Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.
Izšla je nova številka 15-16
(pomald - poletje 2002).
Pravkar izšel roman Jeanette Winterson "Pomaranče niso
edini sad"
, pred tiskom Lillian Faderman "Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.


LESBO 15/16
Id. 2002: KARNEVAL

Vrni v seznam kazala - LESBO 15/16

JUGOSLAVIJA

Uvod | Intervju: Vlasta Jalušič | Recenzija knjige: Kot da me ni | Popularni peder | Hrvaški mediji o homoseksualnosti | Ženske, materinstvo in sodobni srbski nacionalizem | Osebno / političnoBeograd - Parada ponosa, 2001, http://www.bbc.co.uk

Popularni peder

Diskurz o homoseksualnosti v hrvaški popularni kulturi
Dean Vuletić
Prevod: US

Če bi želeli izbrati kulturni, politični ali družbeni predsodek, ki zgodovinsko prevladuje na Hrvaškem, potem bi to bil predsodek proti gej moškim. Ta predsodek odraža uporaba besede "peder" (kar lahko prevedemo v angleški jezik kot faggot) kot eden najpogostejših epitetov v hrvaškem jeziku, potrjuje pa ga represija proti gejem pod različnimi političnimi sistemi.(1) V osemdesetih se je na Hrvaškem zgodilo nekaj pozitivnih sprememb v zvezi z vidnostjo gejev, predvsem glede obravnavanja gejevskih in lezbičnih tematik v delu liberalnih medijev, kot so bili reviji Danas in Start ter radijska postaja Omladinski radio.(2) Logični razvoj po nastopu več-strankarskega sistema leta 1990, ki je težil k liberalni demokraciji zahodnega stila, bi moral iti v smeri nadaljnjega napredka v sprejemanju in vidnosti homoseksualcev v skladu z zahodnoevropskimi normami in sledeč podobnemu razvoju v drugih delih centralne in vzhodne Evrope (posebno v Sloveniji, na Poljskem, Češkem in Madžarskem). Toda protidemokratične, avtoritarne in nacionalistične politike režima hrvaškega predsednika Franja Tuđmana in njegove stranke HDZ (Hrvatska demokratska zajednica), ki je vladala skozi vsa devetdeseta, so vsilile ideal moškosti, ki ni bil naklonjen izboljšanju statusa gejev v hrvaški družbi.

Tuđman je svoj odnos do homoseksualnosti obelodanil, še preden je prišel na oblast, že med kampanjo za prve večstrankarske volitve v povojni Hrvaški, maja 1990, ko je za revijo Start izjavil, da je "homoseksualnost konstantni fenomen, odkar obstaja človeštvo. Ne glede na to, ali jo prepoveš ali pa priznaš, je vedno prisotna. Iz humanističnega zornega kota jo je bolje priznati in narediti nevidno, kot se le da".(3) Razen tega komentarja pa Tuđman in njegova vlada v devetdesetih gejevskim in lezbičnim tematikam nista posvečala pozornosti. V skladu s Tuđmanovim načelom, naj bo homoseksualnost "nevidna", HDZ nikoli ni vnašala gejevskih in lezbičnih tematik v javno debato, prav tako nikoli ni stopila v dialog z gejevskimi in lezbičnimi organizacijami, ki so se pojavile na Hrvaškem v tem desetletju.(4) Če so HDZ-jevski uradniki omenjali homoseksualnost, je bilo to predvsem v negativnih kontekstih zavračanja govoric, da so sami homoseksualni, ali pa kot napad na etnične ali politične nasprotnike. A HDZ-jevske nacionalistične politike so vendarle omejevale razvoj gejevske in lezbične vidnosti, saj so narekovale kulturne, politične in družbene parametre za spol in seksualnost - ti so bili definirani s katoliškimi, mačističnimi, militarističnimi in patriarhalnimi nazori.(5) HDZ-jevski ideal hrvaškega moškega je predstavljal mačo heteroseksualec, ki je pripravljen izpolniti vlogo v nacionalistični, patriarhalni strukturi kot vojak in oče. Ta ideal je bil uporabljen za legitimiranje nacionalistične politične ideologije HDZ-ja in mobilizacijo prebivalstva med vojno med Hrvaško in manjšinskim srbskim prebivalstvom med leti 1991 in 1995. Do izraza je prišel v kulturah, ki so bile tesno povezane ali kontrolirane s strani HDZ-ja, v filmu, popularni glasbi in športu.

