Okrogla miza o položaju istospolno usmerjenih mladih v srednjih šolah

Legebitra – skupina za istospolno usmerjene mlade vabi na okroglo mizo o položaju istospolno usmerjenih mladih v srednjih šolah, ki bo v četrtek, 28.11.2002 ob 18. uri v predavalnici E Fakultete za družbene vede, Ljubljana, Kardeljeva 5.

Spoštovani!

Legebitra je skupina za istospolno usmerjene mlade, ki deluje v okviru Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Sodelujemo s številnimi tujimi in domačimi gejevskimi, lezbičnimi in mladinskimi skupinami, kot tudi z mednarodno organizacijo istospolno usmerjenih mladih IGLYO (International Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Youth and Student Organisation). Skupina združuje več kot 150 istospolno usmerjenih mladih. Njene aktivnosti vključujejo tedenske okrogle mize, tematske tabore ter sodelovanje na seminarjih v tujini.

V okviru Meseca sociale, ki poteka pod okriljem Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, bi radi širši javnosti predstavili skupino in njeno delo.

Namen okrogle mize, ki jo organiziramo, je spregovoriti o učnih vsebinah in učnem načrtu ter do katere mere podajata relevantne informacije o istospolni usmerjenosti, predvsem pa, zakaj so dijaki in dijakinje v slovenskih šolah za te vsebine prikrajšani. Zanimal nas bo tudi položaj istospolno usmerjenih mladih v šolah in odnos vrstnikov in učiteljev do njih.

Eno od pomembnejših vprašanj, ki si jih bomo zastavili, je, kako v učne vsebine različnih predmetov vnesti več informacij o homoseksualnosti in spolni usmerjenosti in kako bolje odgovoriti na potrebe mladih gejev in lezbijk v šoli, ki naj bi bila tudi zanje varno okolje.

Predstavili bomo tudi delovanje skupine Legebitra in projekt distribucije Legebitrinega mesečnika Oznanila v vse srednješolske knjižnice.

Na okroglo mizo, ki jo bo moderiral in vodil dr. Bogdan Lešnik, so vabljeni:

  • Predstavnik ministrstva za šolstvo
  • Učiteljica z gimnazije Poljane
  • Strokovna svetovalka, gimnazija Šentvid
  • lanskoletni maturant, ki je delal seminarsko na temo homoseksualnosti
  • predstavnica skupine LEGEBITRA
  • predstavnik organizacije IGLYO

Upamo, da se boste lahko udeležili!

Za skupino Legebitra,

Miha Lobnik, Jasna Magič

Comments are closed.