Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.
Izšla je nova številka 15-16
(pomald - poletje 2002).
Pravkar izšel roman Jeanette Winterson "Pomaranče niso
edini sad"
, pred tiskom Lillian Faderman "Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.


LESBO 15/16
Id. 2002: KARNEVAL

Vrni v seznam kazala - LESBO 15/16

LLOBBY - zunanji

Iskorak kontra predrasudba | Zaščita pred diskriminacijo na osnovi seksualne in spolne identitete... | NoviceParada ponosa, Zagreb, 29. 6. 2002, Dokumentacija: “Kontra”, Zagreb.

Iskorak kontra predrasudba

Parada ponosa, Zagreb 29.06.2002

Urška Sterle

Dober meter in pol na moji levi stoji mlajši moški s pobrito glavo, v svetli majici in trdno zavezanih škornjih. Njegova desnica se ritmično sproža in spet krči. Med nama je živi zid varnostnikov in robocopov. Po njihovih telesih pršijo kapljice njegove sline, ko, strmeč v daljavo, vzklika: "Sieg, Heil!"

Stojiva si nasproti, trenutek se ponavlja kot v počasnem posnetku. Film, v katerega sva ujeta, se raztrga tisti hip, ko od nekod priteče novinar z dragim fotoaparatom. Obrne se k skinu in reče: "Može još jedan put za mene?"

Parada je pravkar zapustila zavarovani prostor trga Zrinjevca in že smo se ustavili na prvem ovinku. Na moji levi naciskin in na desni starejši par, ki po nas pljuva zmerljivke. "To nije ljubav, to nije ljubav", kriči ženska in žuga s pestjo, s komolcem odriva moža, da se lažje obrača k nam.

Prekriti smo s plastmi družbenega. Najprej je pisano jedro homotov s transparenti, mavričnimi zastavami, dežniki. Okoli tega jedra so nagneteni varnostniki v oranžnih majicah. Okoli te plasti je preliv robocopov s trdimi ščiti, obrnjenimi navzven. Skorjo ščitov naletava množica, stoječa ob cestah in na trgih.

Vrni na vrh

Počasi se pomikamo dalje. Na naši levi je linija svetlečih se čelad. Vmes švigajo potni varnostniki in se pogovarjajo po walki-talkijih. Fantje z navijaškimi majicami in šali, ki so na trgu Bana Jelačića kot človeški grozdi viseli iz cestnih svetilk in od tam na naše glave pošiljali dobro odmerjene obilne rafale pljunkov, se zdaj pomikajo z nami po zunanji strani, stisnjeni med izložbe Benettona in steno robocopskih ščitov.

Na desni je niz lokalov z ličnimi, z rožastimi prti pogrnjenimi mizicami. Ljudje lagodno sedijo ob pivu, kavi in sokovih in nas opazujejo. "Marš, četnici, nazad u Srbiju!"

Tu in tam kdo zaploska in maha z rokami. Pozdravljamo nazaj z glasnimi vzkliki radosti in mahamo, mahamo, mahamo. Sprašujem se, kaj se bo zgodilo s tistimi, ki nam mahajo v pozdrav in podporo z zunanje strani povorke, druge strani zaščitnega sloja oranžnih majic in čelad, v neurju zmajevanj z glavo, kletvic, psovk in izganjanja iz nacionalne biti.

Meni najbližji robocop, miren, resen, urejen, z roko pogladi orožje, zataknjeno v tulcu na pasu. Gledajoč svoj odsev v njegovi čeladi se sprašujem, od kod se vame steka dušeče nelagodje. Njegova uniforma in oprema me varujeta pred pobesnelimi navijači na drugi strani. Bojim se človeka pod uniformo. Nevarnost preži iz mikrofizike oblasti.

Povsod je veliko kamer in fotoaparatov. Snemajo mediji, snemajo udeleženci, snema policija, varnostna služba, snemajo pa tudi z druge strani modro-oranžne in navznoter pisane klobase. Kaj je tisto, kar vidijo oči/kamere medijev? Kaj je tisto, kar se beleži na memory sticke digitalk policije? Pa udeležencev? Kaj je tisto, kar vidim jaz? In kaj je tisto, kar bo dano videti drugim, tistim, ki sedijo pred televizijskimi zasloni? "Može još jedan put za mene?" vpraša fotograf in že pritiska na sprožilec.

Vrni na vrh

Parada ponosa, Zagreb, 29. 6. 2002, Dokumentacija: “Kontra”, Zagreb.

Vrni v seznam kazala - LESBO 15/16

LLOBBY - notranji | Carnival = defense | LLOBBY - zunanji | JUGOSLAVIJA | TEMA3MESEČJA
- Nasilje| VEN IZ KLOZETA | ŠOLA | KULTURA | LITERATURA | PORTRET - Marlene Diestrich | SCENA | MEDIJSKE REALNOSTI | PORNOVIZIJA | EVA (strip) | SUMMARY (in English)

Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICE
Vrni na vrhLesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-15/16

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4