Vrni na vrh

Ta esej bo preučil upodobitev gej moškega v diskurzu pomembnih javnih osebnosti iz različnih delov hrvaške popularne kulture, in sicer športa, popularne glasbe in filma. Esej se osredotoča na odnos do homoseksualnosti s strani oseb, ki so bile povezane s HDZ in njeno nacionalistično ideologijo, s strani oseb, ki so predstavljale Hrvaško v svojih poklicih na mednarodni ravni in ki so se, predvsem v primeru Ćira Blaževića in Gorana Ivaniševića, na vrhuncu uspeha uvrščale med najbolj popularne znane osebnosti na Hrvaškem. Njihove izjave o homoseksualnosti ponujajo zanimiv vpogled v odnos med hrvaškim nacionalizmom in homoseksualnostjo. Poudariti je treba, da na Hrvaškem - za razliko od zahodnih družb - noben uveljavljen pop pevec, politik, športnik ali druga slavna osebnost ni naredila coming outa. Da je toliko javnih osebnosti pripravljenih deklarirati protigejevska stališča, pove mnogo o odnosu do homoseksualnosti v hrvaški družbi. Vidne osebnosti imajo v javnem govoru o homoseksualnosti povsod pomembno vlogo. Na zahodu so igralci, režiserji, pevci, športniki in drugi precej prispevali k razvoju gejevske in lezbične vidnosti ter javnega sprejemanja homoseksualnosti. Gay and Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) vsako leto v ZDA podeljuje medijske nagrade tistim, ki so pripomogli k pozitivni upodobitvi in promociji gejevskih in lezbičnih tematik v medijih. Ta esej pa lahko pokaže tudi hrvaški proti-koncept GLAAD-ovim nagradam, saj raziskuje, kako se artikulira negativni odnos do homoseksualnosti v hrvaški popularni kulturi.

Vrni na vrh

Šport
Tuđman in HDZ sta bila tesno povezana s tistim vidikom hrvaške kulture, ki je igral pomembno vlogo v promociji nacionalističnega koncepta moškosti - z nogometom. Nogomet je bil Tuđmanova največja strast(6) in pomembnost tega športa v hrvaškem nacionalizmu ter mačo kulturi je velika, če se spomnimo na trditev Dennisa Altmana: "Kolektivni športi so igrali centralno vlogo v ustvarjanju tako individualnega kot tudi nacionalnega stila moškosti"(7). Tuđman je prijateljeval z mnogimi vodilnimi osebami hrvaškega nogometa, vključno z Miroslavom Ćirom Blaževićem, trenerjem hrvaške državne reprezentance, ki je le-to pripeljal na tretje mesto na Svetovnem nogometnem prvenstvu 1998. Blaževićevi javni komentarji fascinantno doprinesejo k študiji uporabe besede "peder" v hrvaškem jeziku in konstrukciji nacionalističnega ideala moškosti skozi nogomet.

Ko je Blažević leta 1994 postal trener državne nogometne reprezentance, je bil redno označen kot "peder". Na nogometnih tekmah so navijači vpili: "Ćiro, pederu!", kadar je moštvo igralo slabo, in "Ćiro majstore!", kadar je moštvo igralo bolje. Po tekmi z Ukrajino novembra 1997, na kateri si je Hrvaška zagotovila udeležbo na svetovnem prvenstvu 1998, je Blažević dejal, da razmišlja o odstopu zaradi nadlegovanja, ki ga je deležen s strani hrvaškega občinstva: "To odločitev sem sprejel v razgovoru s soprogo, ki je prav tako mnenja, da si nisem zaslužil takšnega odnosa domače javnosti, ki trditve "Ćiro, pederu!" mesece ni izpustila iz ust".(8) V istem intervjuju je izjavil, da oba s Tuđmanom upata, da ga bodo navijači nehali zmerjati s "pedrom", saj si je njegovo moštvo zagotovilo udeležbo na svetovnem prvenstvu 1998.(9) "Predsednik mi je dejal, da je vesel naše uvrstitve in da je prav tako vesel, da me publika ne bo več zmerjala s "Ćiro, pederu!".(10)

