Rušenje AKC Metelkove mesta

Spoštovani,

po dvanajstih letih boja z mlini na veter – ne glede na to, katera politična opcija jih je poganjala – smo spet tam, kjer ni muh. Uradna informacija se glasi: v sredo, 1.6. 2005 se začne rušenje AKC Metelkove mesta.

Od objektov, ki naj bi se v bližnji prihodnosti rušili, je prva na vrsti Mala šola*.

Verjetno nam ni treba še enkrat poudarjati pomena, ki ga ima AKC Metelkova mesto za prepoznavnost Ljubljane in Slovenije.


Bi pa še enkrat poudarili, da tiči izvorni greh ilegalnosti, ki nam jo oblasti vsa ta leta očitajo, prav v njihovem ilegalnem rušilnem aktu septembra 1993. Z njim je bila AKC Metelkovi mestu de facto odvzeta možnost pridobitve dovoljenj, potrebnih za nemoteno delovanje.


Torej lahko govorimo o dvanajstih letih izrednih razmer.

Kljub izrednim razmeram in skoraj popolni prepuščenosti lastni iznajdljivosti in prostovoljnemu delu, se je v tem času AKC Metelkova mesto dobesedno dvignila iz ruševin.


Bogata lastna produkcija in enormno število gostovanj iz domovine in tujine so dobro dokumentirani in vsakomur na razpolago.

AKC Metelkova mesto je kulturno-socialni fenomen, ki je marsikje v svetu bolj znan od države, v kateri se nahaja.

Na Metelkovi vsak dan vidimo vodiče, ki skupinam tujih turistov razkazujejo epicenter ljubljanske kreativnosti in s tem polnijo mestni proračun.

Hostel Celica je prejel nagrado za najuspešnješi turistični projekt v Sloveniji.

Umetniška produkcija AKC Metelkova mesto zastopa Slovenijo na najeminentnejših svetovnih razstavah (bienale Sao Paolo, Brazilija), Metelkovski umetniki postavljajo državotvorne spomenike (kip Edvarda Kocbeka – akad. Kipar Boštjan Drinovec).

Naštevali bi lahko v nedogled…

Delovanje AKC Metelkova mesto je bilo tudi v najtežjih razmerah vedno javno in transparentno, kar za delovanje javne uprave nikakor ne moremo trditi. Taktika pogajanj s figo v žepu je bila vsa ta leta njihova stalnica. »Razlogi« za diskreditacijo AKC Metelkova mesto so se neprestano spreminjali, namen je ostajal ves čas isti – rušenje in odprodaja golega zemljišča.


*Mala šola je pomožni objekt / umetnina / spomenik leta 1997 zrušeni stavbi z imenom Šola. Projekt, ki ga je izvedla mednarodna rokodelska asociacija »Axt & Kelle« iz Nemčije, je nastal s pomočjo študentov Fakultete za arhitekturo, pod mentorstvom dr. Marte Gruev in vodstvom mag. arh. znan. Petra Gabrijelčiča. Notranje stene pomožnega objekta Mala šola sta poslikala slikarja Tina Drčar in Bine Skrt.

Comments are closed.