Protest GLBT organizacij proti homofobičnem izpadu v reviji Maturant&ka

GLBT organizacije so na Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport, na upravo časopisa Delo, na Urad varuha človekovih pravic in na Društvo novinarjev Slovenije naslovile protest zaradi homofobične predelave pesmi “Samo ljubezen”, ki je izšla v reviji Maturant&ka. Sponzor revije je tudi MŠZŠ. Organizacije, ki želijo sopodpisati protest, naj to javijo na naslov siqrd@mail.ljudmila.org

Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport, ministrica dr. Lucija Čok

Uprava časopisa Delo, predsednik Jure Apih

Urednik revije Maturant&ka, Gorazd Suhadolnik

Urad varuha človekovih pravic, Matjaž Hanžek

Društvo novinarjev Slovenije, predsednik Gregor Repovž

Protestno pismo

Spoštovani!

Ogorčeni smo nad revijo Maturant&ka, ki je bila po srednjih šolah v Sloveniji brezplačno distribuirana 4. novembra 2002. Revija, katere založnika sta Delo d.d. in Gyrus, d.o.o., na zadnji strani objavlja brutalen in žaljiv tekst, ki temelji na predelavi zmagovalne pesmi za pesem Evrovizije, s katerim je trio Sestre letos zastopal Slovenijo v Estoniji. Predelava pesmi, ki vsebuje verze kot so: “… na svetu pedrov mnogo ni, a njih število se množi, vsakemu le iz riti teče kri …” je odkrit izbruh sovraštva do istospolno usmerjenih in neciviliziran izpad. Prispevek naj bi bil delo anonimnega avtorja “Gorjanca” z Gimnazije Bežigrad.

Žalostno je, da po vsej polemiki letos pomladi, ki so jo sprožili poskusi, da bi onemogočili skupino Sestre, danes v javnih medijih spet beremo več kot nestrpne izbruhe sovraštva. Ko je evropska poslanka Lousewies van der Laan v Evropskem parlamentu sprožila vprašanje nestrpnosti do drugačnih v Sloveniji, je vsa slovenska javnost hitela dokazovati, da v Sloveniji ni homofobije. Direktorica Urada za informiranje RS Alja Brglez je celo zatrjevala, da nevladne organizacije gejev in lezbijk pljuvajo v lastno skledo in da pri nas nikakor ni nestrpnosti!

Mistrstvo za šolstvo sprašujemo, s kakšno utemeljitvijo financirajo publikacije, ki mlade ne le ne spodbujajo k strpnosti, ampak jih odkrito pozivajo k odporu in sovraštvu do drugačnih?

Upravo časopisa Delo sprašujemo, zakaj dopušča uredniško politiko, ki omogoča odkrito žaljenje in gojenje sovražnosti do istospolno usmerjenih?

Varuha človekovih pravic sprašujemo, zakaj sodni organi v državi niso uspešni pri preprečevanju v ustavi prepovedanega širjenja nestrpnosti in sovraštva?

Od pristojnega ministrstva pričakujemo, da takoj ustavi financiranje omenjene revije in širši javnosti zagotovi, da se tovrstni ekscesi ne bodo več dogajali, za nastalo škodo pa sprejme svoj del odgovornosti. Prav tako pričakujemo, da z ustreznimi publikacijami in z izobraževanjem zaustavi širjenje nestrpnosti do istospolno usmerjenih.

Od Dela in Maturant&ke pričakujemo opravičilo homoseksualni populaciji v Sloveniji in vsem ostalim bralkam in bralcem, ki morajo prebirati take gnusne in popolnoma neokusne konstrukte v njihovih publikacijah.

Od varuha človekovih pravic pričakujemo odločno akcijo, ki bo rešila vprašanje pravne zaščite manjšinskih skupin v primeru tovrstnih napadov.

Na koncu se lahko vprašamo, kako naj ob objavljenemu prispevku razumemo naslednje pismo bralcev v isti številki revije: “… Maturankt&ka mi je odprla oči, mi dala nove moči in ideje za pustolovščine, kreativnost, me spodbudila, da ne padem v stoletno vegetacijo, ampak naredim nekaj zase. Zares bombastična revija! Dijak Gimnazije Koper.”

Če je žalitev danes ene, drugič druge manjšinske skupine nekaj kar odpira oči in daje mladim nove moči, se lahko resno vprašamo, kakšne vrednote nam omenjeni časopis želi ponujati? Je enakopravnost v Sloveniji res le fraza? Je pravica manjšine, da se je ne šikanira zaradi drugačnosti, zgolj vedno bolj oddaljen humani ideal?

Ljubljana 9.11. 2002

Miha Lobnik, SKUPINA LEGEBITRA

Mitja Blažič, OUT IN SLOVENIJA

Miran Šulinc, ŠKUC MAGNUS

Tatjana Greif, ŠKUC-LL

Nataša Velikonja, LEZBIČNA KNJIŽNICA in REVIJA LESBO

Nataša Sukič, ZALOŽBA VIZIBILIJA

Comments are closed.