Kasneje je Blažević pričel na novo definirati žalitev "peder" - dodal ji je drug pomen, ki je izražal, po njegovem prepričanju, pozitivno razmerje med homoseksualnostjo in nacionalizmom. Kot je dejal v mnogih časopisnih intervjujih: "Pomembno je, da je Blažević označen kot nacionalni peder! Prav, Ćiro je peder! Ljubim svoj narod, moja imperativna dolžnost je dati ljudem kar največ zadovoljstva.(119 Torej, če sem nacionalni peder, je to kompliment, kajti ljubezen med pedri je najmočnejša".(12) Za namen tega eseja ni potrebno definirati Blaževićeve seksualnosti.(13) Kar je pomem-bno, je, da je prešel od odklanjanja žaljivke "peder" do tega, da je o "pedrih" dejansko govoril pozitivno. Njegov diskurz predstavlja redek primer pomembne javne figure, ki homoseksualizira hrvaški narod in lastni nacionalizem, s tem pa izzove - čeprav samo v govoru - heteronormativnost nacionalistične ideologije. Njegove pripombe so predstavljale nasprotje negativnemu odnosu do gejev, ki ga je HDZ še vedno izražala (katere član je bil tudi Blaževič). Bile so še posebej pomembne, saj so prihajale iz mačo sveta hrvaškega nogometa.

Vrni na vrh

Goran Ivanišević, zmagovalec teniškega turnirja v Wimbledonu leta 2001, je še en hrvaški športni junak, ki je dosegel svetovno slavo. S svojimi izjavami in podporo hrvaškim vojaškim generalom, ki jih je iskalo mednarodno sodišče za vojne zločine za bivšo Jugoslavijo v Haagu, je sklenil zavezništvo z desničarskimi nacionalisti v hrvaški politiki.(14) Medtem ko so časopisi po svetu namenili veliko pozornosti njegovi zmagi v Wimbledonu in množičnemu sprejemu, ki ga je doživel v domačem Splitu, so se mednarodne gejevske revije in internetne strani osredotočile na njegove številne protigejevske izjave. Na tiskovni konferenci po zmagi v Wimbledonu je tako ozmerjal linijskega sodnika s "pedrom": "Nato sem serviral še enkrat, močno. In žogica je bila na črti, jaz pa nisem bil niti blizu črte. In tisti tip dosodi prestop. S tisto frizuro izgleda kot peder, veste. Dosodil je prestop. Ne morem verjeti, da je res storil to".(15) Štirinajst dni pred Wimbledonom je The Times citiral Ivaniševićevo izjavo, da je lani na Wimbledonu igral kot "peder": "Lani sem igral dobro tukaj in kot kakšen peder v Wimbledonu. Bolje je igrati kot peder tukaj in igrati dobro v Wimbledonu. Na splošno nikoli nisem igral dobro v Queen's in v teh časih lahko izgubiš proti komurkoli, če ne igraš dobro."(16)

Ivanišević je v še enem intervjuju prikazal binarno nasprotje homoseksualnosti in mačo moškosti, ki je bilo značilno za hrvaški nacionalistični diskurz. O svoji temperamentnosti na teniških igriščih in lomljenju teniških loparjev je dejal: "Hej, včasih gledam televizijo in potem vidim tipe, kako mečejo loparje. Vržejo jih kot pedri, veste. Vržejo jih tako, da jih ne vržejo. Če mečeš lopar, ga mečeš. Zlomiš ga. Včasih se ne zlomi, hvala Bogu. Toda lopar zabrišeš. Lopar moraš zabrisati, veste, ali pa se zares razjeziš."(17)

