Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Izšla je nova številka.
Izšlo je delo
Lillian Faderman
"Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Beri več
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.

LESBO 17/18
Id. 2002: TRANS

Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18

KULTURA
Pridi, dala ti bom spet
• 18. Festival gejevskega in lezbičnega filma
Od osmega potnika do pokvarjenih deklet
Lezbično izročilo
Recenzije - glasba
Recenzije - knjige
Novice
Fuksija


18. FESTIVAL GEJEVSKEGA IN LEZBIČNEGA FILMA
Urška Sterle

"Obstaja zelo jasna meja med dobrim in zlim in to mejo je treba braniti. Tako kot branimo deželo pred tujci,
tako moramo braniti to mejo!" Jonas Žnidaršič kot lokalni politik v filmu Varuh meje (Maja Weiss, 2002)


Kot osrednjo nit letošnjega filmskega festivala lahko povlečemo problematiko meja, ki varujejo družbenost kot sistem organizirane nedolžnosti.

Festival se je pričel z dokumentarnim trojčkom iz bivših jugoslovanskih republik, Srbije, Hrvaške in Slovenije. Nasilje nad homo paradniki, ki ga je ujela kamera v srbskem dokumentarcu in vojno stanje v hrvaškem primeru, sta del iste zgodbe. Nacionalna identiteta kot osrednji družbeni kohezivni element v bivših jugoslovanskih republikah se je namreč oblikovala ob pomoči konceptov seksualne tujosti. Srbski dokumentarec, ki je prejel nagrado za najboljši prvenec na 49. festivalu jugoslovanskega dokumentarnega in kratkometražnega filma v Beogra-du 2002, nosi pomenljiv naslov Mentalitet.

Razcvet modernih nacionalizmov v Evropi je vplival na konstrukcijo normativov telesa in seksualnega vedenja srednjega razreda. "Sestre" iz nemškega dokumentarca Sestre ne lažejo, travestitske kabaretne performerke, filmske dive off produkcije, modne kreatorke, ki so s svojimi stvaritvami naletele na odpor znotraj oblikovalskih fakultet, trdnjav reprodukcije družbenih ideologij o pravšnji in primerni estetiki, so azil poiskale na berlinski alter sceni.

Če gre pri ex-jugo kratkih dokumentarcih za upodobitev izganjanja iz nacionalne biti s fizičnim nasiljem, gre pri ameriškem filmu L.I.E. za drugačen sistem ohranjanja meja čistosti, primernosti in pravšnjosti.
L.I.E., zgodba o 15-letnem mulčku in starejšem moškem, je v nos zbodla MPAA (Motion Picture Association of America), ki je film zaradi "močne seksualne vsebine, ki vključuje najstnike, zaradi uporabe grdega jezika in zaradi nasilja" uvrstila v kategorijo NC-17 (No one 17 and under admitted). Sic. Kot vsaka avtoriteta je tudi ocenjevalski Svet MPAA temeljito očiščen (samo)refleksije, humorja in kreativnosti. Oblast ne razume niti enega od naštetega, kajti za ohranjanje reda in "miru" so potrebne jasne ločnice "med Dobrim in Zlim". Jack Valenti, predsednik MPAA v eseju "How it all began" (http//:www.mpaa.org) pravi takole: "Ocen-jevalni Svet lahko svoje odločitve sprejme zgolj na podlagi tega, kar je na platnu vidno in ne na podlagi tega, kar je bilo s tem mišljeno."

In seveda, film Nico in Dani, poletna mulčevska drkaška zajebancija, je bila po MPAA kriterijih ocenjena z oznako R - Restricted, Under 17 Requires Accompanying Parent Or Adult Guardian.

Koncentrirani minimalizem, film Ljubezen/sok režiserke Kaze Shindo, ki je nastal v okviru japonskega Fast Film tekmovanja in stal pičlih 88.000 evrov, v celoti pa je bil narejen v dveh mesecih, francoska Moški, ki ga ljubim in Ponovitev pri slikanju moško-moških in žensko-ženskih prijateljstev trčijo ob meje seksualnosti. Napetosti v navidezno neproblematičnih prijateljstvih se končajo na točki, kjer istospolno usmerjeni svojo ljubezen usmeri na heteroseksualnega prijatelja. Seveda, prijateljstvo s homotom je kul, dokler ostaja znotraj meja aseksualnosti oziroma omejevanja strasti, duš(ev)nega prijateljstva in čustvene predanosti - atributov meščanskih politik vsakdanjega življenja, ki prinašajo ugled. Da bi lahko ostali prijatelji, moramo pozabiti na "grešno" telo.

