Prepoved Baltiške parade ponosa – obvestilo za medije Škuc-LL

Mestne oblasti v Rigi, v Latiji, so danes zjutraj prepovedale Baltiško parado ponosa. Prireditev z naslovom Dnevi ponosa in prijateljstva, ki združuje tri baltiške države (Latvijo, Litvo in Estonijo), je načrtovana to soboto, 16. maja 2009, v Rigi.

V zvezi z incidentom je Sekcija ŠKUC-LL v pismu Veleposlaništvu Republike Latvije v Sloveniji izrazila zaskrbljenost in ogorčenje zaradi nespoštovanja človekovih pravic v Latviji in ogrožanja demokracije. Veleposlaništvo Republike Slovenije, pristojno za Latvijo, pa smo pozvali, naj podpre nevladne organizacije manjšin v Latviji v boju za njihove pravice in se pridruži ostalim tujim veleposlaništvom, ki so to že storila – Veliki Britaniji, Švedski, Nizozemski, Danski, Franciji, Kanadi in Združenim državam Amerike.

Baltiške parade ponosa bi se v soboto morala udeležiti tudi predstavnica ŠKUC-LL in članica izvršnega odbora ILGA-Europe Nataša Sukič. Zaradi prepovedi parade so se danes dopoldan že zvrstili številni pozivi latvijskim oblastem, med ostalimi poziv Evropskega parlamenta in mednarodne zveze ILGA-Europe.

Po podatkih organizatorjev je mestni svet Rige prireditev prepovedal zaradi hudega pritiska in izsiljevanja latvijske rimokatoliške cerkve in kardinala Janisa Pujatsa, ki je znan kot fanatični nasprotnik pravic homoseksualcev. Po njegovem mnenju je homoseksualnost »nenaravna oblika prostitucije« in »uvožena kurupcija seksualnosti«. Na današnji sestanek med organizatorji parade, mestnim svetom in policijo, kamor so mu preprečili vstop, je kardinal zmerjal gejevske aktiviste organizacije Mozâika in jih imenoval »nezakoniti ljudje«. Latvijske krščanske organizacije pa pozivajo »vse matere iz Latvje, Litve in Estonije, naj naj z belimi rutami na glavi, simbolom čistosti« zberejo pred katedralo Kristusovega rojstva, na vhodu v park Vçrmaòdârzs, prizoriščem parade in »zaščitijo svoje otroke pred sodomitskim zlom«.

Prepoved miroljubne manifestacije v glavnem mestu Latvije je izrecni napad na človekove pravice seksualnih in spolno identitetnih manjšin ne le v Latviji, temveč v vseh treh baltiških državah, ter napad na pravico do svobodnega združevanja državljanov. Stališče Evropskega sodišča za človekove pravice je, da so prepovedi gejevskih in lezbičnih Parad ponosa kršitev Evropske konvencije o človekovih pravicah. Parade ponosa so v Rigi že potekale leta 2005, 2007 in 2008. Poskuse predhodnih prepovedi pa je onemogočila odločitev sodišč. Tudi danes so organizatorji parade, predstavniki Mozâike, vložili pritožbo na Upravno sodišče.

Dodatne informacije na sedežu organizacije Mozâika:
-Linda Freimane, linda.freimane@gmail.com T + 371 294 04 111
-Evita Gosa evitagosa@gmail.com, tel +371 292 210 44

dr. Tatjana Greif
koordinatorica ŠKUC-LL

Comments are closed.