Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Izšla je nova številka.
Izšlo je delo
Lillian Faderman
"Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Beri več
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.

LESBO 17/18
Id. 2002: TRANS

Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18

KULTURA
Pridi, dala ti bom spet
18. Festival gejevskega in lezbičnega filma
Od osmega potnika do pokvarjenih deklet
Lezbično izročilo
• Recenzije - glasba
Recenzije - knjige
Novice
Fuksija


RECENZIJE - GLASBA
Recenzirala: DJ Kamasutra

ZUCO 103: "The Other Side of Outro Lado"
Ziriguiboom/Crammed Discs, 2001
Izjemna fuzija tropicalisma in trip-hopa, moderne elektronike, tradicionalnih brazilskih ritmov, funka, jazza, afro-beata in semplov, ki črpajo zvoke celo iz orkestralnih intervencij! S prvencem "Outro Lado" so ZUCO 103 premaknili meje že tako odlične godbe, inspirirane z zvoki bossa nove, in se pozicionirali v prve linije nove brazilske glasbene scene. Z remiksi albuma pa so na prelomen način redefinirali tudi clubbing in plesni glasbi dodali nove dimenzije. Nežni in strastno ritmični, inspirativni in nalezljivo razpoloženjski, inventivni in modernistični. ZUCO 103 so zares izjemni predstavniki struje, ki bi jo lahko imenovali Future Sound of Brazil. Moji favoriti: Gravata Florida (World of Apples Florida Fantasy by Ewan Pearson), Zabumba No Mar (Zuco remake feat. the New Cool Collective) in Outro Lado (Presence mix by Charles Webster).GOTAN PROJECT: "La Revancha Del Tango"

Ya Basta! Records, 2001
Rudolpho Valentino je iz tanga ustvaril internacionalni fenomen, Astor Piazolla ga je transformiral v art godbo, primerljivo z jazzom in sodobno klasiko, medtem ko so ga Parižani Gotan project premaknili v zahodnoevropske plesne klube in cafeje. Trije francozi - Phillippe Cohen Solal, Eduardo Makaroff in Christoph H. Muller - so se povezali z izjemnimi argentinskimi glasbeniki: vokalistko Cristino Vilallonga, pianistom Gustavom Beytelmannom in harmonikarico Nini Flores. To, kar Gotan project razlikuje od drugih in jih uvršča v vrh popularnosti med DJ-ji v Evropi in Latinski Ameriki, je povsem inovativen in svež pristop k tangu, ki išče povezave z jamajško dub muziko. Vendar so Gotan project mnogo več kot le plesno dopadljiva godba. Melanholično-nostalgični biser, ki ga zelo zelo priporočam!PARIS LOUNGE (kompilacija)

WAGRAM Records, 2001
Francoska vodilna neodvisna glasbena založba predstavlja dvojni CD s kar 33 komadi. Paris by Day prinaša jazzy poslastice (ZIMPALA - Do you Bop, SPORTO HANTES - Mundo, GOTAN PROJECT - Last Tango in Paris ali, denimo, STEREO ACTION UNLIMITED - Lovelight), Paris by Night pa nas iz uživaških popoldnevov ob Seni popelje v pariško nočno sceno, sestavljeno iz funky jazz-breakov, elektronskih balad, atmosferskih preigravanj in prefinjenega francoskega housea. Za zbiratelje dobre elektronske godbe nabava obvezna.BEBEL GILBERTO: "tantotemporemixes"

Ziriguiboom/Crammed Discs, 2001
Čudovita fuzija bossa nove in prefinjene elektronike: prvenec Bebel Gilberto je tako rekoč čez noč postal eden najuspešnejših brazilskih albumov vseh časov, primeren tudi za remikse oziroma plesno sceno. Manchesterska hip hop & soul senzacija RAE & CHRISTIAN odpirata album z odločno interpretacijo Bananeire, TRÜBY TRIO so se v Sem Contencao prepustili razbrzdanim strastem njihovega tipičnega jazzy bossa breakbeata. Na albumu ne manjka niti rahlo nostalgični izlet v sintetična osemdeseta, v katera zdrsnemo skozi Tanto tempo. Skratka, mojstrski remiksi še boljšega originala.JEFFERSON AIRPLANE: "The Best of Jefferson Airplane"

BMG Records, 1991
Psihadeliki, flower-power junkiji ali predhodniki jezne pank generacije? Eden največjih bendov sodobne popularne glasbe vseh časov? Definitivno! Somebody to Love, White Rabbit, božanski vokal Grace Slick, mojstrovine Spencerja Drydena, vse to so bili in so Jefferson Airplane. So bendi, ki ne bodo umrli nikdar. In bendi, zaradi katerih se je lahko rodilo toliko dobrih in novih stvari. Če želite leteti visoko - nujno za vaš glasbeni arhiv!


Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18


KULTURA
Pridi, dala ti bom spet
18. Festival gejevskega in lezbičnega filma
Od osmega potnika do pokvarjenih deklet
Lezbično izročilo
• Recenzije - glasba
Recenzije - knjige
Novice
Fuksija


Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICE
Vrni na vrhLesbo 17/18    Lesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-17/18

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4