Copi: Težave z izražanjem

ŠKUC gledališče in Cankarjev dom

COPI: TEŽAVE Z IZRAŽANJEM

Prevajalec: Ante Bračič

 

Prva slovenska uprizoritev  27. septembra 2007 ob 20. uri, Cankarjev dom, Dvorana Duše Počkaj

Ponovitve: 28. 9. , 18. in 19. 10. 2007

Režiser: Edvin Liverić
Dramaturginja: Magdalena Lupi
Scenografka: Lara Badurina
Kostumografka: Nataša Mihaljčišin
Oblikovalec luči: Borut Lampret
Svetovalec za govor: Tomaž Gubenšek
Izbira glasbe: Edvin Liverić
Glasbena obdelava: Marin Alvir
Umetniški vodja: Alen Jelen 

Igrajo:
Madre                         Primož Pirnat
Garbo, Garbenko        Tomaž Gubenšek
Irina                             Michael Kristof
Puškin                         Maja Sever

Lučni vodja: Borut Lampret
Tonski vodja: Boštjan Repanšek 

Ciničen, okruten, lažno naiven, aroganten, obupan, aristokratski in … gej. Vse to je kontroverzni argentinski avtor, katerega dela so nastajala pod psevdonimom Copi.

V svojem dramskem besedilu Težave z izražanjem (L’homosexuel ou la difficulté de s’exprimer, 1971) na strahovit način spregovori o marginalnih temah, kot je homoseksualnost, ali še bolj marginalnih, o (trans)spolnosti.

Absurdna melodrama s primesjo komedije, igrana v ozračju latinskoameriških limonad in z odmaknjenimi glasbenimi komentarji znanih popevk Evrosonga, spregovori o zapletenih razmerjih med petimi osebami, ki iščejo svojo identiteto.

Pred gledalcem se nenadoma razkrije razuzdan, kaotičen, zabaven, inovativen in predrzen svet, ustvarjen iz Copijevih lastnih bolečih izkušenj.

 

COPI

je bil rojen v Argentini (1939) kot Raul Damonte Batana. Po preselitvi v Francijo (1963) je bil dolgoletni sodelavec dnevnika Le Nouvel Observateur, znan pod psevdonimom Copi.

Je avtor več dramskih besedil, ki so bila objavljena v Franciji in pisana večinoma v francoščini. Njegova dela so začeli uprizarjati že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, večinoma v frankofonskih deželah in v Latinski Ameriki. V nekaterih je tudi sam igral.

Umrl je za aidsom v Parizu leta 1987.

 

EDVIN LIVERIĆ

je hrvaški igralec, plesalec, režiser in gledališki pedagog. Diplomiral je iz gledališke igre na Akademiji dramske umetnosti v Zagrebu. Je stalni član ansambla Zagrebškega gledališča mladih (ZeKaEM).

Dolga leta je bil asistent za gib na zagrebški Akademiji dramske umetnosti in koselektor festivala Tedna sodobnega plesa v Zagrebu. Je selektor Street Art Festivala v Poreču. Deluje tudi kot sodelavec za odrski gib v dramskih in opernih predstavah.

Njegove pomembnejše režije so Prizori iz zakonskega življenja (I. Bergman, ITD teatar, Zagreb), Eva Braun (S. Kolditz, Exit teatar, Zagreb), Igre na dvorišču (E. Mazya, Exit teatar, Zagreb), Pozdrav z Jadrana (TRAFIK, Reka) in Draga Elena Sergejevna (L. Razumovska, ŠKUC gledališče in GLEJ, Ljubljana, in ZeKaEM, Zagreb).

Comments are closed.