Družine kvirovskih pošasti

ŠKUC – Kulturni center Q (Klub Tiffany) vabi na filmski večer DRUŽINE KVIROVSKIH POŠASTI, v četrtek 9.2.2012 ob 20h

Ideja o pojmu queer kot grožnji uveljavljenemu redu je vedno znova uporabljena za ustvarjanje vzdušja bojazni, tesnobe in groze v grozljivkah. Tako so zaradi svojega marginalnega in nenaravnega statusa pošasti kot metaforične konstrukcije Drugosti, ki ogroža status quo heteroseksistične normalnosti, zelo primerne za queer branja. Nerazumljene in marginalizirane pošasti, psihologi, ki ponujajo ozdravljenje queerovstva, poskus stvaritve življenja brez heteroseksualne reprodukcije z norim zdravnikom in njegovim pomočnikom, vampirke, ki ne morejo nadzorovati svojih nenaravnih impulzov… vse to in še več v DRUŽINAH KVIROVSKIH POŠASTI, s projekcijo filmov:

FRANKENSTEINOVA NEVESTA (ZDA, 1935), režija James Whale

Drugi del filma Frankenstein (1931) je nadaljevanje zgodbe: pošast (Boris Karloff) in Dr. Frankenstein (Colin Clive) sta na koncu prvega dela preživela požar. Prvi se zateče v gozd, drugi pa se vrne domov, kjer ga obišče Dr. Pretorius (Ernst Thesiger), ki namerava ponoviti eksperiment, tokrat z namenom, da ustvari družico (Elsa Lanchester) za pošast.

DRAKULOVA HČI (ZDA, 1936), režija Lambert Hillyer

Drakulova hči predstavlja začetek prave sage filmov, ki temeljijo na adaptaciji kratke zgodbe Carmilla, avtorja Sheridana LeFanuja, ki jo je navdihnil mit o Krvavi grofici – Elizabeth Bathory, v katerih lezbištvo in vampirizem hodita z roko v roki. Zgodba se začne, ko grofica Zaleska (Gloria Holden), Drakulova hči, ukrade truplo svojega očeta in ga zažge, da bi se osvobodila njegovega zlega vpliva. A njene vampirske tendence s požigom ne izginejo. Zaleska na zabavi po naključju spozna psihiatra, Dr. Jeffreyja Gartha (Otta Krugerja). Psihiater jo privlači in prosi ga, naj ji pomaga, da se znebi obsesije, ki jo muči.

Po projekciji sledi pogovor, na katerem bomo izmenjevali možne interpretacije. Upamo, da boste uživali/e!

Organizacija: ŠKUC – Kulturni center Q in Društvo DIH

Dogodek podpira Mestna občina Ljubljana – Urad za mladino

Comments are closed.