Dobimo se pred Škucem – od 20. do 27. julija

DOBIMO SE PRED ŠKUCEM – glasbeni, literarni, gledališki dogodki, filmske projekcije, razstavi, ustvarjalne delavnice za otroke in odrasle ter Škuceva tržnica – brezplačni kulturni večeri, 20.07. – 27.07.2007 od 17. ure dalje

Z veseljem vas vabimo, da se tudi letos »Dobimo pred Škucem« in se v prijetnem ambientu starega mestnega jedra prepustimo raznolikim brezplačnim kulturnim dogodkom, ki so namenjeni prav vsem generacijam.

Poleg že utečenega programa, za letošnje dogajanje načrtujemo naslednje novosti: razširjen filmski program v sodelovanju s pravično trgovino 3MUHE in ustvarjalne delavnice recikliranja za otroke in odrasle Smetumet.

Ustvarjalne delavnice Smetumet bodo potekale v sodelovanju z istoimenskim Kulturno-ekološkim društvom Smetumet. Z zbranim ali s seboj prinesenim materialom bodo otroci in odrasli preizkušali in realizirali svoje ideje, povezane s temo recikliranja. Z delavnicami Smetumet, bi radi spodbudili k razmišljanju o tem, da obstajajo načini, kako različni predmeti in odpadki lahko ponovno postanejo nekaj uporabnega ali lepega, ter spodbujali njihovo ponovno uporabo. Avtorica ideje in zasnove ustvarjalnih delavnic je Urša Štrukelj, delavnice pa bodo vodile Maja Rijavec, Urša Štrukelj, Ana Ličina, Saška Petejan, Katja Vidmar in Tina Hribar.

Tudi letos se bomo dobili vsak dan med 20. in 27. julijem pred ŠKUCem od 17.00 ure dalje, kjer si bomo lahko v prostorih Galerije Škuc ogledali zanimivo prodajno razstavo oblikovalcev mlajše generacije Piknik ob petih ali razstavo recikliranih del Smetumet, skupaj z otroki ustvarjali, si kupili kakšen oblikovalski izdelek ali knjigo, od 18.00 dalje pa si ogledali dogajanje na malem ŠKUC-ovem odru (gledališke predstave, koncerti, branja, filmi).

Program za leto 2007 so sooblikovali umetniški vodje ŠKUC-evih redakcij, člani Društva Pozitive, pravična trgovina 3 MUHE in Kulturno-ekološko društvo SmetUmet.

Skupaj z Društvom Pozitive smo 15. aprila objavili natečaj – javno povabilo s katerim smo želeli k sodelovanju povabiti mlade oblikovalce, ki bodo imeli možnost predstavitve na razstavi Škuceva tržnica, ki smo jo letos poimenovali Piknik ob petih. Odziv na razpis je bil odličen, saj se je odzvalo čez petdeset oblikovalcev s svojimi odličnimi domiselnimi izdelki. Za izhodišče dogodka nam je tokrat služila ideja piknika, ki jo bomo upoštevali dobesedno – znotraj galerije bomo pripravili piknik z vsemi izbranimi izdelki, ki se bodo prijavili na javno povabilo. Inspiracija za oblikovanje izdelkov je torej vse, kar nas v hipu spomni na prijetno druženje na travi (trava, cvetje, voda, hrana, pijača, družba, igre, šport, živali …). Za postavitev Piknika ob petih bodo poskrbeli člani društva Pozitive, pod vodstvom Eve Hassl in Nadje Bedjanič.

Drugi del Škuceve tržnice, bo postavljen na ulico – pred Galerijo Škuc, kjer bo mogoče po simboličnih cenah kupiti knjige in zgoščenke založbe ŠKUC in Centra za slovensko književnost.

Od 18. ure dalje se bo vsak dan pričel program na malem ŠKUC-evem odru.

Vsak dan ob 22.30 uri bodo mali oder pred Škucem zasedle glasbene skupine različnih glasbenih zvrsti pod skupnim imenom Muzika na starem trgu (Steve Tallis, Drvena Marija, Bogdana Herman in Jure Tori, Electric Violet, Brejn in Bubizz, Katanija, Koza – Riba, Kristina Oberžan in Gregor Ftičar).

Posebnost prireditve bo tudi sobotni literarni večer Zvočne slike jezika – poezija z animacijo in videom, VJ, eksperimentiranje z zvokom. Večer bo sestavljen iz dveh delov:
- video na poezijo Alje Adam in branje, glasba: Dick in Greta ter vizualni del Andrej Kamnik
- animacija na poezijo Jane Putrle Srdić ob predstavitvi nove knjige Lahko se zgodi karkoli in eksperiment z zvoki ter branjem v živo (vizualni del Zoran Srdić, zvokovni del Borut Savski)

Za gledališke predstave pod skupnim imenom Teater v galeriji bo tudi letos poskrbela gledališka redakcija. Program bo sestavljen iz predstav za odrasle (Skrito:spol in Martina Ipša z stand-up komedijo) in predstave za otroke (Pravljično popoldne z Ano Duša, Pravljica o gozdnih škratinjah in škratih, Barčica po morju plava, Kužek Postružek na obisku in Bici-Kleta). Predstave za otroke so načrtovane ob 18.00 uri za odrasle pa ob 22.00 uri, takrat bodo tudi filmske projekcije (Babice revolucije, Neprijetna resnica, Na prvi pogled, Poštar in Prevzem).

Za zanimive zloženke, plakat, internetno postavitev, skratka za celostno podobo projekta bo tudi letos poskrbela oblikovalka Barbara Predan.

Program bo podrobno predstavljen tudi na naši internetni strani www.skuc.org, pripravili bomo programsko knjižico s predstavitvijo izvajalcev in zloženke, ki jih bomo pred prireditvijo brezplačno delili po mestu in na informacijskih turističnih točkah in info točkah za mlade L’MIT. Letos smo k sodelovanju povabili tudi trgovinice in lokale na Starem trgu. Tako bomo s skupnimi močmi poskrbeli za še boljšo promocijo prireditve.

Kot vsa leta do sedaj bodo tudi letošnji večeri »Dobimo se pred Škucem« brezplačni.

Vabimo vas, da se med 20. in 27. julijem dobimo pred Škucem.

Comments are closed.