AKCIJA STRPNOSTI v Mariboru

AKCIJA STRPNOSTI, 2. 7. 2004, med 10.00 in 15.00, Grajski trg Maribor

V začetku leta 2004 je bila v Mariboru pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor ustanovljena skupina za istospolno usmerjene mlade Lingsium, ki predstavlja prvo tovrstno, formalno organizirano skupino v Mariboru, kar pomeni v dvajsetletni kontinuiteti gejevskega in lezbičnega aktivizma v Sloveniji izjemen dosežek.. Prvemu srečanju skupine je prisostvovalo okrog 40 zainteresiranih, od katerih so nekateri prišli tudi iz drugih delov Slovenije.

Skupina organizira redna mesečna, tematsko obarvana srečanja, tokrat pa se bo prvič predstavila mariborski javnosti na prireditvi naslovljeni Akcija strpnosti: “Lezbijke in geji želimo lep dan”, ki bo potekala na Grajskem trgu v Mariboru, dne 2. julija 2004 med 10. in 15. uro. S tem se Lingsium pridružuje vsakoletnim javnim dogodkom, ki obeležujejo svetovni dan ponosa lezbijk in gejev ter najavlja Parado ponosa v Ljubljani, 03. julija 2004.

Ta dan se bo skupina predstavila ob stojnicah, kjer bodo dosegljivi materiali, ki seznanjajo z delom sekcije LINGSIUM in z delom drugih tovrstnih slovenskih organizacij, izvedena pa bo tudi simbolična akcija, v kateri bodo prostovoljke in prostovoljci mimoidočim delili praktična darila, opremljena s sporočilnimi nalepkami ter jih pozivali, da se v zameno, vsak po svoje, z izjavo, pozitivno opredeli do istospolne populacije.

Predhodno je sekcija pozvala nekatere javno delujoče osebe iz Maribora, naj tudi oni s svojo izjavo izrečejo lastno, pozitivno stališče do istospolno usmerjenih, ki bodo tekom prireditve podane na transparentih. Na poziv se je že odzvala Generalna sekretarka Amnesty International Slovenije, Mariborčanka Nataša Posel in popularni slovenski glasbenik Zoran Predin. Svoj glasbeni izraz strpnosti in spoštovanja do istospolnih pa je najavil tudi član tria Terra Folk, Mariborčan Bojan Cvetrežnik.

Z akcijo “Lezbijke in geji želimo lep dan” bi radi javnost opozorili na svoj obstoj in na dejstvo, da je Maribor, za vsaj tisoč lezbijk in gejev tudi “naše” mesto.

Organizatorji pozivajo vse, ki čutite pripadnost in solidarnost z drugače usmerjenimi mladimi, da akcijo podprete. To je mogoče storiti na več načinov: s pasivno ali aktivno prisotnostjo na prizorišču, pošljete lahko svoje mnenje ali izjavo v zvezi z omenjeno tematiko na elektronski naslov lingsium@yahoo.com, skupina Lingsium pa išče tudi dodatne prostovoljce, ki bi bili pripravljeni aktivno sodelovati pri pripravah in izvedbi projekta.

Dodatne informacije dobite po elektronski pošti, na naslovu lingsium@yahoo.com ali po telefonu 02 300 29 94 ali 031 750 630.

Comments are closed.