Odprto pismo društva DIH Vladi RS

Spoštovani predsednik vlade Janez Janša,

spoštovani gospod minister mag. Janez Drobnič,

spoštovani gospa ministrica, gospodje ministri,

z velikim razočaranjem smo sprejeli novico, da je vlada na 4. redni seji, 23. decembra lani, sprejela sklep, da ne bo nadaljevala postopka za sprejem predloga zakona o istospolni partnerski zvezi. Slovenska tiskovna agencija je še poročala, da bo vlada v doglednem času pripravila novo zakonsko besedilo.

Predlog zakona je v civilnem dialogu med vlado in zainteresiranimi nevladnimi organizacijami nastajal skoraj 8 let, bil je koalicijsko in medresorsko usklajen, državni zbor pa ga je na zadnji, 38. redni seji 12. julija lani z večino ocenil za primernega za drugo branje. Predlog je imel tudi popolno podporo nevladnih gejevskih, lezbičnih, biseksualnih in transseksualnih organizacij v državi.

Takšna procedura, čeprav nerazumno dolgotrajna in četudi ne bi popolnoma odpravila diskriminacije istospolnih partnerskih skupnosti, je krepila uresničevanje ustavno zagotovljenih človekovih pravic in svoboščin ter enakosti pred zakonom za vse državljanke in državljane. Predstavljala je uresničevanje načel Splošne deklaracije človekovih pravic in Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic. Bila pa je tudi udejanjanje številnih priporočil, smernic in resolucij evropskega parlamenta, ki državam unije priporočajo odpravo vsakršne diskriminacije – tako zakonske kot dejanske – katere žrtve so homoseksualci, še posebej na področju pravice do sklenitve zakonske zveze in do posvojitve otrok.

Pri DIH – Društvu za integracijo homoseksualnosti smo se 21. decembra z optimizmom udeležili srečanja nevladnih GLBT organizacij z ministrom za delo, družino in socialne zadeve, mag. Janezom Drobničem. Ministru smo predstavili našo popolno podporo nadaljevanju procesa sprejemanja zakona o istospolnih partnerskih zvezah in pripravljenost za nadaljevanje civilnega dialoga. Pričakovali smo, da bo vlada z nadaljevanjem procedure poskušala čim prej prekiniti diskriminacijo istospolno usmerjenih državljank in državljanov na področju partnerskih skupnosti, še posebej v luči besed, ki jih je dejal predsednik vlade v slavnostnem govoru na slovesnosti v počastitev državnega praznika Dneva samostojnosti, ko je rekel: “Smo generacija, ki ji čas ne beži iz rok in ki ne boleha več za nekoč tradicionalnim slovenskim zamudništvom.” Vladne odločitve na področju istospolnih partnerskih zvez teh besed ne potrjujejo.

DIH – Društvo za integracijo homoseksualnosti se zato pridružuje stališčem in zahtevam, izraženim v odprtem pismu ŠKUC Magnusa in LLa. Odločitev vlade za umik obstoječega predloga zakona o istospolni partnerski zvezi iz zakonodajnega postopka razumemo kot akutno pomanjkanje politične volje, namerno zavlačevanje in podaljševanje diskriminatornega statusa istospolnih parov. Nad odločitvijo vlade, ki je napovedala tudi pripravo novega predloga zakona, smo globoko razočarani in zaskrbljeni.

Nobeni demokratični oblasti ne bi smelo biti v interesu ohranjati diskriminacijo na kateremkoli področju, zato pričakujemo pojasnitev razlogov za takšno ravnanje, hkrati pa vladi predlagamo, naj zakon o istospolnih partnerskih zvezah vrne v parlamentarno obravnavo.

V pričakovanju uresničevanja načela enakih možnosti za vse državljanke in državljane ter nadaljevanja civilnega dialoga vas lepo pozdravljamo.

DIH – Društvo za integracijo homoseksualnosti

Mitja Blažič,

predsednik

Ljubljana, 4. 1. 2005

Comments are closed.