Internetna stran Outsports, ki pokriva gejevsko tematiko v športu, imenuje izraz "peder" kot Ivaniševićevo priljubljeno obliko omalovaževanja.(18) Ivaniševićeva pripomba odraža tudi dejstvo, da je beseda "peder" priljubljena oblika omalovaževanja v hrvaškem jeziku že sama po sebi, kajti jasno je, da Ivanišević v intervjujih, ki jih ima v angleščini, direktno prevaja "peder" v "faggot". Vtis ne-hrvaškega komentatorja, da so njegove izjave zares homofobične, kaže, da se druge kulture bolj zavedajo tovrstnih omalovaževanj, kot pa hrvaška, to pa kaže na pomanjkanje zavesti glede gejevskih tematik v primerjavi s sprejetimi normami v Severni Ameriki in Zahodni Evropi. Pomenljivo je tudi, da hrvaški mediji niso polagali pozornosti Ivaniševićevim homofobičnim pripombam ali pa komentirali mednarodne kritike le-teh, tudi v liberalnih publikacijah, kot so Jutarnji list, Globus in Feral Tribune, katerih obravnava gejevskih tematik je ponavadi pozitivna, ne. Namesto tega so se osredotočili na zmago v Wimbledonu in pomen, ki jo le-ta ima za nacionalni ponos. V tem kontekstu so homofobične izjave, slab vtis, ki ga je z njimi naredil ter odnos do homoseksualcev zbledeli.

Vrni na vrh

Pop glasba
Za razliko od zahodnih družb, kjer je homoseksualnost uveljav-ljenih glasbenikov javno priznana, je v hrvaški pop glasbi homo-seksualnost nevidna. Čeprav rumeni tisk občasno namiguje o spolni usmerjenosti nekaterih hrvaških pevcev, pa še noben ni naredil coming outa ali objavil pesmi, ki govori o homoseksualni ljubezni. Nasprotno, številne, najbolj vidne figure hrvaške glasbene industrije dajejo homofobne izjave. Morda se je eden izmed najboljših primerov homofobije v hrvaški pop glasbi pokazal leta 1999 na Evroviziji v Jeruzalemu - vsakoletnem kičastem evropskem tekmovanju popevk, ki se je začel leta 1956 in ki je postal velik gejevski kulturni dogodek. Evrovizija na Hrvaškem ni pomembna zaradi gej kulture, pač pa zaradi uspeha hrvaških pevcev na te-kmovanju, ki se smatra kot stvar nacionalnega ponosa. Ko je izrael-ska transseksualka Dana International zmagala na Evroviziji 1998 s pesmijo "Viva la Diva", je njena zmaga prispevala k vidnosti in sprejemanju seksualnih manjšin v izraelski kulturi in politiki.(19) Leta 1999 je hrvaška tekmovalka Doris Dragović imela vse akreditive predstavljati HDZ-jevsko Hrvaško na mednarodnem odru - za HDZ je pela na predvolilnih kampanjah; bila je "kraljica" Torcide, fan-kluba splitskega nogometnega kluba Hajduk in v zgodnjih devetdesetih, med vojno na Hrvaškem, je posnela pesem "Dajem ti srce, zemljo moja", v kateri je izjavila: "Rodila sam tebi sina". S pesmijo "Marija Magdalena" je dosegla četrto mesto na Evrovizijskem tekmovanju 1999, najvišjo uvrstitev, kar jih je Hrvaška do tedaj dosegla. Pesem je bila med gejevsko publiko takšen hit, da je po-pularna izraelska kraljica preobleke v gejevskem in lezbičnem lokalu v Jeruzalemu oponašala Dragovićevo. Ko so avtorja popevke "Marija Magdalena", Tončija Huljića, ki je imel tesne vezi s HDZ, vprašali, če se je hrvaška delegacija udeležila travestitskega nastopa, je dejal, da "smo povabilo na peder-lezbično zabavo vljudno zavrnili, kajti nismo želeli, da bi nas Hrvati v Zagrebu pričakali z AIDS testi in aparaturami za zatiranje golazni".(20) Dragović je tako postala oboje, gejevska in nacionalna ikona, toda vlogi sta morali ostati vzajemno ekskluzivni.


