Naslovnica Vabilo Zemljevid Pisma Ptičja hrana za homofobe Država, veš svoj dolg? Od Obvoznice mimo nestrpnosti do Pohoda za strpnost Doma bodo ostali le pedri Delovni tabor Pride 2002 - okrepitev iz tujine Zmaga Sester na EMI 2002 in parada ponosa kot obliki kolektivnega razkritja Abecednik slovenskih LGBT organizacij GLBT vodič po Sloveniji Mavrična zastava - simbol ponosa Zadnja stran
<< siqrd << parada ponosa 2002

  Abecednik slovenskih LGBT organizacij

ŠKUC-Magnus
 
  18 let Magnusa! Magnus je postal polnoleten!
Magnus je skupina, ki si prizadeva za socializacijo homoseksualnosti. Prvi dosežki skupine segajo v leto 1984, ko je bila ustanovljena in je organizirala prvi Magnus festival s široko paleto aktivnosti za promoviranje gejevskega življenjskega stila. S tem je Magnus oral ledino na področju prodiranja homoseksualnosti v javne medije.

e-mail: skuc_magnus@slo.net
www.ljudmila.org/siqrd/magnus/
Kulturno publicistična dejavnost
Organiziral je prve tedne gejevskega filma, in izdajal je revije za geje GAYZINE in KEKEC. Danes se Magnus pripravlja na izdajo nove revije za geje.

Organizacija taborov
V preteklosti je Magnus že organiziral mednarodne delovne tabore, letos pa organizira tabor Pride 2002, na katerem bo do 20 udeležencev iz tujine pomagalo pri izvedbi Pohoda za strpnost.

Varna spolnost in zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi
Magnus je organiziral prvo kampanjo osvesčanja gejev za zasčito pred aidsom, delavnice o varnejši spolnosti in distribucijo kondomov.

Vodenje gejevskega kluba Tiffany
Magnus vodi klub za geje Tiffany na Metelkovi, ki je pred kratkim doživel prenovo. Tiffany je bil v preteklosti in je še danes zatočišče gejem, ki je v homofobični družbi še posebej dragoceno.

Sodelovanje - pot do skupnega cilja
Magnusov aktivizem pa ni usmerjen le v vzdrževanje gejevske infrastrukture in osveščanja gejev, temveč si prizadeva tudi za socializacijo homoseksualnosti v okviru družbe. Sodelujemo nmreč pri organizaciji parade ponosa, s sorodnimi organizacijami doma in v tujini pri skupnih kulturnih, političnih in ostalih projektih.

Magnus gre naprej!

ŠKUC-LL
 
  Lezbična sekcija LL je ustanovljena leta 1987 v okviru feministične skupine Lilit kot prva lezbična organizacija v bivših socialističnih državah. Leta 1988 se osamosvoji v samostojno sekcijo pri društvu ŠKUC. Ob koncu osemdesetih let je lezbični aktivizem, sestavni del novih družbenih gibanj in alternativne kulture, usmerjen k vzpostavljanju moderne politične kulture in civilne družbe: na eni strani artikulira politične zahteve, na drugi pa socializira oblike lezbičnih kultur, druženj in alternativne misli

V prvi polovici devetdesetih je lezbična sekcija LL, ki skupaj z gejevsko skupino Magnus ustanovi politično združenje Roza klub, soustanoviteljica mnogih kulturnih in socialnih projektov: je začetnica filmskih festivalov, ki so prerasli v vsakoletne Dneve lezbičnega in gejevskega filma v Ljubljani; sooblikovalka revije s homoerotičnim nabojem Revolver in legendarnih nedeljskih večerov Roza diska v klubu K4; soustanoviteljica telefonske svetovalne linije za geje in lezbijke GALfon. Po letu 1997 se sekcija ŠKUC-LL znova osredotoči na avtonomno oblikovanje lezbičnih politik, kultur in socialnosti. Odpre projekte, ki potekajo še danes.

Klub Monokel

Metelkova 6, 1000 Ljubljana
telefon 01/430 35 35
e-mail: sekcijaskuc@mail.ljudmila.org
www.ljudmila.org/lesbo
  Lezbični klub Monokel v Mestu Metelkova je prostor, ki na približno 50. kvadratnih metrih in s pomočjo družabnih, kulturnih, glasbenih, galerijskih in debatnih pripomočkov realizira iluzije o preživetju klubskih noči ne glede na seksualno in drugačno usmeritev. Lahko je tudi nimate.

Lezbična knjižnica in arhiv

www.ljudmila.org/lesbo/monokel.htm
  Prostor sistematičnega zbiranja knjižnega, dokumentarnega in arhivskega gradiva, ki se veže na lezbično, gejevsko, biseksualno in trans-seksualno tematiko oziroma področje spolov in seksualnosti. Knjižnični katalog je dostopen na spletni strani.

