“V mešalniku: rasa, bela polt in spol v pop kulturi” – predavanje in DJ večer v Monoklu

V okviru festivala Mesto žensk bo v četrtek, 13.10. ob 22. uri v Monoklu predavanje in DJ večer Rose Reitsamer z naslovom In the Mix: Race, Whitness and Gender in Popular Culture (V mešalniku: rasa, bela polt in spol v pop kulturi).

V predavanju V mešalniku: rasa, bela polt in spol v pop kulturi bom govorila o tem, kako lahko na področju pop kulture spravimo skupaj ženske iz različnih kulturnih okolij in z različnih družbenih položajev. V poskusih spreminjanja hierarhičnega ustroja družbe se mora vsak posameznik ali skupina spoprijemati z določenimi nasprotji. Po eni strani nas – vsem razlikam navkljub – povezujejo skupna prizadevanja. Kot ženske poskušamo oblikovati zavezništva in sodelovanje med temnopoltimi, belkami, heteroseksualkami, lezbijkami, pripadnicami queer gibanja, vzhodnjakinjami in zahodnjakinjami, da bi se zoperstavile patriarhalni družbeni ureditvi in zagotovile spoštovanje naših ženskih pravic in vloge v zgodovini. Po drugi strani pa vedno obstaja meja, ki nas ločuje ter pretresa in razbija prizadevanja, ki so veljala za skupna. Še posebej na področju pop kulture, kjer ima črnska ustvarjalnost velik vpliv, veliko zahodnjakinj še vedno predpostavlja, da nas povezujejo skupna prizadevanja – vsaj takrat, ko smo vse skupaj na plesišču. Morda – dokler se nobena ne dotakne vprašanj rasizma, seksizma, homofobije in anti-semitizma v pop kulturi. V nemško govorečih deželah namreč temnopolte feministke in ženske iz migrantskih okolij kritizirajo belopolte feministke zaradi ignoriranja rasizma v njihovi/naši vsakdanji drži, življenjih in delih.

Na osnovi njihovih kritik in feminističnih teorij Alice Walker, Judith Butler in bell hooks bom opisala nekatere (rasne) predsodke in poskusila umestiti belo polt v pop kulturo. Kot omenja bell hooks, bela polt ni zgolj vprašanje barve, temveč je to koncept, ki podpira rasizem, kolonializem in kulturni imperializem. Katere rasistične stereotipe najdemo v pop kulturi, ko beli zahodnjaški kritiki pišejo o pop glasbi temnopoltih umetnikov in umetnikov iz migrantskih okolij? Kako lahko belo polt v pop kulturi razkrinkamo kot vrsto diskurzivnih praks, ki ostajajo v dobršni meri neopažene in neoznačene?

Na osnovi analize bi rada povabila občinstvo k razpravi o naslednjih vprašanjih: Kako lahko na področju pop kulture spodbudimo pripadnost sestrski medkulturni skupnosti med posameznicami in skupinami iz različnih okolij? V kakšnih razmerah je mogoče vzpostaviti prostore za protirasistično in feministično delo queer gibanja?

Rosa Reitsamer je sociologinja, pisateljica in DJ-ka. Dela in se ukvarja z raziskovalno dejavnostjo na področju vizualnih umetnosti, pop kulture in glasbe. Je urednica Female Fequences, revije queer gibanja. Leta 2002 je z Anthonyjem Auerbachom v Avstrijskem kulturnem forumu v Londonu organizirala skupinsko razstavo Mons Veneris: Female Geographies, ki je bila posvečena stvaritvam na temo spolnosti umetnic iz t.i. postkomunističnih držav in z Zahoda. V letu 2004 je z Jo Schmeiser zasnovala in izvedla simpozij Geteilte Territorien. Umkämpfte Gemeinsamkeiten, ki je obravnaval omejitve in možnosti sodelovanja med posameznicami in skupinami, ki zasedajo različne (tj. dominantne ali marginalizirane) položaje v družbi. Trenutno z Michaelo Muhr in Manuelo Schreibmayer dela na projektu o dunajskih galerijah. Hkrati z Jo Schmeiser pripravlja tudi razstavo Born to be White: Rassismus und Antisemitismus in der weißen Mehrheitsgesellschaft.

Rosa Reitsamer (Avstrija)

In the Mix: Race, Whiteness and Gender in Popular Culture / V mešalniku: rasa, bela polt in spol v pop kulturi

Predavanje in DJ večer

V angleškem jeziku

www.republicart.net/disc/representations/reitsamer03_de.htm

Organizacija: Mesto žensk

V sodelovanju z: Društvo ŠKUC-LL, Klub Monokel, AKC Metelkova mesto

S pomočjo: Avstrijski kulturni forum

Vstop prost.

Comments are closed.