28. festival lezbičnega in gejevskega filma / 28th Ljubljana Lesbian and Gay Film Festival
Urnik
Program
Spremljevalne prireditve
Festivalski katalog
Galerija
Organizacija

Janez

pogovor z ustvarjalkama filma Andrejo Celijo in Uršo Kastelic

Kako je sploh prišlo do ideje posneti film Janez? Kako to, da sta delali v duetu, ali sta že kdaj delali skupaj?

Spoznali sva se letos, na delavnici dokumentarnega filma, ki je potekala v okviru GLOBALNE SOFE. Vsak udeleženec naj bi sam ali v skupini posnel kratek dokumentarni film. Obe sva želeli posneti dokumentarec z GLBT-tematiko, tako sva združili moči in nastal je film Janez.

Ali so bili kaki zadržki Janezovih sorodnikov, da sodelujejo pri filmu? Ali pa morda Janezovi? Ali česa ni hotel povedati?

Janezova družina je zelo odprta. Mislim, da zadržkov niso imeli. Pogosto pa se postavi vprašanje, zakaj v filmu ni nastopila Janezova mama. Odgovor ne razkriva nobene skrivnosti, gospa ima namreč tremo pred kamero.

Kako sta tehnično izpeljali projekt, snemanje, je bilo kaj stroškov, kdo jih je kril?

Film smo snemali dobre tri mesece v gverilskem stilu, na način: ”Ali imamo jutri čas? Ja, OK, gremo snemat.” Stroški so seveda bili, vendar minimalni, krili sva jih sami, večina je šla za gorivo. Bili bi veliko večji, če ne bi imeli svoje opreme ali pa če bi kupili dodatno opremo, kot je na primer mikrofon, ki bi nama zelo prav prišel.

Pri nas tako rekoč nimamo filmov na GLBT-temo, tudi sedaj ne, ko lahko že vsak posname film brez posebnih stroškov. Zakaj mislita, da je tako?

Mogoče zaradi tega, ker GLBT-filmi zanimajo v glavnem samo določeno (glbt) populacijo. Zakaj pa med nami ni več oseb, ki bi snemale filme z GLBT-temo, pa ne znava odgovoriti … Je pa res, da je v Sloveniji vse več dobrih nizkoproračunskih kratkih in dolgometražnih filmov in da se na področju filma stvari hitro spreminjajo. Misliva, da v prihodnje lahko pričakujemo tudi več filmov z GLBT-tematiko.

Ali gledata GLBT-filme in ali mislita, da morajo biti tudi festivali GLBT-filma?

Seveda jih gledava in prav je, da so tudi festivali GLBT-filma.

Sta dobili kake odzive na film, ali pa jih je dobil morda Janez?

Odzivi na film so bili zelo pozitivni. Tudi Janez ga je pokazal svojim prijateljem in družini – vsem je bil všeč.

Imata v načrtu kak nov projekt?

Imava. Pred kratkim smo še z eno punco začeli delati na novem projektu. Čeprav so se stvari nekoliko zakomplicirale in smo naletele na določene ovire, se bomo potrudile, da film speljemo do konca. Mogoče ga boste lahko videli že na naslednjem Festivalu gejevskega in lezbičnega filma.

Brane Mozetič

Urnik
Program
Spremljevalne prireditve
Festivalski katalog
Galerija
Organizacija