Prepovedane zgodbe: lezbijke, kriminal in transgresija

Mirovni inštitut vabi na predavanje avstrijske sociologinje in zgodovinarke Hanne Hacker z naslovom “Prepovedane zgodbe: lezbijke, kriminal in transgresija”. Predavanje, ki bo potekalo v angleščini, bo v sredo, 26.6. ob 19. uri v klubu Gromka na Metelkovi.

Izhodiščna točka predavanja Hanne Hacker je konstrukcija ”prepovedane ženske’ in ‘nefeminilne ženske’. Moderna podoba lezbijk je bila, zgodovinsko gledano, simultano vzpostavljena in prepovedana. Znotraj patriarhalne logike, kot trdijo nekatere feministične avtorice, lezbijke sploh niso priznane kot ženske.

Prepletanje seksualne drugosti, družbenospolne transgresije in zaznamovanje ‘lezbične’ agresije avtorica razume kot enega od odločilnih trenutkov evropske kulturne zgodovine, zato bo v predavanju izpostavila nekaj primerov biografij žensk, ki jih lahko beremo kot transgresivne: boj francoske/jugoslovanske feministke in duelantke Arrie Ly, prizadevanja ruske vojakinje Marie Bochkareve, poskusi umorov znamenite nemške ubijalske dvojice Grete Klein in Elle Nebbe … Izpostavljene teme bo povezala z vprašanjem današnje gejevske in lezbične politike. Kako danes obravnavamo prepovedano in dovoljeno? Kako se odzivamo na kontradikcije med potencialnim ‘transgresivnim šikom’ – ki zelo
pogosto navdušuje in fascinira – ter na drugi strani s povsem legitimnimi zahtevami po normalnem, legalno priznanem, povsem povprečnem GLBT življenjskem stilu?

Dr. Hanna Hacker je avstrijska sociologinja in zgodovinarka. Kot gostujoča profesorica predava na oddelku za Študije spolov na Centralnoevropski univerzi v Budimpešti. Njeno raziskovalno delo in objavljene publikacije se vežejo na vprasanja konstrukcije družbenega spola in seksualne transgresije v evropski kulturni in socialni zgodovini, hkrati pa se posveča tudi vprašanju odnosov med ženskami. Od sedemdesetih let naprej je aktivna v ženskem in lezbičnem gibanju ter v feminističnih nevladnih organizacijah.

Comments are closed.