Revolucija ni enkraten dogodek

Večer afriško ameriške LGBT+ literature

Petek, 18. 11. 2022, ob 20. uri, Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana


Ob trideseti obletnici smrti afriško ameriške lezbične pesnice, esejistke in aktivistke Audre Lorde vabimo na večer afriško ameriške LGBT+ literature 20. in 21. stoletja.

Audre Lorde je bistveno zaznamovala življenja homoseksualnih, feminističnih in drugih represiranih skupnosti. Njena intersekcionalna perspektiva, neomajna drža in zbranost glasu so se stekli v neštete eseje in pesmi, civilnodružbeno delo in javni angažma, ki odzvanjajo še danes. Vendar pa Audre Lorde ni zgolj singularna avtorica, temveč je tudi del kompleksne zgodovine (in prihodnosti) afriško ameriške LGBT+ literature.

Na pričujočem večeru se bomo s kratkim predavanjem dr. Nine Dragičević posvetili najsodobnejši afriško ameriški LGBT+ poeziji, dr. Kristina Kočan bo predstavila kontekstualne silnice in družbeni pomen Audre Lorde, letošnja Jenkova nagrajenka Nataša Velikonja pa pripravlja bralni izbor afriško ameriške LGBT+ literature 20. in 21. stoletja. Večer bomo sklenili z ogledom dokumentarnega filma A Litany For Survival: the Life and Work of Audre Lorde (1993).


In memoriam Audre Lorde (18. 2. 1934 – 17. 11. 1992)

Comments are closed.