Razstava Ane Marije Kanc v Cafeju Open

Cafe Open, Hrenova 19, LJ
open.si
Sreda 15. 12. ob 20.00

OTVORITEV RAZSTAVE ANE MARIJE KANC “SEDEM ŽENSK, DVA PSA IN TROP PODGANC”
Ana Marija Kanc je mlada ustvarjalka, fotografinja, vendar pa jo bolj kot dvodimenzionalna slika privlačita les in oblikovanje. Lahko smo videli njeno razstavo My pride o gejevski in lezbični paradi v Londonu ali pa sedeli v topli Lastni sobi (ŠKUC-LL-Monokel in Ženska mreža) v Lovcih na Metelkovi, ki jo je projektirala in izdelala.

Tokrat se nam predstavlja s potreti sedmih žensk, žensk, ki so jo navdihnile, sedem žensk, ustvarjalk in aktivistk. Preseneča z izbiro tehnike portretiranja, kajti izbrala je neklasičen, vendar njej privlačnejši način: lutke iz lesa. Tako kot marioneta v predstavi, tudi vsaka Ana Marijina lutka pripoveduje zgodbo, ko je postavljena v svoje malo gledališče, z lastnimi rekviziti in osvetljavo, nas nasmeji ali pa posede v razmišljanje. Lutke niso izdelane za predstavo, vendar pa sem prepričana, da bi se z njimi lahko odigrala zabavna in zanimiva igra.

Istočasno poteka razstava tudi v prostorih open.closet, kjer se predstavljajo vse portretiranke in avtorica sama. Če prvemu delu razstave rečemo portret, je lahko ta drugi del definiran kot avtoportret, saj so razstavljeni reprezentativni osebni predmeti, po lastnem izboru. Portret ni le fotografija, slika ali skulptura, na kateri je obraz prevladujoč del izreza, slikovito nas prikazujejo tudi vsi objekti v naši lasti, ki so pustili vtis na nas in mi na njih.

My pride: http://www.ljudmila.org/siqrd/2003/12/my-pride-otvoritev-fotografske-razstave-ane-marije-kanc/
Lastna soba: http://www.klubmonokel.com/lastna-soba/

Comments are closed.