Hélène de Monferrand: Suzanin dnevnik

Iz francoščine prevedla: Jedrt Maležič

Založba ŠKUC, Zbirka Lambda / 165, Ljubljana, 2023

 

Francoska pisateljica Hélène de Monferrand (1947–2022 ) se je rodila v Saint Mandéju v Alžiriji, kjer je preživela otroštvo. Leta 1958 se je preselila v Francijo, študirala je v Nanterru in na Sorboni. Za svoj romaneskni prvenec Les Amies d’Héloïse (Héloïsine prijateljice) je prejela nagrado »Goncourt za prvi roman«. Po tej knjigi je napisala še romana Suzannin dnevnik in Les Enfants d’Héloïse (Héloïsini otroci). Kot literarna kritičarka je redno objavljala v reviji Lesbia in skupaj z Elulo Perrin napisala še dva kriminalna romana.

Pripovedovalka romana Suzannin dnevnik se pojavi že v avtoričinem prvem romanu, na sredini katerega umre. Suzannin dnevnik je njena življenjska zgodba, ki se pne vse od privilegiranega otroštva na očetovem vinogradniškem posestvu do medvojnega sodelovanja v zametkih komunistične partije, bivanja v koncentracijskem taborišču in poznejšega poučevanja, ravnateljskega poklica, smrti. Vseskozi se Suzanne zaljublja v ženske, kar spremlja za tisti čas dokaj presenetljiva prostodušnost, celo proti koncu, ko so te ženske njene mladoletne učenke. Roman v obliki dnevnika tako zaobjame zgodovinsko obdobje skozi oči družbeno kritične, a vendarle pretanjeno čuteče protagonistke.

Jedrt Maležič (1979) je študirala prevajalstvo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, je samozaposlena kot prevajalka iz angleščine in francoščine, napisala pa je tudi šest proznih leposlovnih del.

 

Spletni nakup

Comments are closed.