Alenka Spacal: Mavrična maškarada

Novo v zbirki Lambda.

Sredi oljčnega gaja pripravljajo živali zabavo v maskah, na kateri se bodo preoblačile v različne spole. Nekatere se bodo našemile v nasprotni spol, druge bodo oponašale svoj spol ali si nadele kostume, ki bodo razkrivali več spolov hkrati. Na maškaradno rajanje je povabljena tudi želva, ki ne pozna svojega spola. O različnih spolih in poigravanju s preoblekami razmišlja med dogodivščinami z veverico, srno, polžem, črnoglavko, zajcem, deževnikom in pikapolonicama. Želvi se na plesišču sredi karnevalske jase naenkrat zazdi, da je k spolom najbolje pristopiti igrivo. Takrat ji pomežikne sreča…

Avtorska slikanica ob igrivi metaforiki preoblačenja spodbuja k premisleku o mnoštvu spolov. Besedilo pravljice, ki je otrokom lahko v oporo pri doživljanju lastnega spola, spremljajo izvirne avtoričine ilustracije.

Alenka Spacal (1975) deluje kot umetnica in teoretičarka. O vprašanjih spola piše v strokovnih člankih za odrasle in v pravljicah za otroke. Diplomirala in magistrirala je iz filozofije ter doktorirala iz sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Avtoportrete (2003-2005), ki jih je z oljnimi barvami naslikala na kuhinjske krpe, je razstavljala na več samostojnih in skupinskih razstavah doma ter v tujini. Na 10. slovenskem bienalu ilustracije v Galeriji Cankarjevega doma (2012) sta bili razstavljeni dve njeni ilustraciji iz avtorske slikanice Mavrična maškarada.

Comments are closed.