Predstavitev zbornika o zgodovini G&L življenja in kulture

Vabimo vas na predstavitev zbornika Zgodovina gejevskega in lezbičnega življenja in kulture, ki bo v ponedeljek, 6. februarja 2012 ob 18. uri v Galeriji ŠKUC (Stari trg 21, Ljubljana).

Pogovor o knjigi bo vodila Urška Sterle, ki bo gostila urednika založbe Sandorf Ivana Sršena in urednico prevodne izdaje Ano Grbac.

Prevodna izdaja impresivnega zbornika Zgodovina gejevskega in lezbičnega življenja in kulture (Povijest gej i lezbijskog života i kulture) je izšla leta 2011 v sodelovanju hrvaške založbe Sandorf in srbske založbe RedBox. V originalu je knjiga izšla leta 2006 pri založbi Thames&Hudson, urednik je Robert Aldrich. Hrvaško-srbska edicija je prejela Specialno priznanje 56. Mednarodnega sejma knjig v Beogradu.

Na voljo bodo knjige po promocijski ceni. Dodatne informacije na spodnjem naslovu.


Zbornik prinaša štirinajst prispevkov s področja zgodovine, sociologije, seksologije in teorije spolov, ki se zlivajo v navdihujoč oris svetovne zgodovine gejevske in lezbične kulture in se berejo kot zgodovinski roman. Knjiga je izvrsten učbenik in duhovno čtivo obenem, ki razkriva stoletne zablode in predstave o istospolni ljubezni. Avtorji so skušali prikazati različne družbene koncepte in status homoseksualnosti in lezbištva skozi čas, od antične Grčije in starega Rima pa vse do danes. Delo vključuje tudi nezahodne kulture in odseva raznolikost svetovne homoerotične zgodovine – dotika se perzijske homoerotične poezije, ženskega transvestizma v Italiji 18. stoletja, razuzdanega barskega življenja v Berlinu v 20. letih prejšnjega stoletja, vse do tretjega spola v Aziji in Severni Ameriki, Zasnovano je na veliki količini obdelanega gradiva – arhivskih virov, stvaritev likovne in književne umetnosti, pisem in memoarov.

Sekcija ŠKUC-LL
Metelkova 6, 1000 Ljubljana
T 01 4327 306 & 4327 368
M 040 950 973
www.skuc.org
www.ljudmila.org/lesbo
www.ljudmila.org/lesbo/alarm

Comments are closed.