Slovenija, EU in istospolno usmerjeni

Mirovni inštitut Vas v sodelovanju s Centrom Evropa v okviru Evropskih sred vljudno vabi na forum SLOVENIJA, EVROPSKA UNIJA IN ISTOSPOLNO USMERJENI. Forum bo v sredo, 29. oktobra, ob 18. uri v prostorih Centra Evrope na Dalmatinovi 4 v Ljubljani.

Točno dvajset let po Stonewallskem uporu v New Yorku leta 1969, ki šteje za začetek modernega lezbičnega in gejevskega gibanja, je Danska kot prva država na svetu leta 1989 sprejela zakon o registriranem partnerstvu oseb istega spola. Evropska unija je v naslednjih letih z vrsto deklaracij in priporočil spodbujala svoje članice in kandidatke za članstvo, da pravno zaščitijo ter uredijo status istospolno usmerjenih oseb ter spoštujejo njihove človekove pravice. Izenačevanje raznospolnih in istospolnih partnerskih skupnosti se zdi velik korak naprej in pomembna zmaga gejevskega in lezbičnega aktivizma, a istospolno usmerjeni še vedno ostajajo stigmatizirana skupina, zaradi spolne usmerjenosti tudi žrtve nasilja.

Kakšne so izkušnje držav, ki so sprejele zakone o registriranem partnerstvu? Kaj sprejemanje tovrstnih zakonov pomeni za vsakdanje življenje gejev in lezbijk v Evropski uniji? Ali izenačevanje pozicij pomeni konec gejevskega in lezbičnega aktivizma? Kakšna je situacija v Sloveniji in drugod v vzhodni Evropi? Bo po več predlogih zakonov o registriranem partnerstvu letos parlament razpravljal o tem vprašanju?

Ali sprejetje takega zakona mehča družbeno klimo, ki je v Sloveniji v odnosu do istospolne usmerjenosti precej negativna: po podatkih Slovenskega javnega mnenja vsak drugi državljan ali državljanka Slovenije namreč ne želi imeti homoseksualca za soseda. Kaj kažejo preliminarni podatki raziskave o socialnih in družinskih kontekstih življenja istospolno usmerjenih v Sloveniji, ki so jo letos izvedli na Mirovnem inštitutu?

O tem bodo na forumu razpravljali:

  • Alenka Kovšca, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve;
  • Tatjana Greif, aktivistka lezbične sekcije Škuc LL in predstavnica ILGE;
  • Alenka Švab, raziskovalka na Mirovnem inštitutu in
  • Kurt Krickler, avstrijski aktivist (Hosi Wien) in častni bivši predsednik mednarodnega lezbičnega in gejevskega združenja ILGA.

Forum bo povezoval Roman Kuhar.

Vljudno vabljeni!

dr. Vlasta Jalušič,

direktorica Mirovnega inštituta

mag. Roman Kuhar,

koordinator Forumov

Comments are closed.