13. literarno-glasbeni festival “Živa književnost”

Društvo Škuc vabi na 13. literarno-glasbeni festival “Živa književnost”, ki bo potekal od 2.6. do 9.6.2006 ob 20. uri pred Škucem, Stari trg, Ljubljana (v primeru dežja v Galeriji Škuc).

Vstop prost!

PROGRAM

PETEK, 2. 6.

večer s prevajalske delavnice gejevske poezije

Rikardo Arregi Diaz de Heredia, Baskija

Kārlis Verdinš, Latvija

Jacek Dehnel, Poljska

Jaume Creus, Katalonija

Cathal Ó Searcaigh, Irska

vodi Alexandra Buchler

prevod bere Jure Henigman

glasba: DJ Bizzy (Astrodisco, Temponautika)

SOBOTA, 3. 6.

Travis Jeppesen, ZDA/Češka (poezija)

prevod Jana Putrle Srdić

vodi Jana Putrle Srdić

glasba: King Vitamin, ZDA/Češka (noise mix)

NEDELJA, 4. 6.

Marjana Moškrič (proza)

vodi Suzana Tratnik

glasba: rola Ceki (yu rock)

PONEDELJEK, 5. 6.

Franjo Frančič (proza)

vodi Brane Mozetič

glasba: Zmajev rep (progressive – retro jazz rock)

TOREK, 6. 6.

Iva Jevtić (poezija)

vodi Suzana Tratnik

glasba: Rok Weber trio (jazz)

SREDA, 7. 6.

Paolo Ruffilli, Italija (poezija)

prevod Gašper Malej

prevod bere Medeja Novak

vodi Gašper Malej

glasba: Barbara Gabrielle (ambientalni jazz)

ČETRTEK, 8. 6.

Milan Šelj, Slo/Anglija (poezija)

vodi Vida Mokrin-Pauer

glasba: kitarski duo Črnobelo

PETEK, 9. 6.

Mima Simić, Hrvaška (poezija/proza)

prevod Suzana Tratnik

vodi Suzana Tratnik

glasba: Mima Simić (kitara)

VSAK DAN PRODAJA KNJIG PO IZJEMNO NIZKIH CENAH!

Kratke predstavitve literatov in glasbenikov

Petek, 2. 6.

Rikardo Arregi Diaz de Heredia

baskovski pesnik (rojen 1958), piše v baskovščini, prevaja iz portugalščine, je tudi kritik in kolumnist. Za svoje delo je prejel številne španske nagrade.

Kārlis Verdinš

latvijski pesnik, ki je kljub mladosti (rojen 1979) izdal že tri zbirke, uredil več antologij, prevedel kar nekaj ameriških pesnikov in doživel prve objave v tujih jezikih. Dela doktorat iz literarne teorije.

Jacek Dehnel

poljski pesnik, pisatelj, prevajalec in slikar (rojen 1980), dobitnik literarnih nagrad, je doslej izdal dve pesniški zbirki in knjigo kratkih zgodb.

Jaume Creus

katalonski pesnik, pisatelj in prevajalec (rojen 1950) je zelo plodovit kot avtor in prevajalec. Obenem je delal tudi za televizijo, gledališče, organiziral pesniške festivale, bil urednik in imel celo fotografske razstave.

Cathal Ó Searcaigh

skoraj kultni pesnik sodobne irske poezije (rojen 1956), piše samo v irščini. Izdal je kar lepo število pesniških zbirk in prejel precej literarnih nagrad. Izbori iz njegove poezije so doslej izšli v francoščini, italijanščini, nemščini, ruščini, japonščini in seveda v angleščini. V zadnjem času veliko potuje v Nepal.

DJ Bizzy

Damjan Bizilj je postal član “Absense” teama (kasneje Consumer Recreation) leta 1995. Pod vodstvom DJ Umeka je kmalu razvil svoj specifičen DJ-jski in producentski zvok. Vrtel je na mnogih velikih prireditvah elektronske glasbe, tako doma kot v tujini, ob boku svetovno znanih DJ-ev, kot so Jeff Mills, Richie Hawtin, Adam Beyer, Marco Carola, Chris Liebing, Rush in mnogih drugih. Leta 1998 je začel, skupaj z DJ Dojajo, producirati lastno glasbo pod umetniškim imenom “Temponauta”. Kmalu zatem sta Temponauta ustanovila svojo založbo “Temponautika”. Poleg projekta “Temponauta” (DJ bizzy, DJ Dojaja) je DJ Bizzy še član projekta “Ouroborots” (DJ Bizzy, Pavle Kocbek), član projekta “Dataminions” (DJ Bizzy, Ergin Zjeci, Luka Bavcar), član projekta “Unizzon” (DJ Bizzy, DJ Krizs), član projekta Helga Neuer (DJ Bizzy feat. Helga Neuer) in član prve slovenske live house skupine, “Rotor”, ki pripravlja svoj drugi CD.

