Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Izšla je nova številka.
Izšlo je delo
Lillian Faderman
"Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Beri več
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.

LESBO 17/18
Id. 2002: TRANS

Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18

KULTURA
Pridi, dala ti bom spet
18. Festival gejevskega in lezbičnega filma
• Od osmega potnika do pokvarjenih deklet
Lezbično izročilo
Recenzije - glasba
Recenzije - knjige
Novice
Fuksija


Od osmega potnika do pokvarjenih deklet
Zgodbe o lezbištvu, ki jih ustvarja popularna kultura
Nataša Sukič


Sigourney Weaver v “Osmem potniku”

Ko gledamo film, je pomembno, kako ga pravzaprav gledamo. Se v njem vidimo, prepoznamo, gre v njegovi zgodbi za naše fantazije?

Tudi vpeljava sintagme "spolni subjekt" v sodobno filmsko teorijo nas s poudarjanjem subjekta namesto družbeno determiniranih kategorij moškosti in ženskosti vabi - tako kot Vasquez v filmu Osmi potnik - da zavzamemo fleksibilen odnos do vprašanja spolne subjektivnosti. Je Vasquez moški? Je ženska? Ne-ženska? On-ona? Objekt? Subjekt? Biseksualna oseba? Lezbijka oziroma gej? Aseksualno bitje? Nič? Kakšno je razmerje spolnega subjekta do reprezenta-cije, pogleda, moči, razreda, rase? Kaj je ženskost in kaj moškost? Kako je spolni subjekt reprezentiran v sodobni kinematografiji? Kakšen užitek ponuja izrecno lezbični tekst povprečnemu gledalcu? Kako se različne skupine gledalstva - lezbijke, geji, heteroseksualci - odzivajo na takšen film? Navsezadnje, kdo sploh je ženska/lezbična gledalka? Psevdomoški? Kakšni so užitki, ki jih popularna kinematografija ponuja ženski/lezbični gledalki?

Lezbična gledalka je pravzaprav ženska gledalka, vendar ženska gledalka z razliko. Kot je v knjigi Vam-pires and Violets ugotovila Andrea Weiss, odnos lez-bijk do kinematografije spominja na ljubezensko-so-vražno zvezo, polno pričakovanj, zapeljevanj, užitkov, razočaranj, besa in izdajstev. Ravno ta paradoks je bistven za analizo konceptov lezbičnega gledalstva.


iz filma “Tomb Raider”

Tako lahko na primeru filma Fried Green Tomatoes (1991) vidimo, da "lezbično" gledanje filma ni zgolj preprosta identifikacija (ali zavračanje) kinematografskih podob. To je eden tistih sodobnih filmov, ki hkrati odpira in zapira lezbične "možnosti". Film uporabi za vizualizacijo odnosa med Ruth in Idgie kode in konvencije hollywoodskih romanc - dolge prizore tedaj, ko gledata druga drugo. Njuna butch&femme estetika, ki predstavlja očitni lezbični simbolizem, namiguje na tisto nikoli do konca izrečeno, na "nevidno vidnost" v filmu - na njun intimni, ljubezenski odnos. Kljub temu, da je bil film med lezbičnim gledalstvom (ki se je v njem prepoznalo) dobro sprejet, pa ne gre spregledati dejstva, da je to vse prej kot progresivni film, saj v bistvu lezbijke (in tudi Afroameričane) marginalizira. Lez-bištvo prikazuje kot že tolikokrat izpeto zgodbo o posebnem ženskem prijateljstvu, vsebuje pa tudi celo vrsto prikritih rasističnih podtonov.

Kako naj torej lezbična gledalka (ob splošnem po-manjkanju lezbičnih filmskih podob) "bere" tovrstne filmske reprezentacije, ki jo znova in znova postav-ljajo v prostor med vidnostjo in nevidnostjo, vmeščenostjo in nevmeščenostjo? Kako naj jih dekodira? So to pozitivne ali negativne podobe?
So to homoseksualni ali zgolj heteroseksualni prikazi?

Eksplozija šik lezbištva je v sodobni kinematografiji strukturirana tako, da je všečna večini gledalstva, kar pomeni, da se izgublja subkulturno jedro lezbičnih reprezentacij. Zgodbe o lezbištvu, ki jih ustvarja popularna kultura, prikazujejo lezbijko oziroma njeno neodvisnost od moškega kot nestabilno, začasno, navidezno, nerealno, večno fikcijo in s tem vzdržujejo sistem heteronormativno urejenega sveta. Lezbištvo je v njih konstruirano kot fikcija, fikcionalizirano je v fikcijo, s čimer se temeljni mit družbe - heteroseksualnost - ohranja na svojem mestu.

