VABILO NA POHOD: Vrtača (22. 6. 2014)

Živjo, mavrični pohodnik, pohodnica!

 Vabimo te, da se nam pridružiš na našem naslednjem hribovskem podvigu, ki pa bo tokrat za spremembo mičkeno zahtevnejši – v nedeljo, 22. 6. 2014, gremo namreč na Vrtačo v Karavankah.

Vrtača je 2181 m visoka gorska lepotica, morda nekoliko zapostavljena zaradi bližnjega prvaka Karavank – Stola, ki je rahlo bolj proti zahodu. Severna, avstrijska pobočja Vrtače so strma, prepadna in skalnata, južna pa nekoliko bolj prijazna, deloma poraščena s travo v zgornjem delu, a še vedno precej strma, preko Srednjega vrha pa padajo v dolino Završnice. Vzhodno od Vrtače se karavanški greben nekoliko spusti na vsem znani Ljubelj. Znana soseda Vrtače je plečata Begunjščica. Vse tri imenitne sosede – Stol, Vrtačo in Begunjščico – lepo vidimo z gorenjske avtoceste, ko se peljemo mimo Radovljice.

 POT

Na Vrtačo se bomo povzpeli od Tinčkove koče (1070 m)  v dolini Završnice – najprej do Smokuške planine in pl. doma Iskra, nato pa preko Šije lepo proti vrhu. Pot je strma bolj v zgornjem delu. Sestopili bomo preko doma na Zelenici nazaj na izhodišče.

 PRIPRAVLJENOST

Hoje za vzpon je za 3 h (običajna hitrost hoje) brez vračunanih počitkov, za sestop nekoliko manj, tako da nekaj kondicije vsekakor potrebujete.

V kolikor ste zelo vrtoglavi udeležbe na izletu ne priporočam! Južna pobočja pod vrhom so strma in nesrečen padec se lahko slabo konča. Tu in tam bo treba malo prijeti za skalo, bolj pobožati skalo, no ;)

 OPREMA

Torej, kaj potrebuješ? Vremenu primerna oblačila in pohodniško obutev (superge odpadejo!), pohodniške palice (niso obvezne, jih pa toplo priporočam) ter hrano in pijačo, pa zaščito pred soncem.

ODHOD

Iz Ljubljane se bomo odpravili bolj zgodaj zjutraj, da se ne bomo preveč cvrli na soncu, povratek pa načrtujte pozno popoldne oz. v večernih urah.

 PRIJAVE

Prijave so obvezne – na pohodi@outinslovenija.com. Zbiram jih do sobote, 21. 6. 2014. Podrobnosti dobite prijavljeni v soboto po e-pošti. Obvezno navedi, ali lahko ponudiš prevoz z osebnim avtomobilom (pričakovan je samoprispevek ostalih potnikov) oz. se želiš pridružiti komu v vozilu.

 RAZNO

Udeležba na izletu (prevoz, hoja, itd.) je na lastno odgovornost. V primeru neugodne vremenske napovedi bo izlet prestavljen ali odpovedan (prijavljenim bo to sporočeno preko e-pošte).

INFO: pohodi@outinslovenija.com

Planinski pozdrav!

Miha :)

 

Comments are closed.