posebej ne ukvarja. Zato pa je to temo odprl že TV-film Vprašanje ljubezni (A Question of Love, r. Jerry Thorpe, ZDA, 1978), v katerem se Linda Ray s svojimi otroki preseli k partnerki Barbari Moreland. Ko ju najstarejši sin »zatoži« očetu, ta sproži sodni postopek za vrnitev otrok v »normalno« družinsko okolje. Ženski na sodišču izgubljata, čeprav upravičenost do materinstva patetično dokazujeta tudi s tem, da sta verni in da otrokom zvečer prebirata Sveto pismo – pred sodiščem pa aktivisti in aktivistke skandirajo: »Gay is the only way!« A seveda lezbični par, ki se je znašel na sodišču, deluje apolitično in – zato bolj »materinsko«.

Prelomnica v družinskem lezbičnem filmu je uspešnicaOtroci so v redu (The Kids Are Allright, r. Lisa Cholodenko, ZDA, 2010). Lezbična veteranka Cholodenko je iznašla pravo formulo lezbičnega družinskega filma »za vse« – ena od mater se zaplete s prej neznanim osemenjevalcem, kar je mnoge lezbijke zmotilo, zato pa je bil film zanimiv za strejtovsko publiko. In res – še nikoli prej nisem slišala toliko strejtovskih znancev in znank hvaliti kakšnega lezbičnega filma! Vendarle je tu zanimiv ideološki obrat, ker vprašanje lezbičnega materinstva nikakor ni več moralno sporno. Jules (Julianne Moore) slednjič ljubimcu reče, da mora afero z njim končati, saj je poročena (z žensko) in mati.

Če se ozremo na manj komercialno filmsko produkcijo, se mi zdijo tovrstne glbt-družinske zgodbe prepričljivejše in realnejše, saj se bržkone manj ukvarjajo z všečnostjo vsem. Letos smo izbrali štiri filme, ki z različnih kotov obravnavajo gejevsko / lezbično starševstvo in otroke v teh družinah.

Začnimo z igranim nemškim dokumentarcem Dve mami (Zwei Mütter, r. Anne Zohra Berrached, Nemčija, 2013) o lezbičnem paru na trnovi poti do legalne umetne oploditve v Nemčiji, ki ni naklonjena oploditvi lezbijk in samskih žensk. Bodoči materi poskusita vse možnosti, ki se vse bolj kažejo kot tombola, za katero veliko plačaš, dobiš pa nič. Slednjič preko oglasov iščeta potencialne osemenjevalce, a njihove zahteve jima parajo živce.

V odštekani nizozemski komediji 20 laži, 4 starši in jajčece (20 leugens, 4 ouders en een scharrelei, r. Hanro Smitsman, Nizozemska, 2013) lezbični materi že imata sina Dylana s tipičnimi najstniški izpadi, kot so špricanješole, poskušanje alkohola, uporništvo. Pošljeta ga na prevzgojo k biološkemu očetu Sjorsu, ki pa sina taji pred svojim partnerjem. Najstnikove težave so seveda sprožilec travm odraslih. Posebno mesto pa ima zgodba o Dylanovem spočetju.

S spočetjem se ukvarja tudi desetletna Marie, ki prijateljici na vlaku riše svoje razvejeno družinsko drevo, sestavljeno iz dveh gejevskih očetov in dveh lezbičnih mam v že novih razmerjih, kar pomeni še več staršev in bratov ter sester za Marie, sicer prepričano, da je bila spočeta brezmadežno. Moje drevo (Mon arbre, r. Bérénice André, Francija, 2011) empatično prikaže otroški pogled na netradicionalno razširjeno družino.

Če smo začeli z družinskimi lezbičnimi filmi iz 70-ih in 80-ih, zaključimo s filmom Kmalu (Any day now, r. Travis Fine, ZDA, 2012) z resnično zgodbo iz 70-ih. Gejevski par po dogovoru z materjo narkomanko v zaporu skrbi za njenega sina z Downovim sindromom. Po namigih nekaterih vzgojiteljic v vrtcu pa se valjenja kamenja nestrpnosti ne da več ustaviti in spet spremljamo trpek sodni proces, kjer se pretehtava »primernost« gejevskih staršev.

Mi pa upamo, da se bomo zares kmalu oddaljili od 70-ih in nenehnega dokazovanja normalnosti.

Kmalu
Kmalu
Moje drevo
Moje drevo
Dve mami
Dve mami
20 laži, 4 starši in jajčece
20 laži, 4 starši in jajčece