Sobota, 3. 6.

Travis Jeppesen

rojen 1979 na Floridi (ZDA), je študiral književnost in filozofijo v New Yorku in Parizu. Je avtor romana Victims in zbirke pesmi Poems I Wrote While Watching TV. Njegova poezija, proza in eseji so prevedeni in objavljeni v številnih tiskanih in elektronskih publikacijah. Jeppesen trenutno živi v Pragi, kjer je sourednik literarnega četrtletnika BLATT.

King Vitamin

je umetniško ime ameriškega slikarja in glasbenika Jeremiaha Paleceka. Umetnik živi v Pragi, kjer je postal pomemben del praške eksperimentalne glasbene scene z bizarno sintezo noisa, hip hopa, electra in heavy metala.

Nedelja, 4. 6.

Marjana Moškrič

rojena 1958 v Ljubljani, njeno življenje je zaznamovano s knjigami, saj je že dolga leta zaposlena kot knjižničarka v eni izmed ljubljanskih splošnih knjižnic. Mejo bralke in
posredovalke literature prestopi 1998, ko izide njen mladinski roman v pismih
Čadavec, ki se uvrsti v ožji izbor za prvenec leta, nadaljuje s pravljično pustolovščino Potovanje v nekoč (2001) in Ledenimi magnolijami, ki dobijo leta 2003 nagrado Večernica. Sledi jim avtorska slikanica Pravljica o belem in črnem (2004). Potem zopet prestopi mejo, če ta sploh obstaja, in se iz sveta mladinske književnosti, z romanom Samo jesen (2005), poda v svet odraslih. Njene knjige trpko govorijo o odraščanju, ljubezni, prijateljstvu in seveda družini, kaj vse se skriva za njenimi urejenimi plotovi in bleščečimi
fasadami…

Ceki

Robi Loboda, kličejo ga Ceki, je že od mladosti vnet zbiralec plošč. V srednji šoli se je kot bobnar pridružil kakšni glasbeni skupini, svoj krst DJ-ja pa je doživel leta 1998, tik pred odhodom v vojsko. Po vrnitvi je kmalu postal eden izmed torkovih DJ-jev v klubu B-51 oziroma Bunkerju. Takrat je začel tudi peti pri skupini Erotični. Ko so Bunker zaprli, se je s svojimi ploščami ‘preselil’ v K4, občasno pa vrti muziko tudi po klubih na Metelkovi. Sam se sicer nima za DJ-ja, ker ne obvlada DJ-janja, muziko pa vrti na ‘džuboks’ način.

Ponedeljek, 5. 6.

Franjo Frančič

rojen 1958, pisatelj, pesnik in dramatik. Piše tudi za otroke. Piše predvsem družbenokritično in psihološko-realistično prozo, v kateri se najpogosteje spušča v svet marginalcev ali pa v napetosti med spoloma. Doslej je izdal prek trideset knjig, zadnjo Za vse boš plačal v zbirki Aleph, natanko dvajset let po nagrajenem in v nemščino prevedenem delu Domovina, bleda mati.

Zmajev rep

Pisalo se je leto 1998. Ne, natančneje: med velikonočnimi prazniki leta 1998 se je zbrala skupina prijateljev iz osnovnošolskih klopi z namenom, da bi ustanovila band. Začetek je bil dokaj nenavaden. Namreč takoj so začeli z avtorskim delom, brez kakršnihkoli zimzelenih priredb. Najstarejši član banda, Ruda (kitara), je že na prvi vaji predstavil svoj vzhodnjaško začinjen riff, na katerega so jamali in jamali ter po kakih dveh, treh vajah zaranžirali prvi komad (poimenovali so ga Sajuga). Kljub temu, da še niso poznali glasbenih funkcionalnosti svojih inštrumentov, so od prvega dne kovali lastno, inovativno in nekoliko eksotično glasbeno vsebino. Takšen pristop je prapočelo oziroma edina identiteta, ki jih povezuje. Identificirajo se torej z željo po novosti, pestrosti, izpovednosti … drugačnosti.

Torek, 6. 6.

Iva Jevtić

rojena 1976, pisateljica in prevajalka. Na univerzah v Edinburghu in Sussexu diplomirala iz angleške književnosti in opravila magisterij iz kritične teorije. Trenutno na Filozofski fakulteti v Ljubljani dela doktorat s področja srednjeveške mistike. Piše prozo in eseje, predvsem s področja zgodovine telesa in kritične teorije. Leta 2005 je pri založbi Apokalipsa izšel njen prvenec Težnost.