Današnja izginjajoča filmska lezbijka, postavljena na različna kulturna mesta, grozi lezbični gledalki z nestalnostjo lezbične politične kategorije, saj opominja, da so lezbijke osebe brez stalnosti, brez prostora, brez vidne zgodovine, brez zadostne socialne varnosti, da bi lahko o(b)stale cele, kot lezbijke, vseh devetdeset minut popularnega filma. Lezbični šik hkrati potrjuje in zanika materialni obstoj lezbištva in lezbičnih življenj. Mnoge reprezentacije pravzaprav zaigrajo preprosti ritual izginjanja, v katerem je lezbijka sprva prisotna in nato izločena, spreobrnjena v heteroseksualno žensko in/ali kako drugače izbrisana.

Poleg tega je, kot to dopoveduje feministična teorija že nekaj desetletij, seksualnost v dominantnih oblikah zahodne kulture definirana iz referenčnega okvirja "moškega" - belega moškega, ki si je izsilil mesto subjekta vedenja, ženskam pa vsilil mesto objekta: objekta njegovega vedenja, njegovega opazovanja in njegove želje. Heteroseksualnost je ženskam vsaj dvakrat vsiljena oziroma naložena: kot hetero-seksualnost - ženske lahko in morajo doživljati seksualnost v odnosu do moškega; ter kot hetero-seksualnost - seksualna želja pripada drugemu in v njem izvira.

V tem standardnem okvirju, vedno znova potrjevanem - tudi s strani Julie Kristeve, teoretičarke, na katero se feministke pogosto sklicujejo - velja, da karkoli že ženske čutijo do drugih žensk, to ne more biti seksualna želja, razen če ni sprevržena, če ni nenaravna imitacija moške želje. Tako Kristeva v Manic Eros, Sublime Eros: On Male Sexuality v Tales of Love meni, da lezbične ljubezni vsebujejo slastno areno nevtraliziranega, filtriranega libida, brez erotične ostrine moške seksualnosti. Rahli dotiki, ljubkovanje, komajda razločljive podobe, ki se prelivajo druga v drugo, ki postajajo nejasne in zastrte, brez žarečih vzplamenitev v razplet, raztopitev, spojitev... Sprostitev zavesti, sanjarjenje, jezik, ki ni niti dialektični niti retorični, temveč miren ali mrk: nirvana, opojnost in tišina. Raj ni ožarčen s faličnim eroticizmom, z njegovimi intervali in odmori, in ko si prizadeva vzpostaviti se kot absolut vzajemnega odnosa, se prikaže kot to, kar pravzaprav je - kot ne-odnos. Skratka, lezbična seksualnost je ne-odnos ali ne-seksualni odnos: seks med ženskama je lahko le dodatek, stranski tir, dodan čar k ostrini moške seksualnosti.

Obstajajo pa tudi drugačne lezbične podobe oziroma upodobitve: manj sublimne, zato pa tem bolj izprijene, če ne že kar "nemoralne". Gre za prikaze ženskih odnosov v segregiranih ženskih okoljih - v zaporih, na primer - ki so ena bolj priljubljenih kinematografskih tem. Tipična slabost tovrstnih filmov je prikaz viktimizacije žensk. Ti filmi so polni stereotipnih prikazov (običajni filmski rekvizit je scena s tuširanjem) agresivnih osvajalskih lezbijk, ki se 'spravijo' nad nedolžno žrtev, ki se je (spet stereotip) pomotoma znašla v zaporu: bodisi je bila nevede soudeležena pri kriminalnem dejanju bodisi je bila žrtev nore zaljubljenosti v moškega, ki je bil morilec ali tat, bodisi se je nič kriva znašla na napačnem mestu ob napačnem času.

Med filmskimi zapornicami prevladujejo naslednji tipi žensk: butch lezbijke, starejše materinske figure, duševno motene ženske in prostitutke. Običajno nedolžna zapornica, ki se je zgolj po pomoti znašla med njimi, postane heroina, ki pomaga razkriti korupcijo in kriminal v zaporu. Konec filma pa je ponavadi grenka življenjska lekcija: ona izgubi 'nedolžnost'. Vendar pa gre kljub številnim slabostim za filmski žanr, kjer je kot po pravilu prisotna lezbična vloga, lezbična želja pa je reprezentirana preko številnih dejanj - od dolgih in pomenljivih spogledovanj med ženskami in posebnih romantičnih prijateljstev do seksualnih aktivnosti.