Lezbomanija

www.ljudmila.org/lesbo/knjiznica.htm
  Radijska oddaja o lezbijkah, gejih in trans ostalih na ljubljanskem Radiu Študent, 89,3 Mhz UKV Stereo. Enkrat mesečno (ob sobotah ob 14. uri). Novice in informacije, analize in komentarji medijskih in političnih realnosti ter diskurzov o homoseksualnosti, ocene in kritike kulturnih dogodkov, intervjuji, ankete, predstavitve tekočih projektov GLBT gibanja.

Revija Lesbo

www.ljudmila.org/lesbo/lezbomanija.htm
  Politična, kulturna in socialna revija, naslednica fanzina Lesbozine (1987, 1988) in biltena Pandora (1993, 1994, 1995, 1996). Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Med dejavnosti ŠKUC-LL pa sodita tudi izobraževalna in politična akcija. Informacije o klubu Monokel, Lezbični knjižnici in Lezbomaniji v LGBT vodiču.

ŠKUC-Roza klub
www.ljudmila.org/lesbo/lesbo.htm
  Roza klub so leta 1990 ustanovili člani gejevske sekcije ŠKUC-Magnus in članice lezbične sekcije ŠKUC-LL. Roza klub je neodvisna sekcija za geje in lezbijke, ki živijo v Sloveniji. Razlog za ustanovitev takšne sekcije je bila potreba po večji prisotnosti gejev in lezbijk v političnem življenju, predvsem pri ustavnih in zakonodajnih spremembah.

Stalni projekti Roza kluba:

  • dnevi gejevskega in lezbičnega filma (v prvem tednu decembra bomo v Kinoteki prikazovali najnovejše gejevske in lezbične filme,
  • gejevski in lezbični prajd (v sodelovanju z ostalimi skupinami).

Galfon - SOS in info telefon za lezbijke in geje
Kersnikova 4, 1000 Ljubljana
telefon 01/430 47 40, faks 01/232 91 85
www.ljudmila.org/siqrd/rk-s.php
Galfon je ena od aktivnosti društva ŠKUC. Od 1. decembra 1995 deluje vsak dan med 19. in 22. uro. Galfon je nekomercialnega značaja in je namenjen pogovorom, reševanjem stisk in težav, predvsem pa informacijam s področja homoseksualnosti. Na telefonu lahko dobite informacije o hivu in aidsu, o gejevskem in lezbičnem dogajanju v Sloveniji, o lokalih in klubih pri nas ter kakšen program ponujajo, kam se obrniti po pomoč, ko gre za konkretne in težje probleme, stiske, kje mladi poiščejo istospolno usmerjene vrstnike in kje starejši srečajo podobno misleče. Na Galfonu imamo tudi bogato zbirko popotovalnih vodičev, s katerimi ti lahko svetujemo, kadar želiš izvedeti več o gejevskih in lezbičnih lokalih, hotelih, savnah, organizacijah ipd. širom po svetu.

Na tvoj klic se vsak dan odzoveta prostovoljec ali prostovoljka. Prisluhneta tako lezbijkam, gejem in tudi vsem drugim, ki jih zanima karkoli s področja homoseksualnosti.

Na Galfonu iščemo nove prostovoljce in prostovoljke. Če te delo zanima, nas pokliči. Več informacij dobiš vsak ponedeljek. Od prostovoljca pričakujemo sproščenost, komunikativnost, zaupnost, pripravljenost pomagati, vsaj osnovno poznavanje tematike, v zameno pa ti ponujamo delo v majhni, a prijazni in mladi skupini prostovoljcev. Dvakrat na leto organiziramo delavnice za izobraževanje prostovoljcev, ki so namenjene tako novim močem, kot tudi obnavljanju znanja in sposobnosti že zaposlenih. Res ne ponujamo stimulativne plače in možnosti napredovanja, toda če te misel na pomoč drugim navdaja s pozitivnimi vibracijami, bo delo v skupini prav tako stimulativno in osrečujoče. Pokliči nas!

Legebitra
telefon 01/432 40 89 (vsak dan od 19h do 22h)
www.ljudmila.org/siqrd/galfon/
  LeGeBiTra je skupina mladih za mlade, ki deluje v Ljubljani in okolici. Namenjena je mladim do 26. leta starosti, ki so ali mislijo, da bi lahko bili istospolno usmerjeni.

Pomisleki in strahovi, ki mučijo mlade, ko premišljujejo, ali bi prišli na srečanje in ali bi pisali, so nam dobro znani. Vsi smo nekoč prišli prvič in nismo pozabili, koliko poguma je potrebno za ta korak. Če še nisi pripravljen priti na srečanje skupine, se lahko najprej srečaš z dvema predstavnikoma, ki ti bosta osebno odgovorila na vse kar te v zvezi s skupino zanima.