Rok Weber trio

Zasedbo sestavljajo: Rok Weber – klavir, klaviature, Hugo Weber – kontrabas in Zenon Umiastowski – bobni. Izvajajo različno klasično, umirjeno, standardno jazz – swing glasbo znanih avtorjev in lastne priredbe. Razlike v rojstnih letnicah članov zasedbe in različni glasbeni okusi niso ovira, ampak predstavljajo temelj za pestro izbiro skladb iz glasbene zakladnice. Z gostovanji bogatijo kulturno življenje v mnogih kotičkih slovenske dežele.

Sreda, 7.6.

Paolo Ruffilli

rojen 1949, pesnik, pripovednik in esejist. Rojen v Rietiju, odraščal v Forlìju, živi v Trevisu. Študiral je književnost v Bologni, objavlja na kulturnih straneh vidnejših italijanskih dnevnikov in dela kot svetovalec različnih založb. Avtor osmih pesniških zbirk (najizrazitejše so Skromni zajtrk, Normandijski dnevnik, Camera oscura ter Radost in žalovanje) in življenjepisov Ippolita Nieva ter Carla Goldonija; prevajal je Kahlila Gibrana, Rabindranatha Tagoreja in angleške metafizične pesnike. Izbor iz njegove poezije je ravno izšel v zbirki Aleph.

Barbara Gabrielle

“Polna je ravnina, na kateri stoji čas, a glasba igra in glas teče; polno je rumeno polje, na katerem se je začel tvoj mir; poln je kamen, na katerega si se usedel in prisluhnil. Glas, ki poje, je sedaj postal odmev. Zveni v notranjosti telesa. V notranjosti, ki je živa. Spet zelo živa.”

Po izdanem drugem CD-ju V roki, pevka, pesnica in glasbenica Barbara Gabrielle z Robertom Ožingerjem sestavlja ambientalno glasbo z jazz elementi. Robert Ožinger je študent jazza na Konservatoriju v Celovcu in profesor glasbe. Barbara Gabrielle je ustvarjalka v najrazličnejših zvrsteh in predstavah. Ima svojstven, zelo impulzivno ponotranjen način izražanja, njen glas vzbuja občutek nadsvetnosti in topline.

Četrtek, 8. 6.

Milan Šelj

rojen 1960, komparativist in sociolog, prevajalec in publicist. Soavtor satiričnega romana v pismih Spolitika (1999). Od leta 1992 živi in dela v Londonu. V maju je v zbirki Lambda izšel njegov pesniški prvenec Darilo, pretanjeno avtobiografsko zapisovanje spopadov s sabo kot gejem in s svojimi bližnjimi.

Črno belo

Kitarski duo Črnobelo sestavljata Luka Vehar in Andrej Pekarovič. Skupaj sta prvič zamuzicirala leta 2000 na pobudo prof. Igorja Sajeta. Pri njem sta obiskovala pouk komorne glasbe, tudi v času študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer sta diplomirala z odliko v razredu prof. Andreja Grafenauerja. Sedaj obiskujeta podiplomski študij na graški univerzi za glasbo pri svetovno priznanem profesorju Martinu Myslivečku. Dodatno sta se izpopolnjevala pri Alexisu Muzurakisu in Odairju Assadu. Prejela sta številne nagrade, snemala sta za radio in televizijo ter posnela svoj prvi CD. Občinstvo navdušujeta tudi v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem in Češkem.

Petek, 9. 6.

Mima Simić

Pod neznosnim pritiskom oboževanega telesa in revščine piše zgodbe, filmske kritike, prevode, šansone in politične parole. Svoja dela objavlja v vseh medijih, ki dajo vsaj malo nase. Večkrat antologizirana, ampak vseeno skromna in plaha. Živi s svojim dekletom.

Društvo ŠKUC si pridržuje pravico do naknadne spremembe programa.

Prireditev so podprli: Ministrstvo za kulturo, MOL – oddelek za kulturo, Društvo slovenskih pisateljev, Center za slovensko književnost, Literature Across Frontiers, Italijanski kulturni inštitut in Zavod za turizem Ljubljana

Organizacija festivala: Društvo ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana. Za Društvo ŠKUC: Karmen Jernejčič. Program: Brane Mozetič. Koordinacija: Jasmina Kožar. Tehnična izvedba: Joško Pajer. Oblikovanje plakata in programske knjižice: Barbara Predan.

Comments are closed.