LUPA, 2. festival nevladnih organizacij, v Monoklu

Program 2. festivala nevladnih organizacij LUPA v Monoklu:

sreda, 5. novembra ob 20.00

Otvoritev fotografske razstave Jasne Klančišar: “WOMAN” (2002)

Jasna Klančišar (1973, Ljubljana), končala akademijo FAMU v Pragi, kjer je trenutno na magisteriju, doslej več samostojnih in skupinskih razstav v Ljubljani (Akt na Slovenskem III), Berlinu, Pragi, Komnu, že vrsto let sodeluje na mednarodni skupinski potujoči razstavi L-Connexion/S (Amsterdam, Gent, Ljubljana, Beograd, San Francisco, Petersburg). Objavljala v Revolverju, Lesbu, Časopisu za kritiko znanosti in drugod.

»Zamislite si starko kot popolno, dva milijona let staro žensko, prvotno Divjo žensko, ki živi pod površjem zemlje, pa vendar na njej. Živi v nas in po nas in okoli nas. Puščave, gozdovi in zemlja pod našimi hišami so stari
dva milijona in več let.«

(Clarisa Pinkola Estes: Ženske, ki tečejo z volkovi)

četrtek, 6. novembra ob 18.00

Pogovor s člani in članicami Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije “Kje smo zdaj?”

četrtek, 6. novembra ob 20.00

DOST JE! – predstavitev novega javnega prostora LA REALIDAD. Prostor upora, ki črpa iz praks novih globalnih družbenih gibanj za človečnost proti neoliberalizmu.

petek, 7. novembra ob 20.30

KRATKI FILMI:

Nothing U can DO!!: Tjader & Knight (2002/2003)

Delo pripada trem elipsam treh digitalnih hibridov, ki razpravljajo o pozicijah, kjer ni več mogoče vedeti, kje ob/stati. Oblikujejo žive elipse, ki sledijo nehierarhičnemu redu transformacij, ponujajo pa retoriko konflikta, tako kot kritične teorije poznega 20. stoletja.

Vzhodna hiša/The Eastern House: Marina Gržinić & Aina Šmid (17’33” Slovenija 2003)

Igrajo: Olga Kacjan, Marko Mandič, Barbara Kukovec

Video, ki ponovno ‘prebira’ nekatera ključna imena in nekatere ključne sekvence iz filmske zgodovine, ravno tako pa ponovno artikulira body in konceptualne happeninge v vzhodnoevropskem kontekstu. Video je posvečen Neši Paripoviću in njegovim akcijam v sedemdesetih letih v Beogradu

Pure: (23′, Finska 2003)

Video o ženski želji po čistosti, samo-očiščenju in samo-razkritju, s katerimi bi bilo mogoče premagati strahove. Spopad z lastno maskulinostjo in preizpraševanje nenehnega boja med moškim in žensko. Pia pripoveduje zgodbo o tragičnih posledicah neke diskotečne noči, ki se je končala s sporom in na koncu s posilstvom.

Travel dog: Gup-py (7’20”, Berlin 2002)

Potepuški pes se neopazno skrije v prtljago svojega lastnika. Na cilju pobegne. Lastnik med iskanjem svojega psa spozna, da pravzaprav išče svoj način življenja. Ko se že vrne v vsakdanje življenje brez odgovora, ga pes odpelje na naslednje potovanje k samemu sebi.

Plasma by Stigmata: Tanja Vujinović & Zvonka Simčič (Slovenija 2003)

PLASMA je naslov serije del, ki jo sestavljajo parfumi, digitalne fotografije in ‘reklamni’ video spot. Ta parodična mešanica je konstruirana iz elementov modnega medijskega glamurja in materiala, ki dokumentira škandale v katoliški cerkvi, trače in pripovedi o ljudeh, ki naj bi se jim odpirale stigme.

ob 22.00

SAM BODI FOR MAJ BODI

gledališka predstava

Ideja, režija in igra (da zvočne podobe sploh ne omenjam): Irena Duša in Nataša Jereb

Debbie in Dallas se očitno ne prenašata več. Obupno si želita ljubezni in nežnosti, vendar je jasno, da ju ne prenaša tudi nihče drug. Puskusita z vsemi triki, ki jih najdeta v priročnikih, izposojenih iz knjižnice, vendar brez uspeha. Končno ugotovita, da ne bo nič, dokler ne postaneta slavni. Osnujeta bend … Jima bo po pisanju besedil, glasbe (da učnih ur klavirja in solo petja sploh ne omenjam), oblikovanju zunanje podobe in zmedi v svetu stikov z javnostmi sploh še ostalo kaj časa za nevidne oboževalce, ki sta si jih tako zelo želeli?

sobota, 8. novembra ob 22.00

Nastop Xenie Jus, ki bo predstavila sklop zadnjih treh cedejk (Xenia Total, L’humanite nouvelle in Karta do sonca).

“Ksenija Jus je zagotovo ena najmočnejših, nadvse izvirnih in samosvojih kantavtoric pri nas. V njeni glasbi se odraža vsa spontanost občutkov, misli in vedenja, ki jih Ksenija samoniklo krmari povsem izven pravil glasbene industrije. Vsestransko sposobna, angažirana in odprta novim življenjskim izzivom že od leta 1992 sodeluje z različnimi kreativci v Sloveniji”

(Varja Velikonja, revija Muska/2003)

četrtek, 13. novembra ob 18.00

DRŽAVLJANSKA NEPOKORŠČINA: CIVILNA DRUŽBA VSEM V POGUBO, GIBANJE GIBANJ VSEM V NAPOTO,

predavanje Marte Gregorčič

petek, 14. novembra ob 21.00

Tiskovka za knjigo Ko se mrtve prebudimo (ŠKUC-Vizibilija, 2003) avtorice Varje Velikonja. Pogovor o ženskah v slovenski rock glasbi bosta moderirali Varja Velikonja in dr. Marina Gržinić.

Večer bo zaključila DJ Kama Sutra.

Vabimo vas še na dogodek v Menzo pri koritu – Metelkova mesto:

ponedeljek, 10. novembra ob 18.00

Okrogla miza Male neodvisne založbe, povezuje Nikolai Jeffs.
Možnost nakupa knjig in publikacij s posebnim popustom!

in na dogodek v sosednjem Klubu YHD (stavba Lovci, pritličje levo):

četrtek, 13. novembra ob 20.00

Okrogla miza Predlog zakona o registrirani partnerski skupnosti: dejstva in perspektive. Razpravljali bodo: Alenka Kovšca (državna sekretarka MDDSZ), Suzana Tratnik (GLBT aktivistka), Renato Volker (GLBT aktivist), povezovala bo mag. Tatjana Greif (GLBT aktivistka).

O vseh dogodkih v okviru festivala LUPA se lahko informirate na spletni strani www.cnvos.si ali v zloženki LUPE.

Comments are closed.