Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.
Izšla je nova številka 13-14
(jesen-zima 2001).
Pravkar izšel roman Jeanette Winterson "Pomaranče niso
edini sad"
, pred tiskom Lillian Faderman "Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.


LESBO 11/12
Id. 2001: SCENE

Vrni v seznam vsebine LESBO 11/12

KULTURA
Seks in kultura | Galerije na prostem | Novice | Lezbijke |
Recenzije plošč | Recenzije knjig | Iz klozeta

______

LEZBIJKE
Mavis Bayton

Lezbištvo je bilo izredno pomembno in se je večinoma prekrivalo s feminizmom. Leta 1990 je bila v Nothinghamu ženska scena dejansko sinonim za lezbično sceno, prav tako je bilo v poznih sedemdesetih in zgodnjih osemdesetih središče alternativne scene v Oxfordu lezbično. Lezbijke so bile pomemben del ženskih bendov, deloma tudi zaradi ženskega gibanja v letu 1960, tako da je že leta 1970 veliko lezbijk ustvarjalo glasbo z drugimi ženskami raje kot z moškimi. Z naraščanjem separatistične politike v sedemdesetih letih je postalo jasno, da lezbištvo ni samo indivi-dualna seksualna preferenca, temveč politična obveza.
Eisensteinova povzema argument:
Lezbištvo je osebno pozornost in energijo osredotočilo raje na ženske kot na moške. Ženska, ki si je vzela ali dobila potrditev drugih žensk, ni bila več tarča moške odobritve. Če je bilo “osebno politično”, potem je imela izbira, odločiti se za žensko v nekem osebnem odnosu, velik političen pomen (Eisenstein 1984: 48).Veliko feministk je - v terminih lastne identitete, če ne nujno seksualnosti - postalo lezbijk, in lezbištvo se je, podobno kot feminizem, spolitiziralo. Alison Rayner iz Jam Today: “Postati lezbijka in se zaplesti v gejevsko gibanje… Kar nekaj političnega prepričanja gejevskega gibanja se je skladalo z določenimi vidiki feminizma. In tega se skoraj nismo zavedali. Sama sem začela zahajati na ženske sceno. Obiskala sem eno ali dve konferenci. Tja sem šla preprosto zato,… ker je izgledalo družabno. Postopoma sem se popolnoma vživela… Sodelovala sem v kolektivu. Pomagala sem pri organizaciji ženskega pohoda in skrbela za družabne večere… in imele smo The Stepney Sisters, ki so nam igrale… Potem sem šla v glasbo in s svojo energijo zapolnila žensko gibanje.”

Na izključno ženskih dogodkih, denimo na gejevski paradi, so lezbijke dobesedno zahtevale ženske bende in živo glasbo. Manjkale so jim namreč glasbene vzornice, saj veliko lezbičnih glasbenic še vedno ni bilo razkritih.

Za britanske lezbijke, ki v ženski alternativni glasbeni industriji še zdaleč niso bile tako pomembne in razširjene kot ameriške, velja, da so od leta 1970 razvile koherentno subkulturo z lastnimi normami, vrednotami in institucijami. To je predstavljalo radikalnejšo alternativo dominantni kulturi kot druge formacije, ki so jih raziskovali subkulturniki. Vedno več žensk je ustvarjalo glasbo, ki je vse bolj izražala njihove subkulturne perspektive. Lezbijke so v ženskih bendih dobile priložnost, da prekinejo heteroseksualni diskurz v rocku in popu tako pri pisanju kot igranju ljubezenskih pesmi, ki so se naslavljale na ženske. Še več, lezbijke so se osvobodile nuje po dokazovanju lastne ženskosti in potrjevanju hete-roseksualnih pričakovanj - vloge žene ali punce in podobno.

'VANESA' (Fabulous Jam Tarts): “Mislim, da je med glasbenicami veliko lezbijk. Biti moraš močna, ko ustvarjaš, ni ti potreben fant, ki ti pove, kaj smeš in kaj ne, kaj zmoreš in kaj ne… a veš, da obstajajo ženske, ki jim moški določajo, kaj lahko pijejo?!”

Po letu 1980 je bil London pomembno jedro talentiranih, izkušenih, profesionalnih ženskih glasbenic, pogosto jazzovsko orientiranih, ki so bile članice ženskih skupin: Jam Today, The Guest Stars, The Sisterhood of Spit, Lydia D'U'Stebyn's Swing Orchestra in Hi-Jinx. Te skupine so v bistvu predstavljale predhodnico prihajajočim rodovom ženskih glasbenic.

Apolitično leto 1990 je bil čas, ko je gejevstvo postalo modni hit, način življenja in sinonim za komercialno izkoriščanje. Istega leta je trojno razkritje ameriških lezbičnih umetnic - k.d. lang, Janis Ian in Melisse Etheridge - lezbijkam ponudilo nekaj popularnih vzor-čnih modelov. In čeprav Debbie iz Echobelly in biseksualna Skin iz Skunk Anansie visoko kotirajo (obe znotraj mešanih, heteroseksualnih bendov), si morajo britanske glasbenice šele utreti pot do komercialnega uspeha. Ali, kakor ugotavlja Gillova (leta 1995), nekatere lezbijke ostajajo tudi v mainstreamu še vedno v klozetu, ker je preprosto preveč tvegano, da bi se razkrile. Kljub vsemu pa igra v bendih ogromno lezbijk. Yolande (basistka Marcell Detroit) mi je leta 1996 zaupala, da je petdeset odstotkov glasbenic, s katerimi se je srečala, lezbijk. Obdobje od leta 1970 do 1990 ponuja obilje lezbičnih bendov (denimo Well-Oiled Sisters in Atomic Candy), vendar ostaja njihov uspeh omejen na lezbično skupnost.

DEBBIE SMITH (Echobelly): “Mogoče je šlo za čisti purizem ali za strah pred izbruhom v glavni areni ali za glasbeni tisk, ki te je preprosto zaobšel, kakor se je to zgodilo z 'The Brendas'. V svoji šestletni karieri so v Melody Makerju dobile mogoče dve, tri opazke. Novinarji na terenu so - ali so vsaj bili - v glavnem moški in ti prav gotovo ne bodo zašli na ženski dan na Hackney Empire ali na dobrodelno prireditev za Aids, kjer nastopa večina lezbičnih bendov, ki jih poznam.”

Lezbična javna persona je bila politična redkost. Nekatere lezbijke, s katerimi sem se pogovarjala v letih 1995-1996, so čutile, da je v njihovi glasbeni ustvarjalnosti njihova seksualnost nepomembna.

(prevod iz knjige “Frock Rock: Women Performing Popular Music” Mavis Bayton; Oxford New York, 1998)

Prevod in priredba: Varja Velikonja


Vrni v seznam vsebine LESBO 11/12

Uvodnik | LLOBBY - notranji | Tema trimesečja | LLOBBY - zunanji |
ŠOLA | KULTURA | KLOZET | MEDIA | PORTRET | SCENA | PORNOVIZIJA | SUMMARYZa pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICELesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-15/16

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4