Beograd - Parada ponosa, 2001, http://www.bbc.co.uk

Vrni na vrh

Film
V hrvaških medijih so se pojavili tudi drugi primeri protigejevskih izjav. Povezani so bili z najnovejšim filmom hrvaškega režiserja Jakova Sedlarja, člana HDZ, ki je bil uradni filmski režiser Tuđmanovega režima. Sedlar je bil v devetdesetih razvpit zaradi številnih filmov s hrvaško nacionalistično tematiko. Leta 1995 je režiral film "Gospa", film o pojavljanju device Marije v Međugorju v Hercegovini. Film je prikazoval pomembnost prikazovanj za hrvaško katoliško skupnost v vzhodni Hercegovini in zatiranje s strani jugoslovanske tajne policije, ki ni odobravala takšnih religioznih aktivnosti. Sedlarjev naslednji film "Franjo Tuđman - hrvaški George Washington" se je osredotočil na vlogo, ki jo je Tuđman igral pri ustvarjanju neodvisne Hrvaške, odražal je Tuđmanov kult osebnosti, ki se je razvijal v tistem času. Leta 2000 je Sedlar posnel "Četverored", ki pripoveduje o partizanskem pokolu ustašev in domobrancev v 2. svetovni vojni. Tematike njegovih filmov so bile katolicizem, Franjo Tuđman in ponovna ocenitev zgodovine 2. svetovne vojne - tematike, ki so bile med najbolj kontroverznimi vidiki hrvaškega nacionalizma v devetdesetih letih.

Vrni na vrh

Sedlarjev najnovejši prispevek k hrvaškemu filmu se ukvarja s tematiko, ki je hrvaški nacionalizem običajno ni promoviral - s homoseksualnostjo. Film "Sjećanje na Georgijo" je romantična komedija, ki raziskuje osamljenost dramskih umetnikov. Vendar za razliko od romantičnih komedij, ki so nastajale v severni Ameriki in zahodni Evropi v devetdesetih, ki pozitivno portretirajo geje in lezbijke (na primer "My Best Friend's Wedding"), je Sedlarjeva upodobitev homoseksualcev v filmu kompromitirana s tradicijo hrvaške družbe - napadati nasprotnike kot homoseksualce. Čeprav film še ni prišel v kinematografe, so informacije iz hrvaških medijev razkrile, da je Sedlar dal homoseksualnim likom imena nekaterih najostrejših kritikov njegove produkcije. Med njimi je lik Jurice Pavičića, istoimenskega filmskega kritika časopisa Jutarnji list, ki je ljubimec filmskega junaka, Davorja Telebuha. Pavičić vara Telebuha z Ivico Starčevićem, katerega ime je podobno imenu televizijskega kolumnista revije Globus, Ivana Starčevića, še enega glavnih kritikov Sedlarjevih filmov. Sedlar je dejal, da je izbral ta imena za gejevske karakterje zato, ker "so to lepa hrvaška imena, predvsem Ivica Starčević in Jurica Pavičić, ki sta primerni imeni za homoseksualce."(21) Čeprav ni več pod pokroviteljstvom Tuđmana in HDZ-jevske vlade, še naprej napada kritike tako, da jih označi kot homoseksualce - prav tako, kot je to počela množica HDZ-jevskih politikov. Izgleda torej, da prvi hrvaški film, ki odprto upodablja homoseksualnost, le-to upodablja negativno. A počakajmo na premiero filma in videli bomo, kako je prikazal homoseksualce in homoseksualnost.
Iz izjav, ki so jih dali Blažević, Ivanišević, Huljić in Sedlar, je razvidno, da je moška homoseksualnost na Hrvaškem upodobljena v javnem govoru kot nekaj nenormalnega, ogrožujočega in šibkega. V Blaževićevem primeru je to razvidno iz binarnega nasprotja skandiranja hrvaških nogometnih navijačev - "Ćiro pederu!" proti "Ćiro, majstore!". Tudi Ivanišević uporablja besedo "peder", ko kritizira slab nastop na igrišču in zmerja linijskega sodnika, ki mu dosodi napako, medtem ko Sedlar uporablja oznako homoseksualnosti za napade na nasprotnike v medijih. Takšen odnos je šel z roko v roki s Tuđmanovim režimom, ki je obravnaval geje kot manjvredne mačo-heteroseksualnim Hrvatom. Za razliko od družb zahodne Evrope, severne Amerike in Avstralije, kjer so uveljavljene kulturne in medijske osebnosti odigrale pomembno vlogo v promociji javne vidnosti in socialne sprejemljivosti gejev in lezbijk, je ta esej pokazal, da so bile javne osebnosti na Hrvaškem bolj glasne v potrjevanju homofobije, kot pa v boju zoper njo.

