Lawrence Schimel – Brada za dva

Pri založbi ŠKUC je izšla knjiga Lawrenca Schimela : Brada za dva. Najdete jo v vseh bolje založenih knjigarnah, lahko pa jo naročite tudi preko spletne strani www.skuc.org.

Lawrence Schimel se je rodil 1971 v New Yorku, a že od 1999 živi v Španiji. Piše v angleščini in španščini. Doslej je objavil več kot sto knjižnih naslovov, med drugim pesniško zbirko Zajtrk v postelji (Desayuno en la cama), zbirke kratkih zgodb Zaljubljena fanta (Dos chicos enamorados), Obdarjen (Bien dotado), Moj fant je škrat (Mi novio es un duende), strip Počitnice na Ibizi (Vacaciones en Ibiza). Piše tudi za otroke, v slovenščini je doslej izšlo nekaj njegovih slikanic: Sosedje in prijatelji (2008), Boš bral knjigo z mano? (2009), Cecilija in zmaj (2010), Tak kot drugi = Just like them (2011), Spuščanje zmajev (2013). Večkrat je že gostoval v Sloveniji. Prejel je nekaj nagrad, med drugim Lambda Literary Award in Independent Publisher Book Award, v Sloveniji tudi zlato hruško za slikanico Cecilija in zmaj. Njegova besedila so prevedena v več kot trideset jezikov. Svoje pisateljevanje dopolnjuje s prevajanjem.

 

Barbara Pregelj je predavateljica, raziskovalka, prevajalka in urednica. Že vrsto let je tudi kulturna posrednica med špansko in slovensko govorečimi.

Zbirka mikrozgodb Brada za dva prinaša sto žanrskih mojstrovin, ki z ironijo in nežnostjo ponujajo pogled na erotiko vsakodnevnih prizorov gejevskega življenja v času grindra. Zbiratelji enonočnih avantur, zagovorniki monogamije, zakrknjeni romantiki in pristaši poliamorije so le nekateri od junakov, ki jih najdemo v tej provokativni zbirki, s katero je Lawrence Schimel ponovno dokazal neverjetno bogastvo svoje domišljije. Avtor, ki je že dvakrat prejel Lambda Literary Award, v svoji knjigi oriše zapleten čustveni in sentimentalni zemljevid, ki zagovarja spolnost v vseh svojih različicah, s tem pa ponuja domiselno in pogumno hvalnico življenju brez predsodkov.

/ odlomek /

Cepič

Ljudje hočejo vedno vedeti, kako se razporedimo, ko gremo spat.

Večina si nas predstavlja skupaj v veliki postelji, kako izmenično prodiramo drug v drugega in pustimo, da prodirajo v nas ali da ima nekdo med nami to srečo, da je na sredini in prodira v nekoga in hkrati tretji prodira vanj ali da dva hkrati prodirata v tretjega … in vsakdo nam nameni vlogo v skladu s svojimi fantazijami, s tem, o čemer sanja, da bi počel in da bi mu počeli.

Tudi takšni se najdejo, ki mislijo, da par še naprej spi skupaj, jaz pa spim v shrambi ob kuhinji, kot služabnik, razen ko zadovoljujem njune potrebe (spolne in druge), kot kakšna moška gejša.

Ali pa si, nasprotno, predstavljajo prvotni par, ki je sicer močno navezan, a brez strasti, in spi v ločenih spalnicah kot v kakšnem črnobelem hollywoodskem filmu iz petdesetih, jaz pa sem nekdo, ki bo preprečil njun razhod in ki s svojo mladostno moškostjo zadovoljuje zdaj enega, zdaj drugega.

Skoraj vsi pa imajo največ težav pri predstavljanju našega življenja izven postelje. Domačnost življenja v troje. Primi me za roko in si skušaj predstavljati. Tudi ti me primi za roko. Tako je. Zdaj pa zaprimo oči in si predstavljajmo skupaj. Življenje nas treh, takšno, kot smo si ga predstavljali in v tem vrstnem redu. Predstavljajmo si odsotnost ljubosumja. Podporo. Veselje. Kakšno moč imamo skupaj. Koliko ljubezni.

Comments are closed.