“Obvoznica mimo nestrpnosti, zgodovina parade ponosa v Sloveniji”

Vabljeni ste na otvoritev razstave Obvoznica mimo nestrpnosti, zgodovina parade ponosa v Sloveniji, ki bo 29. 2. 2012 0b 18. uri v Muzeju Novejše zgodovine (Cekinov grad v Parku Tivoli, Ljubljana).

Govorke in govorci bodo:
dr. Tatjana Greif, koordinatorica SKUC-LL in so-pobudnica Obvoznice mimo nestrpnosti
Nina Hudej, predsednica Društva Parada ponosa in
Boštjan Vernik Šetinc, zagovornik načela enakosti

8. junija 2001 redar lokala “Galerija” v ljubljanski Mestni galeriji, ki je sicer v lasti Mestne občine Ljubljana, prepove vstop gejevskima pesnikoma Branetu Mozetiču in Jeanu Paulu Daoustu. Pri tem jima pojasni, da naj “se že navadimo, da lokal ni več za ‘take’”. Sledi protestno počasno pitje mineralne vode v lokalu in čakanje na to, da bodo pristojni državni organi odreagirali na očitno diskriminacijo. Reakcije ne dočakamo, zato se začnejo priprave na “Obvoznico mimo nestrpnosti – pohod proti homofobiji”, ki se zgodi se 6. julija 2001.

Tako se v Sloveniji prične tradicija parade ponosa. Parada ponosa (po svetu znana kot Pride parade) je manifestacija gejev, lezbijk, biskesualnih, trans in queer oseb (LGBTQ), ki se zavzemajo za spoštovanje svojih pravic, človekovih pravic. Temelj parade ponosa je vidnost LGBTQ oseb. Izhod iz privatne v javno sfero, ki je javna zato, ker pripada vsem, ne glede na spolno usmerjenost, identiteto in izraz.

Prosimo, da potrdite svojo udeležbo na eva (dot) gracanin1 (at) gmail (dot) com.


Razstavo organizira Društvo informacijski center Legebitra v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine.

Razstavo organiziramo v okviru LGBT meseca zgodovine, ki je del evropskega projekta »Engaging Hearts and Minds, Changing Attitudes«, ki ga Društvo informacijski center Legebitra izvaja v sodelovanju s/z:
- LGBT Youth Scotland s Škotske,
- Accept iz Romunije in
- Iniciativo Inakost s Slovaške.

Projekt se izvaja od podpori Evropske komisije, Direktorata za pravosodje, svobodo in varnost v okviru programa Temeljne pravice in državljanstvo. Vsebina dokumenta ne odraža nujno mnenj in stališč Evropske komisije.

Projekt sofinancira Urad za mladino pri Mestni občini Ljubljana.

Comments are closed.