Pred kratkim smo na TV Slovenija II imeli priložnost videti prvo sezono angleške serije "Pokvarjena dekleta" (Bad Girls) (v Veliki Britaniji so posneli že peto sezono, nadaljevanka pa je dosegla gledanost devetih milijonov gledalcev!). Kljub reciklaži številnih klišejev in stereotipov (v nadaljevanki nastopajo v nosilnih vlogah klasični "zaporniški" karakterji: soft butch lezbijka Nikki, starejša materinska figura Monika, mlajša materinska figura Helen (predstojnica zapora), narkomanke, preprodajalke droge, biseksualka, prostitutka, obsesivno zlobna in sploh patološko motena Shell itn.) se seriji uspe odmakniti od tipičnih filmov tega žanra, še več, v primeru prikaza lezbične vloge uspe narediti obrat za celih 180 stopinj.


iz britanske serije “Bad Girls”

Lezbištvo ne funkcionira kot družbeni odklon, Nikki pa - kljub temu, da je v zaporu zato, ker je ubila nekega policaja - ni več seksualna izprijenka in duševno motena iztirjenka. Nasprotno. Ni patološka morilka, njen uboj je splet tragičnih okoliščin, skorajda častno dejanje v obrambi svojega dostojanstva in dostojanstva njene punce, Trishe, ko ju je policaj hotel posiliti. Skratka, Nikki je žrtev represivnega sistema, ki ščiti svoje stekle "pse čuvaje". Pa tudi sicer je simpatični lik, tiha zaščitnica vseh, ki jih v zaporu ogrožajo bodisi osebne krize bodisi agresivne sojetnice bodisi izprijeni paznik Jim Fenner. Nikki je pravzaprav tako idealna, da bi to lahko mejilo že na osladnost, če bi bila nadaljevanka izdelek hollywoodske produkcije, čemur pa so se Britanci z odlično ekranizacijo, tekočo zgodbo, živimi dialogi in izjemno izdelanimi karakterji vešče izognili. Tako Bad Girls niso ne žajfnica niti še ena v vrsti "običajnih" zaporniških klasik, ampak topla, človeška, pogosto tragična pripoved o eksistencah na socialnem dnu, o njihovi ranljivosti, negotovosti, njihovih strahovih.


iz britanske serije “Bad Girls”

Ne le, da nadaljevanka ne upodablja lezbijk kot seksualnih iztirjenk, videti je, da gre za skrajno estetizacijo lezbičnih vsebin, ki jih poosebljata Nikki in predstojnica zapora Helen, ki se iz epizode v epizodo bolj in bolj zapletata v strastno ljubezensko razmerje. Kljub številnim objektivnim oviram, zaradi katerih njun odnos (razen poljuba) ostaja zaenkrat na platonski ravni, je zame, kot lezbično gledalko, njuna želja - igralki sta jo zgolj s pogledom, mimiko obraza in drobnimi kretnjami odigrali briljantno! - tako močna, tako prepričljiva, tako otipljiva, da presega večino eksplicitnih filmskih prizorov lezbičnega seksa, ki sem jih videla doslej.

To je tisto več, kar nam, lezbičnim gledalkam, ta nadaljevanka ponudi. V mestu pogleda - mestu ženske, ki si želi drugo žensko, mestu, iz katerega vsaka gleda na drugo z željo, in mestu, iz katerega lahko vidimo njun pogled in njuno željo - se skriva odločilna razlika v primerjavi s standardnimi mainstream upodobitvami lezbištva. Žal filmov s prikazom ženske, ki si želi drugo žensko, ki vpisuje željo v pripoved skozi oblikovanje sistema pogleda, tako rekoč ni, saj tovrstne reprezentacije v dominantnih reprezentacijah naše kulture preprosto ne obstajajo. Filmov o dveh ženskah, ki si delita skupno (lezbično) fantazijo, ki je nujni predpogoj za vzpostavitev lezbične subjektivitete, tako rekoč (razen v underground queer cinema produkciji) skorajda ne vidimo.


Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18


KULTURA
Pridi, dala ti bom spet
18. Festival gejevskega in lezbičnega filma
• Od osmega potnika do pokvarjenih deklet
Lezbično izročilo
Recenzije - glasba
Recenzije - knjige
Novice
Fuksija


Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICE
Vrni na vrhLesbo 17/18    Lesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-17/18

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4