Literarni megabajti: Sanje v drugem jeziku

Na tokratnih literarnih megabajtih, ki bodo posvečeni 35. obletnici LGBT gibanja v Sloveniji, se bo predstavil pesnik in aktivist Brane Mozetič s svojo zadnjo pesniško zbirko Sanje v drugem jeziku.

Gre za avtorjevo petnajsto pesniško zbirko. Medtem ko je prejšnja zbirka Nedokončane skice neke revolucije (angleški prevod je finalist za nagrado Lambda) prinašala družbeno-angažirane pesmi in osebni prerez zgodovine zadnjih petdesetih let, se nove pesmi napajajo iz sanj. Sanj z znanimi in neznanimi ljudmi, ki so avtorju prečili življenjsko pot. Nekateri so mrtvi, drugi živi, a se prepletajo, tako da to niti ni več tako pomembno. Vse preveva življenjska energija in takorekoč ljubezenski odnos.

Brane Mozetič je avtor petnajstih pesniških zbirk, treh romanov, zbirke kratkih zgodb in petih slikanic za otroke. Kot prevajalec (predvsem iz francoščine) je objavil preko trideset knjig. V tujini je izšlo več kot petdeset knjižnih prevodov njegovih del, največkrat sta prevedeni zbirka Banalije in slikanica Prva ljubezen. Vse od 1990 ureja in izdaja LGBT knjižno zbirko Lambda, še kako leto več pa koordinira festival LGBT filma. Dolga leta je bil eden osrednjih LGBT aktivistov, urednik revije Revolver, programski vodja Roza diska, akter številnih aids in LGBT projektov itd. Prvega Magnus festivala, ki se je pričel prav 23. aprila 1984, se je udeležil še kot obiskovalec.

Z avtorjem se bo pogovarjal Milan Šelj.

Dogodek je posvečen 35. obletnici LGBT gibanja v Sloveniji.
Odvija se v okviru Noči knjige 2019.

Comments are closed.