Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Izšla je nova številka.
Izšlo je delo
Lillian Faderman
"Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Beri več
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.

LESBO 17/18
Id. 2002: TRANS

Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18

KULTURA
• Pridi, dala ti bom spet
18. Festival gejevskega in lezbičnega filma
Od osmega potnika do pokvarjenih deklet
Lezbično izročilo
Recenzije - glasba
Recenzije - knjige
Novice
Fuksija


PRIDI DALA TI BOM SPET
Varja VelikonjaPred kratkim sem v American Music Press (januar 2003) prebrala odprto pismo Joan Jett (ex Runaways, kasneje Blackhearts, pionirka ženskega rocka v poznih sedemdesetih in osemdesetih, aktivna še dandanašnji…), ki ga je naslovila na revijo Rolling Stone. Nanaša se na vsebino prispevka, ki je izšel pod skupnim naslovom "ženske v rocku". Revija pisma seveda ni objavila, ker …gre vendarle za revijo, ki rock vedno bolj obravnava po svojih merilih, ne kot glasbeni stil torej, temveč predvsem kot najnovejšo trendovsko preobleko najdražjih, elitnih stilistov.

Še posebej me je ganila naslednja izjava Joan Jett: "Naj se sliši še tako čudno, je ROCK nekaj zelo pomembnega in svetega za marsikoga izmed nas. In če uporabiš besedico "rock" z mastnimi črkami zraven slikice jebene Britney Spears, potem v trenutku preobrneš publikacijo v štos, v nekaj neresnega…"

Ob prebiranju žolča, ki ga je Jett stresla na odgovorne v reviji Rolling Stone, se z mislimi nehote vrnem v domače loge in na obravnavanje popularne kulture pri nas. S poudarkom na rockovski glasbi in še posebej na zastopanosti žensk v tem polju ustvarjanja, če seveda zožim ta glomazni spekter vsebin, ki se drenjajo pod plaščem popularne kulture. Seveda je zelo naivno pričakovati kredibilno ocenjevanje in spoštovanje do žensk v sredini, ki je še vedno močno homofobična, zelo seksistična in še vedno patriarhalna. Ugotovitve lahko argumentiram z brezštevilnimi primeri iz kritiškega sveta, z nedomiselnimi naslovnicami revij, z minimalnim časom in prostorom, ki ga osrednji mediji namenjajo tem "obrobnim" vsebinam. Ki so dobesedno nametane po raznih prilogah osrednjega slovenskega časopisa in so bolj informativno reklamnega značaja. Vsebine, ki so le novice iz sveta popularne glasbe in veliko manj artikulirajo, raziskujejo, vrednotijo, iščejo, primerjajo; umetnice, predstave, nastope.
Ko je leta 1996 na Novem rocku prvič nastopila dotlej razmeroma neznana Ksenija Jus, se je znanemu domačemu rokovskemu kritiku zareklo, da si bo treba nastop ogledati. Tako in drugače. Da ne omenjam nekorektnih in netolerantnih opazk in ocen v medijih - v stilu (Dragi) pridi, dala ti bom spet, ko je tekla beseda o nastopu ženske skupine Tožibabe. Dasiravno so jih kot prvo žensko hardcore skupino pri nas mediji z radovednostjo spremljali. Ali kakor zatrjuje Marsa: "Ma odzivi medijev takrat (1986) so bili najboljši možni. Bile smo totalen šok, totalna atrakcija. Bile smo ljubljenke, pošiljali so nas na festivale..sama sem hotela imeti dober bend, ne "glede na to, da smo ženske"…Bistvo vsega je torej glasba in ne ženska, ki naj z minicami motivira folk."

Spremembe na področju sprejemanja rockovske kulture v Sloveniji se dogajajo izredno počasi in skorajda neopazno. Ko že mislim, da se stvari izboljšujejo, je dovolj, da vklopim katerega od programov nacionalke, pa sem že demantirana. Kajti o sprejemanju rockovske kulture lahko govorimo šele takrat, ko jo začnejo priznavati in promovirati tudi sredinski mediji. In če se pri nas res vse spreminja, tega nikakor ne moremo trditi za medije. Vsaj, kar se glasbe tiče. Demokratizacija in komercializacija v obliki več radijskih in televizijskih programov ter časopisov je komajda kaj spremenila in še to velikokrat le na slabše. Glasbena kritika, kot je večinoma razumljena tudi pri nas - kot iskanje in izpostavljanje čimveč šibkih in negativnih točk - je brez smisla in skrajno neproduktivna. Nikakor ne gre za to, da vedno samo nekritično hvališ. Poslanstvo vidim v tem, da glasbo, ki je relativno neznana in ni stalno prisotna v medijih, preprosto približaš poslušalki, poslušalcu, in jima pustiš, da si oblikujeta lastno mnenje. Da mu predstaviš nove stvari, širiš obzorja, predramiš v iskanju nečesa drugačnega, neprežvečenega. Skozi lasten
spekter pogleda. Kritika kot filtriranje, kot odstiranje sestavnih slojev in nikakor ne kot samohvala in osebnostni kult novinarja.

Ali obstaja ženski pogled v rockovski kritiki? Različni odtenki artikuliranja rockovskih vsebin? Kompetentno in poglobljeno spremljanje rockovske glasbe zahteva nenehno seznanjanje z novostmi, ki jih širšemu občinstvu posredujejo redki rockovski fanatiki in fanatičarke.

Kritika rockovske godbe izpod peres slovenskih avtorjev in redkih avtoric ostaja vedno bolj razpršena po različnih medijih. Le ti ji v sklopu uredniških politik odmerjajo zgolj obrobno mesto, poleg športa, horoskopov in TV sporedov. V časopisnih edicijah, kjer naslovnice največkrat polnijo slike nagic, je izbor tekstov pod močnim vplivom današnje glasbe, filma in televizije. Ne preseneča torej, da se na rockovsko kritiko v trenutku, ko je prešla v straight svet, obesi vso šaro tega sveta, vključno s seksizmom. Vse povsod en sam velik dolgčas.

Prave vsebine ostajajo tako še vedno na obrobjih. Le poiskati jih je treba. In si dati vsake toliko duška, kot je to storila Joan. Upravičeno.
Le kje so naše slovenske Johance?

Pridi, dala ti bom spet je kljub vsemu že zgodovina. Kljub popolni medijski razprodaji glasbenega okusa in glasbene kritike. Ali kakor slikovito razmišlja znana rockovska kritičarka in analitičarka Leslie Berman o svojem prispevku rockovske kritike: "Sem kar resna feministka. In del mene pravi, da se bomo borili, vse dokler ne bodo spregledali, da imamo prav, in bomo korakali z ramo ob rami in bomo povsem enaki. In del mene, ki pravi: Jebite se, imele bomo svojo revolucijo."


Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18


KULTURA
• Pridi, dala ti bom spet
18. Festival gejevskega in lezbičnega filma
Od osmega potnika do pokvarjenih deklet
Lezbično izročilo
Recenzije - glasba
Recenzije - knjige
Novice
Fuksija


Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICE
Vrni na vrhLesbo 17/18    Lesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-17/18

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4