Vrni na vrh

Epilog
Zagotovo se je vidnost homoseksualcev na Hrvaškem precej izboljšala po Tuđmanovi smrti leta 1999 in porazu HDZ na parlamentarnih volitvah januarja 2000. Takrat se je začelo novo obdobje gejevskega in lezbičnega gibanja. Stranke v novi koalicijski vladi so bolj podporne gejevskim in lezbičnim tematikam. To je bilo morda najbolj vidno na prvi paradi ponosa junija 2002. Med udeleženci so bile pomembne osebnosti iz štirih od petih vladajočih strank - Socialdemokratske stranke Hrvaške (SDP), Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS), Hrvaške narodne stranke (HNS) in Liberalne stranke (LS) - ter regionalnega Istrskega demo-kratskega sabora (IDS). Popravilo se je tudi medijsko poročanje o gejevskih in lezbičnih tematikah, kar je razvidno iz intervjujev z javnimi osebnostmi, v katerih so novinarji bolj pripravljeni načeti pogovor o homoseksualnih tematikah.

V tej luči je mnogo znanih osebnosti izrazilo pozitiven odnos do gejev in lezbijk v izjavah za liberalni tisk in hrvaške gejevske internetne strani. Tako je pevec Dino Dvornik nedavno dal pozitivno izjavo za Perunovo "eRTeGe!" kolumno, v kateri se hrvaške javne osebnosti - med njimi uredniki časopisov in revij, politiki in glasbeniki - sprašuje po mnenju glede mnogih gejevskih in lezbičnih tem.(22) Najbolj popularna hrvaška pevka Severina je novembra 2001 za Globus izjavila, da je nastopala v gejevskem klubu v Ljubljani in da nima ničesar proti nastopanju za homoseksualce. Spomnila se je celo, da jo je v Ljubljani nagovorila neka lezbična novinarka, ki ji je pevka bila všeč.(23) Za razliko od homofobije, ki jo je izrazil Ivanišević, se je Gordan Kožulj, svetovni prvak v plavanju, v zadnjih letih vzpostavil kot glavna hrvaška športna osebnost, ki je izrazila pozitiven odnos do homoseksualcev. Eno izmed številk TV Globusa je krasil naslov: "Gordan Kožulj gasi žed curama i dečkima".(24) Naslov se deloma nanaša na Kožuljevo prvo mesto v Perunovi anketi, ki ga je označila kot najlepšega moškega na Hrvaškem. Kožulj je dejal: "Ugaja mi, da sem privlačen tudi moškim, kajti menim, da ima vsakdo pravico izjaviti, kar želi, in izbrati kogarkoli hoče za najlepšo žensko in najlepšega moškega". Bil pa je tudi nekoliko presenečen nad tem, da je bil izbran, saj meni, da "Tomislav Ružić bolje izgleda od mene, lahko bi naštel še dosti drugih, ki izgledajo bolje".(25)

