Foto krožek O-kvir: fotogram

FotogramŠKUC – Kulturni center Q (Klub Tiffany) predstavlja in vabi na brezplačni fotografski krožek, ki poteka od oktobra 2014 do junija 2015 v Klubu Tiffany.

Do sedaj smo si pogledale_i tehnične plati fotografije in stilske prijeme v portretni in popotniški fotografiji. Fotografije smo urejale_i v digitalni temnici, pogledale_i smo si kako odpraviti podosvetljenost, barvno popraviti posnetek, počistiti fotografijo s kloniranjem in podobno.

Naše naslednje srečanje, izjemoma v nedeljo, 19. aprila ob 16:00, pa bo drugačno. Tiffany bomo spremenile_i v fotografsko temnico, delale_i bomo fotogram. FOTOGRAM je fotografija narejena brez fotoaparata, ustvarjena tako, da predmete postavimo kontaktno na fotografski papir, osvetlimo in razvijemo po postopku ročnega razvijanja č/b fotografij. Takšen način »fotografiranja« so uporabljali že v 19. stoletju, ko so preslikovali predvsem rastline za herbarij.

Pogledale_i si bomo,  kako nastane fotografija na tisti star ročni način, ko se na belem listu, ki ga položimo v razvijalec, nenadoma začne izrisovati naša fotografija. Vse to brez računalnikov in tiskalnikov.

S seboj lahko prinesete kakšne manjše predmete zanimivih oblik in različno prosojne materiale.

fotogram I.      fotogram II.      fotogram III.

Srečanja so enkrat mesečno, vsak drugi ponedeljek v mesecu od 19:00 do 21:00.
V foto krožek vas vabimo vse, ki bi želele_i izvedeti kaj več o tehnični in vsebinski plati fotografije. Na urah foto krožka boste spoznavale_i priročne in zanimive tehnike fotografiranja kot so fotografiranje nočnega zvezdnega neba, panoramski posnetki (360°), večkratni posnetki, ustvarjalna uporaba bliskavice in podobno. Obravnavale_i bomo portret, krajino in reportažno fotografijo. Srečanja so namenjena tudi diskusijam in komentiranju fotografij. Predavateljica vam bo na razpolago pri vseh fotografskih dilemah in vprašanjih.
Foto krožek vodi fotografinja Jasna Klančišar. Več o njenem delu na: www.jasnaklancisar.net in http://fotouk.wordpress.com
Vse dodatne informacije in prijava na: Fotouk.delavnica@gmail.com

*naslovna fotografija: Tina Zadnik, ostale (po vrsti od leve proti desni): Razvan Pristavu, Maja Šivic, Atila Boštjančič

Tečaj omogočata ŠKUC – Kulturni center Q (Klub Tiffany) in Mestna občina Ljubljana.

Comments are closed.