Škucove in Monoklove prireditve v okviru Mesta žensk

V okviru 10. festivala Mesto žensk Škuc in Monokel vabita na literarni večer Oder žensk (v sredo, 30.9 ob 20h v klubu Gromka na Metelkovi) in na nastop / performans Američanke DRED (v četrtek, 7.10. ob 22.30 v Menzi pri koritu na Metelkovi).

ODER ŽENSK

* branje, ki ne razvaja *

* nočni maraton brez angelov in hudičev *

* boginje v vsakdanjem rojevanju in umiranju besed *

* ženske (profesionalke/strokovnjakinje (kolegice (mame/hčere (ljubice (Meduze (…))) prijateljice)) amaterke) ženske – s sovraštvom do večnih odvečnih oklepajev v lastnem mnogoterem obstoju *

V okviru Mesta žensk in projekta APOKALIPSA BERE bosta revija Apokalipsa in Društvo ŠKUC gostila okoli 20 pesnic in pisateljic. Apokalipsa bo tako tudi predstavila svoje gender-številke (72/2003 in 78-80/2004), ki jih je doslej namenila tematiki družbenih spolov. Zraven pa bo odprla in s stvarnostjo podprla osrednjo problematiko svoje naslednje gender-številke (2005): žensko pisanje & feministična epistemologija.

Pesniško-prozni maraton naj bi navezal stike z občinstvom tudi s povezovalno besedo med posameznimi nastopajočimi. Ne bo pa manjkalo niti občutka za kostume, spremljajoče video-projekcije, telesnosti in obraz-nosti na odru. Z izrazitostjo lastnih besedil bomo zadele vsaj rob performativnega dogodka, ki bo tudi žensko literarno ustvarjalnost v Sloveniji povezal z bogato medialno vsebino prihajajočega tedna festivala Mesto žensk. Društvo ŠKUC pa tako že drugo leto nadaljuje z literarnim večerom pesnic in pisateljic in spet podre kakšno zaporo v razširjenem prepričanju, da je pisk pri nas malo.

Za vsako avtorico odštejemo 15 minut skupne moči. Natančni časovni harmonogram z zaporedjem posameznih nastopov tere knjige in revije po ugodni ceni bodo na voljo na kraju dogodka.

Začetek: 20.00

Kdaj: 30. 9. 2004

Kje: Klub Gromka, Metelkova v Ljubljani

Kdo: Vanja Strle, Suzana Tratnik, Barbara Korun, Maruša Krese, Maja Vidmar, Slavica Šavli, Polona Tratnik, Kristina Hočevar, Iva Jevtić, Vida Mokrin-Pauer, Stanislava Chrobáková Repar, Jana Putrle Srdić, Taja Kramberger, Lidija Dimkovska, Alja Adam, Barbara Simoniti, Urška Sterle, Barica Smole, Maja Novak, Tatjana T. Jamnik, Lucija Stupica in Tatjana Soldo v zastopanju


D.R.E.D.: Daring Reality Every Day – Exposures of A Multi-Spirited, Haitian-American, Gender-Illuminating Man! / D.R.E.D.: Vsakdanje kljubovanje realnosti – razkritja haitsko-ameriškega, spolsko razsvetljujočega moškega mnogih duhov!

Američanka haitskega porekla Mildred Gerestant, znana kot DRED, je mednarodno uveljavljena performerka, pevka, aktivistka, igralka, predavateljica in pesnica. Prepoznavna je po tako imenovanih »drag« nastopih, kot kralj preobleke, ki oponaša moške vloge in hkrati raziskuje moškost pri ženskah. DRED z glasbo, gledališčem, s plesom in humorjem pretresa rasne in spolne stereotipe ter konvencionalne spolne vloge. Tako hoče ustvariti več razumevanja in sprejemanja lepote, ki se kaže v posamezničini ali posameznikovi lastni resnici. V svojih nastopih parodira črnske moške ikone v medijih, denimo, Superflyja, Shafta, p. Diddyja, Isaaca Hayesa, Slya Stonea in druge. Čeprav so jo nekateri označili za žensko različico Eddieja Murphyja/Johna Leguziama, drugi pa za temnopolto različico Tracy Ullman, je DRED samosvoja umetnica. Kot aktivistka pripravlja tudi delavnice o identiteti. Na vseh ravneh opozarja na to, kako smo bili socializirani s predpostavkami o spolnosti, rasni pripadnosti, spolih, življenju, humanosti in duhovnosti, ter nas poskuša vsaj za korak približati k temu, da bi prepoznali in se znebili privzgojenih zadržkov, predsodkov in stereotipov, ki jih srečujemo vsak dan. Mildred Gerestant (rojena 1971, Brooklyn, New York, zdaj živi v Santa Monici, v Kaliforniji) črpa iz svojih raznovrstnih izkušenj: vzgajali so jo starši, ki so se preselili s Haitija v Združene države, na ulicah sveta jo lahko vidite včasih kot žensko in včasih prepoznate kot črnca, transseksualko, kraljico preobleke, geja, žensko z iluzijo družbenega spola. DRED je doslej nastopila že v številnih ameriških mestih in drugih državah: v Braziliji, Avstraliji, Koreji, v Nemčiji, na Danskem in v Hrvaški. V Ljubljani smo jo že videli v dokumentarnem filmu »Venus Boyz« (»Kralji preobleke«) na 19. lezbičnem in gejevskem festivalu. Duhovit, poetičen, glasben in smešen performans »D.R.E.D.: Daring Reality Every Day – Exposures of A Multi-Spirited, Haitian-American, Gender-Illuminating Man!« (2001), zasnovan na njenem ženskem, moškem in vmesnem nadjazu, bo zaključila s krajšim pogovorom z občinstvom.

www.dredking.net

Nastop v organizaciji ŠKUC-Monokla in ŽmreŽe bo v četrtek, 7. oktobra ob 22.30 v Menzi pri koritu na Metelkovi.

Vstopnina: 1500 sit; za študente in članice Kluba Monokel 1000 sit.

Comments are closed.