Vrni na vrh


1 Dean Vuletić, A Gay and Lesbian History of Croatia (magistrska naloga, Yale University, 2002):16-22.
2 Ibid, 24, 28-31.
3 Citirano v Suzana Kunac, "Mediji i homoseksualnost", Kruh i ruže No. 2 (poletje/jesen 1994): 36-7.
4 Pomemben napredek na gejevski in lezbični sceni, ki se je zgodil v devetdesetih in je povečal vidnost homoseksualcev v hrvaški družbi, je povezan predvsem z ustanavljanjem gejevskih in lezbičnih skupin in klubov, ki so jih podpirali tudi drugi deli civilne družbe in mednarodne organizacije. Med drugimi so bile ustanovljene prva hrvaška gejevska in lezbična organizacija, Lezbijska i gay muška akcija (LIGMA) ki se je ustanovila 1993 in razpadla 1997; lezbična skupina Kontra, ustanovljena v Zagrebu 1997, lezbična založba Because Press, ki je bila ustanovljena 1998 in prvi hrvaški gejevski klub Bad Boy, ki se je odprl 1999.
5 Za diskusijo o mačizmu in patriarhalnosti na Hrvaškem v devetdesetih glej poglavje "Because We're Just Boys" v Dubravka Ugrešič, The Culture of Lies: Antipolitical Essays, iz hrvaščine prevedla Celia Hawkesworth (London: Phoenix House, 1998): 113-27.
6 Kot poudarja Jurica Pavičević: "objekt Tuđmanovega fanatizma ni bil film, pač pa nogomet. Ogromne vsote denarja je vložil v svojo priljubljeno igračko FC Croatia Zagreb in njegova škandalozna obsedenost z nogometom je dosegla vrhunec neumnosti, ko so mediji razkrili, da so tajne službe prirejale rezultate tekem v prid Tuđmanovega priljubljenega kluba". Jurica Pavičić, "Moving into the Frame: Croatian film in the 1990s," Central Europe Review Vol. 2, No. 19 (15th May 2000) [http://www.ce-review.org/00/19/kinoeye19_pavicic.html].
7 Dennis Altman, Global Sex (Chicago/London: The University of Chicago Press, 2001): 4.
8 Citirano v Ivo Pukanić, "Trijumf Ćire Blaževića", Nacional (19. november 1997).
9 Citirano v ibid.
10 Citirano v ibid.
11 Branko Stipković Blažević, "Miroslav Ćiro Blažević: Marković ne mora krotiti Canjugu", Sportske novosti (8 julija 1999).
12 Citirano v "Greatest Shits", Feral Tribune (26 julij 1999).
13 V najnovejšem intervjuju je Blažević izjavil, da ni homoseksualec in da homoseksualci ne bi mogli igrati "tako krutega športa", kot je nogomet - citirano v Josipa Pavičić, "Ćiro Blažević: Alen Bokšić ima tijelo kao Apolon", TV Globus (8-14 marec 2002); kljub temu, da je Ferald Tribune objavil poročilo o moški prostituciji na Hrvaškem, ki je namigovalo, da so člani državne nogometne reprezentance najemali moške prostitute. Glej Ivan Kralj, "Noć dugih muževa", Ferald Tribune (16 december 2000).
14 "Ivanišević defends war crimes suspects", BBC News (12. julija 2001) [http://news.bbc.co.uk/hi/english/world/europe/newsid_
1435000/1435982.stm
].

15 "Outsports Anti-Gay", Outsports [http://www.outsports.com/antigay.htm].
16 Ibid.
17 Citirano v "Goran Ivanišević", ASAPSports
[http://www.asapsports.com/tennis/2001msindwellsm/031401GI.html].
18 "Outsports Anti-Gay", op. cit.
19 Lee Walzer, Between Sodom and Eden: A Gay Journey Trough Today's Changing Israel (New York: Columbia University Press, 2000): 170-5.
20 Citirano v Milivoj Đilas, "Hrvatska - gay na zemlji", Feral Tribune (31. maj 1999); Milivoj Đilas, "Feralov dossier: Hrvatska - gay na zemlji", Feral Tribune (17 januar 2000).
21 Vanja Nezirović, "U filmu likovi homoseksualaca i alkoholičara nose imena poznatih hrvatskih novinara", TV Globus (8-14 junij 2001). Opozoriti je potrebno na besedno igro, ki jo uporablja Sedlar in s katero pokaže, da homoseksualnost zanj pomeni feminizirano moškost. Z dodajanjem pomanjševalnice "-ica" imenu Ivan, Sedlar feminizira moško ime, kajti končnica "-ica" pomeni, da ime sledi sklanjatvenemu vzorcu ženskih samostalnikov, čeprav ostane moško ime.
22 Citirano v "eRTeGe!" Perun [http://www.decki.com/magazin/ertege.htm].
23 Citirano v Danijela Arbutina, "Severina: Odbila sam udvaranje jedne Slovenke", TV Globus (30 november - 6 december 2001).
24 TV Globus (8-14 junij 2001).
25 Citirano v Danijela Arbutina, "Uz Gordana Kožulja I cure I dečki zaboravljaju na žed", TV Globus (8-14 junij 2001).


Vrni v seznam kazala - LESBO 15/16

LLOBBY - notranji | Carnival = defense | LLOBBY - zunanji | JUGOSLAVIJA | TEMA3MESEČJA
- Nasilje| VEN IZ KLOZETA | ŠOLA | KULTURA | LITERATURA | PORTRET - Marlene Diestrich | SCENA | MEDIJSKE REALNOSTI | PORNOVIZIJA | EVA (strip) | SUMMARY (in English)

Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICE
Vrni na vrhLesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-15/16

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4