Prva linija – razstava avantgardnih in alternativnih tiskov v Sloveniji od konceptualizma do danes

Prva linija je spremljevalna razstava 26. grafičnega bienala. Na ogled je v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana) od 23.6. do 2.10.2005, od torka do nedelje od 14.00 do 18.00.

OPOZARJAMO, da so v razstavo vključeni tudi gejevski bilteni Roza Viks in Gayzine ter prvi lezbični bilten Lesbozine, vsi iz poznih 80-ih oziroma zgodnjih 90-ih let!

Vojaško zveneča besedna zveza “prva linija” je pogosto uporabljena v avantgardnih umetniških praksah. Avantgardna in alternativna dela na razstavi so nastajala zadnjih štirideset let v dveh družbeno-političnih ureditvah in dveh prevladujočih umetnostnih paradigmah, ki sta različno družbeno in umetnostno opredeljevala radikalno in avatgardno. Z njimi konstituiramo razvojno linijo v slovenski umetnosti od začetka delovanja konceptualnih praks do danes, ko so paradigme konceptualizma postale sestavni del umetnosti. Izbor tiskanih del na razstavi Prva linija zajema avtorske knjige, plakate, letake, vabila in druga razmnožena avtorska dela, periodiko, reklame, pamflete, umetniške knjige, internetne projekte, tapete, gramofonske trakove, dopisno umetnost, artefakte in celostne podobe. Kuratorji razstave so: Lilijana Stepančič, Božidar Zrinski in Breda Škrjanec.

Comments are closed.