Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Izšla je nova številka.
Izšlo je delo
Lillian Faderman
"Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Beri več
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.

LESBO 17/18
Id. 2002: TRANS

Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18

KULTURA
Pridi, dala ti bom spet
18. Festival gejevskega in lezbičnega filma
Od osmega potnika do pokvarjenih deklet
Lezbično izročilo
Recenzije - glasba
Recenzije - knjige
Novice
• Fuksija


FUKSIJA
Andreja Gomišček

Yayoi Kusama popizdi… živčni zlom. Da se bo to zgodilo, je - verjetno - vedela že nekaj časa. Mogoče že takrat, ko se je zatopila v rožnatordeč prt na mizi in potem ta vzorec gledala tudi na oknih, stenah, na svojem telesu. Ko se v njem ni več prepoznala in je bila edina rešitev, da steče stran.

Zato riše obsesivno, pika pike na gola ženska in moška telesa (ulični happeningi), faluse, s katerimi spretno spreminja svet seksualnosti v provokativni eksces in psihoanalitično igro "ženske želje" in "kastracijskega kompleksa". Postavlja skulpture pohištva, ženskih oblačil in visokih pet. Gospodinjske skulpture so reakcija Kusame na moško dominacijo v svetu umetnosti in kako ta moč v njihovih rokah postaja smešna in agresivna.

50-a, začetek 60-ih. Neo-avant-gardno gibanje.

Japonska umetnica v New Yorku in potem nazaj, v Tokio - zgodnja 70-a. Mala sobica na psihiatrični kliniki, kjer pa se njeno življenje in umetnost ne končata. Njeno neprilagojeno umetniško delo, na momente minimalistično, vedno performativno in radikalno, se še naprej sprašuje in odgovarja na vprašanja relacij med ljudmi, družbo (dvom v avtoritete in patriarhalno postavitev).

Kreativna norost - sem se je zatekla, ko je stekla stran.

Pionirka performativne umetnosti in navdušena iskalka publicitete. Šokiranje s številnimi slikarijami, kipi, kolaži in foto-kolaži, instalacijami… celo s filmom. Prepoznavanje Popa, Minimalizma, Post-Minimalizma je vseeno ne postavlja v dokončno kategorijo.

Neprimerna. Celo pozabljena v svojem obdobju New Yorka, pa je hitro naredila še zadnje "sranje" v Muzeju Moderne Umetnosti. Z nekaj golimi kolegi - zarotniki je "odigrala" svojo "Veliko Orgijo, da bi Zbudila Mrtve". Nasilno inter-penetrirala ali pa samo ponovno odkrivala svojo vizijo. S tem se ni več obremenjevala, ker je že letela na drug kontinent.


Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18


KULTURA
Pridi, dala ti bom spet
18. Festival gejevskega in lezbičnega filma
Od osmega potnika do pokvarjenih deklet
Lezbično izročilo
Recenzije - glasba
Recenzije - knjige
Novice
• Fuksija


Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICE
Vrni na vrhLesbo 17/18    Lesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-17/18

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4