Lesbo: politična, kulturna
in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Izšla je nova številka.
Izšli deli:
Varja Velikonja:
"Ko se mrtve prebudimo"
Beri več
in
Sara Lubej: "Hladen pot"
Beri več
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.


LESBO 15/16
Id. 2002: KARNEVAL

Vrni v seznam kazala - LESBO 15/16

UVODNIK

seveda

Suzana Tratnik

Keke, tete, sestre, Sestre, lezbe, možače, lezbače, aktivni, pasivni, androgini, geji, pedrule. Povzetek dogajanja v prvi polovici letošnjega leta in še čez bo gotovo jezikovno priznanje našega GLBT statusa in sicer oficijelna vključitev lezbičnega in gejevskega besednjaka/ žargona, brez priokusov o (ne)normalnosti, v novo izdajo Cankarjeve založbe. Gre pa za Slovar tujk. Omen est nomen. Izid: v drugi polovici leta 2002.

Vsem jajca porezat, jebem jim mater travestitsko, prokleti čefurji, tace bom polomil sestram, Hitler bi že spucal te pedre, lezbače in transvestite in ostale drugačne. Kljub tej mali spomladanski internetni vojni napovedi možatih anonimnežev, ki so se idejno in intelektualno identificirali s Hitlerji, Duceji in podobnimi, le nekaj več kot 50% najbolj liberalne televizijske publike oddaje Studio City (8. julij 2002) verjame, da so homoseksualcem v naši državi pravice kršene.

Prekomejno. Sestre so 6. julija 2002 nastopile na Europrideu v Koelnu. Maja Weiss's Guardian of the Frontier receives the First Feature Award na 25. mednarodnem lezbičnem in gejevskem festivalu v San Franciscu. Zdaj je to tudi prvi slovenski lezbični film.

Mali oder, malo muzike, je rekla Salome med nastopom v prenov-ljenem klubu Monokel. Potem je bilo še malo umetnosti: razstava Bejbe Urše Recer (23. maj 2002) in Masturbacija I, II Aprilije Lužar (28. junij in 5. julij 2002). In še pred tem sodelovanje s festivalom Rdeče zore (marec 2002). Cenjene obiskovalke in obiskovalce obveščamo, da so vse razstave v Monoklu prodajne!

Saj z mano ni nič narobe; hodim v službo, ne pijem in ne kadim, samo lezbijka sem. Tak je bil časopisni naslov enega od poročil o slovenski Paradi ponosa, 6. julija 2002. Alora: če ste že istospolno usmerjene/i, se vzdržite vsaj na drugih področjih: ne pišite protinatovskih gesel, ne uživajte drog niti zmerno, ne kažite se na anarhističnih shodih, zmrdujte se nad skvoterji, ne katarzirajte ob grdih umetnostih festivala mladih ustvarjalcev Break 21 / Vdor 21, včasih puščajte živali brez vode na soncu in ob popisu prebivalstva se opredelite za slovensko nacionalnost. Zato smo hvaležni vsem lezbijkam in gejem, ki se zavedajo, da imajo poleg istospolne usmerjenosti še druge grehe in so zato 6. julija ostali doma v klozetu!

Aktivističen ali-ali. V Mladinem članku smo izvedeli, da je slovensko GLBT gibanje odslej porazdeljeno med Mozetičevo smerjo in novo frakcijo, ki jo predstavlja Rene, tip novega aktivista. Tovarišice in to-variši! Jebeš aktivizem, ki leta 2002 ni več nič drugega kot ali Mozetičeva ali Renejeva opcija. Jaz sem za izključenost.

Saj z mano je vse narobe; ne hodim v službo, pijem in kadim travo, materinstvo mi je tuje in poznam pot do Kurilniške 3: seveda sem lezbijka.


Vrni v seznam kazala - LESBO 15/16

LLOBBY - notranji | Carnival = defense | LLOBBY - zunanji | JUGOSLAVIJA | TEMA3MESEČJA
- Nasilje| VEN IZ KLOZETA | ŠOLA | KULTURA | LITERATURA | PORTRET - Marlene Diestrich | SCENA | MEDIJSKE REALNOSTI | PORNOVIZIJA | EVA (strip) | SUMMARY (in English)

Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICE
Vrni na vrhLesbo 19/20
   Lesbo 17/18
Od desne proti levi: 17/18-19/20

Lesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-15/16

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4