Gašper Malej: Otok, slutnje, poljub

Novo v zbirki Lambda.

Gašper Malej. 12. 07. 1975, 06’35, Koper. Odkritje črk v zgodnjem otroštvu. Izgubljenost (v besedah) med odraščanjem. Študij primerjalne književnosti. Prevodi sodobnih italijanskih avtorjev. Delo na področju duševnega zdravja. Svobodni poklic. Samota. Ljubezen. Bližina. Sanje.

* * *

Pravzaprav to ni odgovor na vprašanje, kako bo obstajala literatura v prihodnosti. Morda kot pismo, ki ga zapisujem brez besed, ko izpod stopnic gledam navzgor, v tvojo sobo. Na dvorišču so drevesa, s katerimi se pogovarjaš; pričakuješ moj prihod. Trkam. Stene odmevajo. Gola telesa se vrtinčijo v zraku. Naj vstopim: da se lahko premešava, posrkava z željnimi usti in spet razpreva, nenadni jedri samote, ko naju bodo začele prepisovati druge roke, morda prav tiste, ki niso več obsedene z edinstvenostjo svoje govorice.

* * *

Namesto zamaknjenega jezika: kmalu se bova spet preganjala po neskončnih diagonalah telesa in misli. Nihče ne bo vedel za razliko. Ampak vseeno: zadišalo bo po kruhu in limonovcih, nenadoma se bodo odprla vrata. Za njimi palača iz zlatega stekla. Tvoje otroštvo, ki se zrcali v mojem. Glas nevidne pevke, ki prebija obzorja: v jasnini bo sonce poldneva mirno žarelo ob soncu iz ognja in kamna. Lahko da nato objeta vstopiva v prostore sna, izlivanja neskončnega semena, ali se pogrezneva v užitek molka. Da nikdar ne zaspim v ozvezdju, ki ga določaš.

* * *

Tudi onkraj tišine so še tihe reke. Vzemi, da celo v tvojih rokah ostajam osamljen, in poimenuj to z vrtnicami ali prisotnostjo. Ko se polagoma spušča mrak in zalebdi med kosmi zraka; ko samota razprostre ogledala in jih obleče v škrlat. Tedaj prijezdi južna kraljica in množica glasnikov zatrobi v rogove. To bi bil lahko začetek pravljice; vendar se ne sklada s podobo tvojih prstov. Nagovarjajo me k vstopu v svet, od koder sem bil izgnan z otroštvom; grozeče dramijo pričakovanja v telesu žeje. Zagrizeš se mi v kri in boke; prestrežem fazanji klic in se počasi prelivam v belino, kjer nastaja nova konstelacija izmišljije. Zdaj so vsi predmeti na mestu: ogenj, kamni, čas. In tvoje solze v mojih očeh.

* * *

V neizprosni zgovornosti: veš, da lahko pripadam samo plemenu odpadnikov. Ekran zvezd še pomni, kdo sta bila Savonarola in Giordano Bruno. Preseneča me, da se vsak novi zapis tako razlikuje od prejšnjih; in nikdar ne izrečeš vseh glasov, ki so v ozadju. Obstaja tudi druga možnost: izničiti željo po imenovanju. Biti oblak oblaku, trava deževniku ali preprosto sfinga. Veliko besed poznam. Z njimi ali brez njih se počasi vračam proti izviru. Vmes lahko zapišem: hkrati sem tisti, ki se med nežno glasbo dotika tvojega spolovila. Vse je stvar odločitve: lahko te pozabim. Se razgrnem po pesku ali zgnetem v zrno; morda zgolj to šteje na koledarju spominov. Preveč nosim v sebi. Zato lebdim na meji; tudi tedaj, ko tvoja lahkost noče biti zgolj privid.

(iz cikla Izgovarjanje prisotnosti)

Comments are closed.