Napovednik Cafeja Open

Cafe Open, Hrenova ulica 19, 1000 Ljubljana

torek 6. oktober ob 19.00
pro.open – odprto o družbenih problemih
Mag. Bojana Cvahte, direktorica strokovne službe Varuha človekovih pravic RS
»Revščina kot kršitev človekovih pravic«

Varuh človekovih pravic RS ugotavlja skokovito naraščanje pobud posameznikov in posameznic, ki se nanj obračajo zaradi socialne stiske in revščine ter skrajno slabih življenjskih in materialnih pogojev, v katerih morajo (pre)živeti. Postajamo družba, v kateri so osrednja vrednota uspešnost, kapital in dobiček. V takšni družbi pa so najbolj ogroženi in ranljivi tisti, ki zaradi mladosti (otroci), starosti (starejši), bolezni (bolni in invalidi), drugačnosti (marginalne skupine – zlasti alkoholiki, narkomani, pripadniki etničnih skupin) ali spola (ženske) nimajo zadostnega potenciala za vstop v odprti boj ali tekmovalnost.

Mag. Bojana Cvahte, direktorica strokovne službe Varuha bo predstavila vsebino pobud, ki jih na Varuha naslavljajo prizadeti posamezniki in posameznice ter ugotovitve in opozorila Varuha.


četrtek 8. oktober ob 20.00
open.closet
otvoritev galerije & razstava fotografij Jasne Klančišar `Pritajene krajine/Inner Landscapes´

Galerija open.closet na svoj način prispeva k izkoreninjenju tradicionalnega razumevanja prostorov in družbenih norm: tako kot je mogoče stopiti iz omare in demarginalizirati svojo družbeno pozicijo, je mogoče zaprt WC sprememeniti v odprto galerijo. Projekt open.closet si z mesečnimi otvoritvami likovnih del in inštalacij zastavlja vprašanje, kako marginalen prostor kot je WC odpreti za kulturna in estetska doživljanja in kako v istem prostoru združevati biološke in kulturne dimenzije človekovega bivanja; galerija odpira pokrov za vse tiste, ki si upajo spremeniti perspektivo.

Galerijo open.closet bo otvorila fotografinja Jasna Klančišar, diplomantka in magistrantka praške FAMU, s serijo fotografij Pritajene krajine/Inner Landscapes (www.jasnaklancisar.net).

Vabljeni/e na otvoritev galerije in premierne razstave.


petek 9. oktober ob 20.00
open.dj.fridaYz
DJ Urbano
Vabljeni/e na večer elektronske glasbe.


sobota 10. oktober ob 20.00
open.stands.up
Martina Ipša

V Cafe Open vsako drugo soboto v mesecu v sodelovanju z Zavodom za kulturo Maribor prirejamo stand up komedije najboljših slovenskih komičark in komikov.

Brez dlake na jeziku začenja Martina Ipša. Njena formula za tresenje od smeha je preprosta, a še kako učinkovita: namesto na obrabljene šale stavi na dobro odmerjene puščice, domišljijo, drznost in inovativnost, vse to pa začini z iskrenostjo: če govoriš resnico, potem že mora biti smešno!

Vabljeni/e.

Comments are closed.