Lambda in Vizibilija v Novem mestu

četrtek, 17. april

ŠKUC – Lambda in Vizibilija v ATRIJU GOGA

V četretek, 17. aprila vas ob 20. uri vabimo v atrij knjigarne GOGA (Glavni trg 6, Novo mesto), na literarni večer z Urško Sterle, Suzano Tratnik in Tatjano Greif.

ŠKUC
ŠKUC je ena najvidnejših nevladnih organizacij neprofitnega značaja kulturno umetniške produkcije v Sloveniji. Ima status društva, ki deluje v javnem interesu na področju kulture. Njegovi začetki segajo v prvo radikalno študentsko gibanje v Ljubljani leta 1968, formalno pa je bil ustanovljen 31. januarja leta 1972. Konec sedemdesetih in v osemdesetih letih je bil ŠKUC eden vodilnih spodbujevalcev, združevalcev in promotorjev alternativne kulture. Pomemben del delovanja ŠKUC-a je tudi vključevanje mlajših in perspektivnih ustvarjalcev v kulturno dogajanje ter ustvarjanje razmer, v katerih bi mladi lahko aktivno preživljali prosti čas.
Danes ŠKUC redno izdaja knjige pri dveh knjižnih zbirkah: Vizibilija in Lambda. Zbirka Vizibilija izdaja knjige z izrecno lezbično tematiko, leposlovje in eseje ter znanstveno-teoretske tekste s področja lezbičnih in feminističnih študij – literarne in filmske teorije, diskurzov in politik telesa, teorije spola in seksualnosti, seksualne politike v zgodovinskih obdobjih, queer teorije in podobno.
Zbirka Lambda je do zdaj izdala prek 50 knjig (literature in humanistike) z gejevsko in lezbično tematiko.

URŠKA STERLE
Urška Sterle se s kratkimi zgodbami dotika spoja sodobnega urbanega življenja in pozicij (sub)kulturnega uporništva. Njen kratkoprozni prvenec Vrsta za kosilo, ki je izšel pri založbi ŠKUC-Vizibilija, je bil letos nominiran za literarno nagrado Dnevnikova Fabula.

SUZANA TRATNIK
Suzana Tratnik (Murska Sobota, 1963) je pisateljica, prevajalka, sociologinja, publicistka in lezbična aktivistka. Živi v Ljubljani. Napisala je štiri zbirke kratkih zgodb (Pod ničlo, Na svojem dvorišču, Vzporednice, Česa nisem nikoli razumela na vlaku), roman Ime mi je Damjan in istoimensko monodramo.

TATJANA GREIF
Tatjana Greif je doktorica arheologije. Ukvarja se teorijo in aktivizmom v polju seksualnih in spolno identitetnih manjšin, s vprašanji kulture, umetnosti in politike gejev in lezbijk. Je urednica knjižne zbirke ŠKUC-Vizibilija in koordinatorica Sekcije ŠKUC-LL.

Z gostjami se bo pogovarjala Barica Smole.

Vljudno vabljeni!

Comments are closed.