Kako se nam lahko pridružiš? Enostavno. Pišeš, prideš, vidiš in ostaneš. Pišeš lahko na naslov: LEGEBITRA, p.p. 106, 1001 Ljubljana ali na naš e-mail. Ne pozabi vprašati vsega, kar te zanima, in dodati naslova. Odgovorili ti bomo s pismom v nevtralni kuverti in te obvestili o naših naslednjih aktivnostih.

Letos se lahko pohvalimo z veliko uspešnimi aktivnostmi, naj jih izpostavim le nekaj: na prvi aktivnosti oktobra smo se odpravili na plakatiranje in z našimi plakati polepili skoraj celo Ljubljano. S tem pa smo omogočili lažjo pot k nam, naši gostji Alenki Kovšca, državni sekretarki na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Takoj za to tako zelo pričakovano gostjo nam je petkov popoldne popestril Roman Kuhar, ki nam je predstavil Troidnov model oblikovanja homoseksualne identitete: od prvih občutkov "drugačnosti", prek krize identitete. Tudi letos nismo preskočili "najstrašnejše" aprilske aktivnosti in pogumno povabili starše pa tudi ostalo žlahto med nas, literarno petkovo popoldne je letos zelo uspešno izpeljala prevajalka knjige "Pomaranče niso edini sad", bilo pa je še mnogo drugih delavnic, ki so jih mojstrsko izpeljali naši bolj aktivni člani. Uspešna sta bila tudi božično novoletni žur in pa majski piknik, ki je nekako zaključil letošnjo sezono. Delo pa se tudi poleti ne bo čisto končalo saj se bodo člani od 1. julija dobivali vsak petek pri Zlati Ladijci (Stara Ljubljana) bolj aktivni pa se bodo pripravljali na že 4. Legebitrin tabor tokrat "O razmerjih", ki bo potekal od 16. do 18. avgusta. Se vidimo!

Legebitrina Oznanila

p.p. 106, 1001 Ljubljana
e-mail: minus26@hotmail.com
www.ljudmila.org/siqrd/legebitra
  Oznanila so naš mesečni bilten, ki ga na dom prejemajo vsi bolj ali manj aktivni člani skupine. Na internetnih straneh so zbrani vsi, do sedaj izdani izvodi biltena.

Out in Slovenija
www.ljudmila.org/siqrd/oznanila/
  Out in Slovenija je športno rekreativna skupina za lezbijke, geje, biseksualce, tra(ns)vestite in transseksualce.

Po vsej Sloveniji organiziramo planinske izlete in pohode, poletne in zimske planinske tabore, kolesarske izlete, rekreacijski tek (3-krat tedensko), smučanje na vodi in snegu, drsanje in vse ostale športne aktivnosti, ki si jih želimo. Udeležujemo se tudi rekreativnih prireditev, kot sta Pohod okoli Ljubljane in Mednarodni maraton treh src v Radencih, pripravljamo pa se še na nastop na Gay games v Sydneyju novembra letos.

Aktivnosti (različnih stopenj zahtevnosti) organiziramo vsi člani, članstvo pa je neformalno in brez obveznosti. Smo tudi družbeno aktivni: zavzemamo se za integracijo istospolno usmerjenih v slovensko družbo. Na naši spletni strani se lahko vpišete na elektronski seznam in sproti vas bomo seznanjali z vsemi aktivnostmi.

Libero
Masarykova 24, 1000 Ljubljana
telefon 041/562 375
e-mail: outinslovenija@yahoo.com
www.outinslovenija.com
  Pripadnost članstva izhaja iztemeljnih načel hedonističnega gibanja, smeri v starogrški etiki, ki uči, da sta sreča in čutno uživanje najvišji smoter in smisel življenja. Zavzema se za čimbolj zdrav način življenja.

Društvo uresničuje svoje cilje in deluje z izvajanjem naslednjih nalog:

  • članom omogoča družabna srečanja v prostorih društva;
  • za člane organizira predavanja, razstave, literarne večere;
  • z objavljanjem svojih Internetnih spletnih strani širi ideje in odpira vprašanja hedonizma;
  • za člane organizira izlete, potovanja, obiske raznih prireditev, športna tekmovanja;
  • sodeluje v domačih in mednarodnih projektih;
  • sodeluje pri pomoči sorodnim organizacijam, ki se ukvarjajo z varstvom narave, zdravim načinom življenja in zadovoljevanja človekovih intimnih potreb in aktivnim življenjem;
  • pri izvajanju društvene dejavnosti sodeluje s posamezniki, organizacijami, državnimi organi doma in v tujini.

e-mail: info@klub-libero.si
www.klub-libero.si