Maja Weiss se v Varuhu meje ukvarja s taistimi koncepti ugleda in slika podobo posiljujoče "normalnosti" in njene samo-umevnosti v vsakdanjih kontekstih. "Nor-malnosti", ki jo je mogoče živeti, ne pa tudi preživeti.

Ni naključje, da alter umetniška scena "ne jebe" meščanskih normativov telesa in seksualnosti, ki ustvarjajo politične in kulturne emigrante, oziroma, da jih še kako "jebe". Tako Bruce LaBruce v triminutnem filmčku, ki je nastal v okviru projekta Huge Issue: Raw, kompilaciji dvajsetih neodvisnih ustvarjalcev, prikaže zamaskiranega mišičnjaka, ki drka na ameriško zastavo, Jürgen Brüning pa na platno spravi še preostale "nečednosti" - miši-častega talca, ki pod nadzorstvom zdolgočasene kraljice preobleke natepava surov kos mesa.
Queer.

__________________

Festival je bil prvič organiziran leta 1984 v okviru festivala Magnus in velja za najstarejši festival gejevskega in lezbičnega filma v Evropi.

POZDRAV IZ SESTRSKIH REPUBLIK
Mentalitet
Jugoslavija, 2001, 5' Režija: Stefan Orlandić Stojanovski

Gay Pride 2002 Zagreb
Hrvaška, 2002, 5' Režija: Iva Kraljević in Oliver Sertić

Mi drugačni, vi enakopravni
Slovenija, 2002, 8'
Ljubljana, 6. julij 2002, Parada ponosa Scenarij: Miran Šolinc

VARUH MEJE
avanturistično-psihološki triler, Slovenija, 2001, 35mm, 100' Režija: Maja Weiss

SESTRE NE LAŽEJO (TUNTEN LÜGEN NICHT)
dokumentarec, Nemčija, 2002, DV, ap, 90' Scenarij in režija: Rosa von Praunheim

LJUBEZEN/SOK (LOVE/JUICE)
drama, Japonska, 2000, 35mm, ap, 78' Scenarij in režija: Shindo Kaze

SUROVO (Huge Issue: RAW)
ZDA/Kanada/Nemčija, 2002, video, 72' Avtorji: Hima B., Jurgen Bruning (Zahod fuka Vzhod, 2000), Carolyn Coal, Todd Downing, Jörg Fockele, Andre Hereford, Hoang A Duong, Christina Grace, Mona Eldahry, Karen Jaronesky, John Krokidas, Bruce LaBruce (No Skin of My Ass, 1990, Super 8 1/2, 1994, Beli nastavljač, 1995), Barbara Malaran, Terence McFarland, Bo Offenbaker, Victoria Perez, Dianna Ray, Greta Schiller, Andrea Weiss, Rose Troche (Bedrooms and Hallways,1998, Go Fish, 1994, The Safety of Objects, 2001), James Westby, Margaret Zigman

PRIJATELJI NA VISOKEM POLOŽAJU (FRIENDS IN HIGH PLACES: THE ART OF SURVIVAL IN MODERN-DAY BURMA)
dokumentarec, Nemčija/Švica, 2001, Beta, ap, 85' Režija in produkcija: Lindsey Merrison

MOŠKI, KI GA LJUBIM (L'HOMME QUE J'AIME)
drama, Francija, 1997, Beta, ap, 87' Režija: Stephane Giusti (Zakaj ne jaz, 1999)

POT REVOLUCIONARKE (OUT: THE MAKING OF A REVOLUTIONARY)
dokumentarec, ZDA, 2000, video, 60' Režija: Sonja DeVries in Rhonda Collins

PONOVITEV (LA REPETITION)
drama, Francija, 2001, 35mm, ap, 96' Režija: Catherine Corsini

NICO IN DANI
namesto Km.0
drama, Španija 2000, DVD, ap, 90' Režija: Cesc Gay

L. I. E.
drama, ZDA, 2001, 94' Režija: Michael Cuesta

A. K. A.
drama, Velika Britanija, 2002, Beta, 120' Režija: Duncan Roy

PARIZ JE BILA ŽENSKA (PARIS WAS A WOMAN)
dokumentarec, ZDA 1995, video, 80' Režija: Greta Schiller in Andrea Weiss (Before Stonewall, 1984; Tiny and Ruby: Hell Divin' Women, 1988)


Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18


KULTURA
Pridi, dala ti bom spet
• 18. Festival gejevskega in lezbičnega filma
Od osmega potnika do pokvarjenih deklet
Lezbično izročilo
Recenzije - glasba
Recenzije - knjige
Novice
Fuksija


Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICE
Vrni na vrhLesbo 17/18    Lesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-17/18

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4