Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.
Izšla je nova številka 13-14
(jesen-zima 2001).
Pravkar izšel roman Jeanette Winterson "Pomaranče niso
edini sad"
, pred tiskom Lillian Faderman "Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.


LESBO 11/12
Id. 2001: SCENE

Vrni v seznam vsebine LESBO 11/12

SCENA
Destrukcija klubskih prostorov | Apathy | Veliki banket

______

APATHY
Urška Sterle

“the sweeter your taste i love it eaten your gutted spine all of your thoughts I have them spitting them out, sublime (cos’) I am the god of power political to the core governments roll their heads out the beast always wants some more I love it, he loves it we love your apathy we crush your lame spirit we love your apathy love-er-ly I have the information (that) keeps you from knowing me”
Skunk Anansie (“We Love Your Apathy”, CD Stoosh)Body Painting Playboy Girl

Slovenska lgbt scena kot osrednji center lgbt vidnosti je po letih obstoja končno kvantitativno prerasla svoje prostore. Večje število porabnikov scenskih prostorov bi moralo s seboj prinesti tudi večjo pluralnost stilov, pa vendar ni videti tako.

Produkt prostorske stiske in neke vrste apatičnosti scene je stapljanje stilov, uniformiranost stila kot vrednostni konsenz in/ali bežanje na druge alternativne scene.

Civilno-družbenim gibanjem iz osem-desetih let je pošla sapa, nova realnost pa s seboj prinaša visoko politično zavračanje politike in umik v zasebnost, ki se - preko novih (u)porabnikov scenske infrastrukture - reproducira tudi v okviru scene same.
Vse večja potreba po diferenciaciji scene in hkratna številčnost njenih članov povzročata pritisk k čim večji enotnosti stilov. Namreč, zaradi prostorske stiske je potrebno enakomerno razporediti ponudbo, kar ustvarja kaos različnih slogov, od katerih se noben ne more v polni meri razviti in uveljaviti. Zaradi tako oslabljenega profila je sceno preprosto invazirati z mainstreamovsko stilsko produkcijo - s t.i. McIdentitetami - dovolj privlačnimi, da pritegnejo politično nezainteresirane posa-meznike, in dovolj hitro menjajočimi se, da ne dopuščajo refleksije.

Vse bolj postajajo potrebna nova mesta druženja na podlagi interesov in ne zgolj spolne usmerjenosti.
Infrastrukturo in sredstva pa je vedno težko (pri)dobiti. Država ima že znano mačehovski odnos do manjšin - MOL bi na Metelkovo napokala tri akademije in izvršila eksekucijo margine. Na eni strani se gnete Drugačnost, ki potrebuje nove prostore za ustvarjanje, in na drugi strani stoji Država, ki si želi tovarn za kontrolirano produkcijo neproblematičnih, poslušnih državljanov. Lgbt scena se bo torej morala, če se ne želi zadušiti v številčnosti lastnih (u)porabnikov, zbuditi iz apatije in se pridružiti preostalim marginalcem v političnem pritisku na državo.


Vrni v seznam vsebine LESBO 11/12

Uvodnik | LLOBBY - notranji | Tema trimesečja | LLOBBY - zunanji |
ŠOLA | KULTURA | KLOZET | MEDIA | PORTRET | SCENA | PORNOVIZIJA | SUMMARYZa pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICELesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-15/16

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4