Tiffany ARTikulacija: Alenka Spacal o Bajalkinih slikanicah

Četrtek | 27. februarja 2020 ob 19:00 v Klub Tiffany

Z Alenko Spacal, ki ustvarja avtorske slikanice, v katerih presega spolne binarnosti, se bo v okviru tokratne ARTikulacije pogovarjala Tadeja Pirih.
Predstavili bosta avtoričino pot od MAVRIČNE MAŠKARADE (Škuc, 2013), ki velja za prvo slovensko LGBT slikanico, do Bajalkinih slikanic, v katerih avtorica dalje razvija tematike spola.

Alenka Spacal (1975) je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Kot samozaposlena v kulturi deluje pod okriljem Bajalke, zavoda za založništvo in umetnost pripovedovanja. Ukvarja se predvsem z ustvarjanjem avtorskih slikanic. Svoje pravljice pripoveduje otrokom ob ilustracijah. Razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma ter v tujini. Izšle so štiri njene slikanice: MAVRIČNA MAŠKARADA (2013), KAKO TI JE IME? (2018), MODRE PTIČJE MISLI (2018) in FIŽOLČICA BEŽI PRED FIŽOLOVO JUHO (2019). Zadnja slikanica je v prevodu Tadeje Spruk izšla tudi v angleščini: LITTLE BEANIE BELLE RUNS FROM THE BEAN SOUP (2019). Več na spletni strani: www.bajalka.si.

Avtorica si v svojih delih prizadeva vzbuditi otrokovo občutljivost za tematike spola. Otroci so pogosto že od malega ujeti v klišejske vzorce binarnega razumevanja sveta, v katerem obstajajo točno določena pravila za deklice in dečke. Zelo zgodaj se naučijo prepoznavati, kateremu spolu naj bi bile namenjene določene igrače, oblačila, frizure, barve in vedenjski vzorci. Pisateljica bi si otroke želela spodbuditi k svobodnejšim zaznavanjem spolov, izven stereotipno zaznamovanih vlog moškosti in ženskosti. Poleg tega bi si želela, da bi njene slikanice prišle tudi do otrok, ki s svojim spolom ne sodijo v prevladujoči binarni spolni sistem. Spolne razlike lahko najbolj bolijo v otroštvu, če za najmlajše, ki odstopajo od večinske norme zgolj dveh spolov, odrasli nimajo dovolj posluha. Zato je tako pomembno, da znajo nebinarne spolne karakteristike pri otrocih prepoznati najprej njihovi starši, poleg njih pa tudi vzgojitelji_ce in učitelji_ce. Takšna prepoznavanja se začnejo že zelo zgodaj, zato Alenka Spacal vprašanja različnih spolov na čimbolj igrive načine izpostavlja tudi v svojih slikanicah.

Comments are closed.